keskiviikko 26. elokuuta 2020

Kävelyretkeillen kirjastolle

 


5A-luokka kävi kaupunginkirjastolla retkellä äikän tunnilla elokuussa. Kirjastolla valittiin, lainattiin ja selailtiin mieleistä luettavaa. Apuna mieleisen kirjan valinnassa käytettiin lomakkeita, ja myös omilta kavereilta sai hyviä lukusuosituksia. Kun kirjat on luettu, niistä on suunnitelmissa tehdä lyhyitä suullisia kirjaesitelmiä.

Alakoulun Lukutiikeri-ohjeisiin ja kirjalistoihin pääsee tutustumaan osoitteessa https://www.jarvenpaa.fi/--Lukudiplomi_alakouluille:_Lukutiikeri--/sivu.tmpl?sivu_id=5586Yläkoululaisille lukuvinkkejä puolestaan löytyy mm. sivupolulla.blogspot.com/ -blogista. Yhteiskoulun 6.- ja 7. -luokkalaisten lukusuosituksia keväältä 2020 löytyy tästä blogista toukokuun jutusta https://jarvenpaanyhteiskoulunverkkolehti.blogspot.com/2020/05/kirjajulisteita-ja-lukuvinkkeja-kesaan.html
 






 

Luontotaidetta mustikoista ja kehäkukista



1-2D -luokka on hyödyntänyt luonnon materiaaleja mm. matikan ja kuviksen tunneilla. Mustikanvarvuista irrotettiin ensin marjat, laskettiin kuinka monta marjaa kullakin varvulla oli ja vertailtiin lukumääriä. Sitten päästiin maalaamaan mustikoilla! Loput mustikat tietenkin syötiin. Kehäkukista saatiin maalauksiin väriä hakkaamalla niitä pienillä vasaroilla. Mieluista puuhaa! 

Luontotaideideoita mm. tulevan Suomen luonnon päivän (lauantaina 29.8.) ohjelmaksi löytyy mm. sivuilta https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/nuoret/luonto-taide.html ja https://www.luonnossa.fi/Luontoel%C3%A4mys---luontotaide.php. Suomen luonnon päivän ideoihin voi tutustua myös mm. sivuilla https://www.facebook.com/suomenluonnonpaiva/ ja
https://mappa.fi/reppu/102
 




 

Tuusulanjärveä tutkimassa

 

Tuusulanjärveä tutkimassa

7. -luokkalaiset ovat retkeilleet Tuusulanjärvellä järvivettä ja järvimiljöötä tutkimassa. Perehtyminen järviin aloitettiin selvittämällä, mitä tarkoittavat järvien yhteydessä mm. salmi, lahti, niemi, luoto ja kannas. Sitten etsittiin tietoa mm., mikä määrä Suomessa on järviä, minkäkokoisia järvet ovat ja mikä on niiden keskisyvyys. Vihkoihin piirrettiin myös havainnekuvia, mitä kaikkea järvistä löytyy ja vertailtiin karujen ja rehevien järvien eroja.

Tuusulanjärvellä yhdessä mm. mittailtiin vedensyvyyttä, tutkittiin pohjaa ja tehtiin havaintoja rantakasvillisuudesta. Juteltiin myös, kuka ryhmäläisistä oli viimeksi uinut Tuusulanjärvessä, pyöräillyt sen ympäri ja kalastellut järvellä.
 


 

Mielimetsässä


Osana 8. luokan biologian opintoja perehdytään metsiin. Teema aloiteltiin piirtämällä nopea hahmotelma omasta mielimetsästä. Mitä siellä pitää olla, millaisia eläimiä siellä on ja millaisessa metsässä ihmiset viihtyvät? Piirroksista edettiin tarkempaan pohtimiseen: onko mielimetsä havu-, lehtipuu- vai sekametsä ja mitä kasveja mukavassa metsässä tyypillisesti on? Yksimielisiä oltiin siitä, että puut luovat metsän tunnelman ja mielimetsään pääsee puiden lomasta ainakin vähän auringonvaloa.

Oman metsäsuhteen pääsee testaamaan sivuilla https://metsasuhteita.fi/metsasuhde-testi/
 ja jos kiinnostaa, kuka metsän asukeista olisit luonteesi puolesta ja millaiseen metsiin liittyvään työtehtävään voisit aikuisena sopia, tämän pääsee testaamaan sivulla https://www.metsateollisuus.fi/testi/









perjantai 14. elokuuta 2020

Bilsaselfieitä koulupihalla

 8.luokan syyslukukauden biologian opiskelu aloitettiin valokuvapistejuosten koulupihalla ja sen läheisyydessä. Pareittain otettiin kännykuvia erilaisista biologiaan liittyvistä asioista kuten ryhmäläiset ja kukkia, ryhmäläiset ja eloton asia, ryhmäläiset ja eläin, ryhmäläiset ja graniitti sekä ryhmäläiset ja koivu. Samalla tunnisteltiin puulajeja ja muisteltiin internet-tiedonhauin, mitä tarkoittivatkaan biologian termit kuten soluhengitys ja yhteyttäminen.

 

 


Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...