torstai 18. tammikuuta 2024

Taiteidenvälinen opetus: Taide+koulu -yhteistyöhön taidemuseon kanssa

 Järvenpään taidemuseolla nähdään 6.10.2024-23.2.2025 näyttely Koulu + taide - Kauneusaistin kasvatusta. Näyttely esittelee katsauksen koulujen taiteeseen: tuo esiin koulujen taiteen esimerkkejä 1900-luvun alusta nykypäivään asti. Aholassa asuneen kirjailija Juhani Ahon taiteilijavaimo Venny Soldan-Brofeldtin merkitys suomalaisen kuvataidekasvatuksen uranuurtajana nousee esille. 

Soldan-Brofeldt oli vuonna 1907 perustamassa Taidetta kouluihin -yhdistystä. Kouluihin haluttiin taidetta, koska kuvien avulla on helppo havainnollistaa ja opettaa asioita. Taiteella on myös tutkittu olevan hyvinvointivaikutuksia; esimerkiksi sairaaloissa ja kouluissa taiteen on havaittu lisäävän muun muassa viihtyvyyttä.

Taidetta kouluihin -yhdistyksen perintö elää, ja nykypäivänä taide nähdään osana ilmiöoppimista ja kasvatusta. Näyttelyssä tutustutaan siihen, millaista taidetta kouluihin on valikoitu eri aikoina ja miten koulujen taide on muuttunut, kun kuvat ympärillämme ovat lisääntyneet. Minkälainen taide sopii kouluihin?

Mukana näyttelyssä on IC 98 -taiteilijaryhmän reaaliaikainen videoteos Yhteinen metsä, joka on nähtävillä Järvenpään Yhteiskoululla 2. kerroksen aulatiloissa. Teoksesta näyttelyyn koottava time lapse -video kutsuu tutkimaan vuoden kiertokulkua metsässä.

Näyttelyssä teokset heräävät eloon ja nykykoululaisten ääni pääsee kuuluviin. Yhteiskoululta ainakin taiteidenväliset luokat 7A ja 8A tulevat suunnittelemaan ja tuottamaan näyttelyyn esimerkiksi kuunnelmia, tekstejä ja kuvia. Tavoitteena on tuoda näyttelyyn oppilaiden ääni ja kädenjälki!


Kuvassa on alakoulun oppilaiden teoksia lasten hyvinvoinnista. Lasten oikeuksien päivä marraskuussa innoitti kuvaamaan, miten hyvinvointi näkyy lasten arjessa.




tiistai 16. tammikuuta 2024

Lukemisen lumoa sanoin ja kuvin

Järvenpään taidemuseon Lukemisen lumoa -näyttelyssä on esillä teoksia, jotka pureutuvat lukemiseen ja lukutaitoon. Mitä lukeminen oikeastaan on, mitä se mahdollistaa ja miten lukeminen on näkynyt ja näkyy kuvataiteessa? Yläkoulun luokkia kävi tutustumassa näyttelyyn. Yhdeksäsluokkalaiset kirjoittivat näyttelykäynnin jälkeen novelleja, jotka liittyivät lukemiseen sekä esseitä, joissa pohtivat oman lukutaitonsa kehittymistä sekä lukemisen merkitystä ja tulevaisuutta. Alla yksi taidokkaista yhdeksäsluokkalaisten esseistä.


Lukemisen merkitys globaalisti 

Opin lukemaan ja kirjoittamaan 5-vuotiaana, vielä päiväkodissa ollessani. Vanhempani lukivat minulle erilaisia satukirjoja molemmilla äidinkielilläni. Lukutaitoni kehittyi melko nopeasti, ja jossain vaiheessa hitaasta ja takeltelevasta lukemisesta tuli nopeaa ja tehokasta. Minulla on vieläkin välillä ongelmia tekstin sisäistämisessä, jos luen jotain, mikä minua ei kiinnosta. Tämä ongelma ei kuitenkaan ole yleensä huomattavissa, koska olen oppinut, että minun pitää vain lukea sama teksti useampaan otteeseen. 


Lukutaito tarkoittaa kykyä lukea, hahmottaa ja sisäistää lukemaansa tekstiä. Nykymaailmassa on todella paljon luettavia asioita. On tarinoita, uutisia, some-päivityksiä, yhtälöitä. Lista voisi jatkua loputtomiin. Lukutaidoton ihminen on käytännössä kyvytön seuraamaan ja osallistumaan yhteiskunnan jokapäiväiseen toimintaan. 


Koska lukutaitoa tarvitsee niin moneen asiaan, käytän sitä päivittäin. Kaupassa käydessäni luen tuotteiden nimet, niiden sisältämät aineet ja hinnat. Koulussa luen tehtävänannot. Käytän myös lukutaitoa lukiessani ystävieni lähettämiä viestejä. Jos en osaisi lukea, en voisi kommunikoida esimerkiksi muualla maailmassa asuvien ihmisten kanssa, jolloin olisin todennäköisesti yksinäisempi. En pystyisi myöskään viestittelemään ystävieni kanssa, eli voisin puhua heidän kanssaan vain koulussa tai puhelimen välityksellä. Puheluissa on kuitenkin se ongelma, että toinen osapuoli ei aina ole tavoitettavissa. Viestit odottavat, kunnes ne ehditään lukea, eikä siihen ole rajoitettua aikaa. 
Yhteiskunnassakin lukutaito on tarpeellinen. Yhteiskunnan tärkeät sopimukset ja asiakirjat ovat kirjoitettuna joko paperille tai tietokoneelle. Esimerkiksi työsopimusta tehdessä lukutaito on välttämätön, jos ei halua tulla huijatuksi. Lukutaidoton työntekijä ei osaa esimerkiksi lukea työsopimuksen ehtoja. Tällaisissa tilanteissa työnantaja voi täysin hyväksikäyttää työntekijäänsä. 

Lähitulevaisuudessa lukutaito tulee todennäköisesti olemaan tärkeässä osassa yhteiskunnan ja yksilöiden elämiä. On kuitenkin myös mahdollista, että pidemmän ajan päästä tiedonsiirto ja kommunikointi yleistyvät esimerkiksi video- ja ääniviestien kautta. Kuka tietää, jos 50 vuoden päästä lähettäessä viestiä ystävälleen, se ei olekaan tekstiä vaan video? Lukutaidon tärkeyttä tulevaisuudessa ei voi vielä tarkkaan tietää. 


Lukutaitoa voi hyödyntää viihdykkeenä, kuten kirjaa lukiessa. Lukutaitoa käytetään myös muihin kuin perinteisten kirjainten lukemiseen. Itse muusikkona käytän lukutaitoa joka kerta lukiessani tabulatuuria tai muunlaisia nuotteja. Pidän myös erityisesti fantasia- ja tieteiskirjojen lukemisesta. 
Henkilökohtaisesti toivon, että lukutaidon opetus säilyttää arvonsa ja merkityksensä yhteiskunnissa, jotta kaikki voivat olla tasa-arvoisia, oppia uutta ja tietää, mitä maailmassa tapahtuu. Lukutaidon ei pitäisi olla esimerkiksi kehitysmaissa taito, joka kertoo vauraudesta. Lukutaidon pitäisi olla itsestäänselvä taito kaikille ympäri maailmaa. 

Kirjoittaja on 9B-luokan oppilas




Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...