lauantai 13. elokuuta 2022

Taiteidenvälinen opetus: luokkahuone camera obscuraksi!

Taiteidenvälisen painotuksen luokka aloitti Yhteiskoululla tänä lukuvuonna. Painotuksen opetuksessa ja projekteissa yhdistellään äidinkielen ja kirjallisuuden, musiikin sekä kuvataiteen oppiaineita.

Luokkahuoneen muuttamista camera obscuraksi kokeiltiin 7A-luokan luokanvalvojantunneilla kuvisluokassa toisena koulupäivänä. Camera obscura (latinaksi hämärä huone) on nykyaikaisten valokuvauskoneiden edeltäjä. Siinä pimennetyn huoneen ikkunaan kautta päästetään tilaan valoa pienestä reiästä ja takaseinälle heijastuu ylösalaisin kuva huoneen ulkopuolelta. 

Projektiin tarvittiin mustaa pahvia, saksia, jätesäkkejä ja teippiä - ja ylös kurottelun rohkeutta ja kykyä; kaikki pienetkin valoa tihkuttavat aukot ikkunoista ja ovien yläpuolelta tuli saada tilkittyä. Porukalla homma sujui jouhevasti:


Än, yy, tee, nyt - valot pois! Luokan pimeyttä testattiin useaan otteeseen. Monen monta kertaa jostain vielä pilkisteli valoa eli tarvittiin lisää teippausta ja tilkitsemistä. Luokan pimentämisen lomassa askarreltiin sopivankokoinen valoaukko ikkunaan:

Välillä selailtiin inspiraatioteosta taidekuvista, joissa on käytetty camera obscura -tekniikkaa:


Lopulta luokkahuone oli riittävän pimeä, ja kuva ulkoa saatiin heijastumaan luokkaan:


Yhdessä seurattiin pilvien liikkumista ja puiden huojuntaa sekä vakoiltiin, keitä koulupihalla liikkuu. Lopuksi kokeiltiin camera obscura -luokkakuvaa. Hahmot näkyvät, mutta pysyvät utuisen tunnistamattomina :)

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...