perjantai 11. lokakuuta 2024

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan. Ruokaa ja elämää ei voi erottaa toisistaan. Ruokaa tarvitaan ja siihen kytkeytyy perinteitä, historiaa ja erilaisia kulttuureita. Ruokailuun liittyy käytöstapoja, uskomuksia ja oppeja. Ruoka yhdistää mutta voi aiheuttaa myös ongelmia. 

Aikakauslehdet puolestaan tulvivat ruokakuvia. On reseptejä, mainoksia ja tunnelmakuvia. Mitä tapahtuu, jos ruokakuvasta leikkaa palan talteen ja jatkaakin sitä ihan toisella tavalla, vapaan assosiaation ja uudenlaisen sommittelun kautta? 

Uudenlaisia ruokatuotteita kehitellään kaiken aikaa lisää. Tämän päivän villi visio voi olla huomisen himoittu herkku. Maistuisiko sinulle Pez-jäätelö, Limonade Choco Balls tai Nocco Sunny soda -ksylitolipurukumi, jos ne joskus ilmestyvät kaupan hyllyille?

Entä mikä on lempiruokasi?

Muun muassa näiden teemojen ympärille rakentui ruokalaan tämän lukuvuoden ensimmäinen taiteidenvälisen painotuksen opetusryhmien oppilaiden näyttely Ruokaa! Näyttely on nähtävissä perjantaihin 8.11.2024 asti. Tervetuloa!


Inspiraatioteoksina näyttelyn teoksille toimivat Spartak Khachanovin valokuvainstallaatio sarjasta The Impersonal (2021-2023) Vantaan taidemuseo Artsissa kesällä 2024 sekä Simon Fujiwaran teokset Pieni maailma -näyttelyssä Nykytaiteen museo Kiasmassa syyskuussa 2024.

keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Vihreä lippu liehuu taas!

Tiistaina 8.10.2024 Yhteiskoulun Vihreä lippu -raati kokoontui ensimmäistä kertaa tänä lukuvuonna. Vihreä lippu nostettiin salkoon ja lukuvuoden teemaksi valittiin Terve elämä. Siinä yhdistyvät niin ihmisen kuin ympäristönkin hyvinvointi. Tervettä elämää tullaan lukuvuoden aikana lähestymään oppilaiden toiveiden mukaan kolmesta eri näkökulmasta: liikkuminen, tupakka ja muut päihteet sekä sosiaalinen kestävyys. Tavoitteena on lisätä tietoa näistä asioista ja vaikuttaa ihmisten toimintaan. 


Vihreä lippu | Ympäristöohjelma ja -sertifikaatti kasvatusalalle (vihrealippu.fi)

maanantai 7. lokakuuta 2024

Taiteidenvälinen opetus: oppilastöitä Järvenpään taidemuseon näyttelyssä

Yhteiskoulun taiteidenvälisen opetuksen luokat 8A ja 9A ovat kuva-, sana- ja musiikkitaidetöillään mukana Järvenpään taidemuseon Koulu + Taide = Kauneusaistin kasvattamista -näyttelyssä 6.10.2024-23.2.2025. Näyttely esittelee katsauksen koulujen taiteeseen ja tuo esiin koulujen taiteen esimerkkejä 1900-luvun alusta nykypäivään. Taidemuseolla pääsee kuulemaan oppilaiden kirjoittamia metsämuistoja kuunnelmana ja kokemaan oppilaiden tekemistä metsäaiheisista akvarellitöistä sekä niihin liittyvistä äänimaisemista koostetun videoteoksen. Metsäaiheisten teosten inspiroijana on ollut Yhteiskoulun uudisrakennuksen 2. kerroksesta löytyvä IC98-taiteilijakollektiivin Yhteinen metsä -videoteos.




8A-luokan oppilaat lukivat avajaisissa 9A-luokan oppilaiden kirjoittamia metsämuistoja yleisölle. Yleisöä myös haastateltiin kouluihin liittyvistä taidemuistoista. Yleisön mukaan taiteen kannattaisi näkyä kouluissa nykyistä enemmän ja ainakin osan siitä kannattaisi olla oppilaiden itsensä tuottamaa. He muistelivat nähneensä kouluissa ainakin keramiikkaa, maalauksia ja piirroksia. Esillä muisteltiin ollun sekä modernia että perinteistä taidetta, esittävää ja ei-esittävää. Molemmille on paikkansa. Myös sana- ja kuvataidetta on ollut esillä kouluilla esimerkiksi näytelmien, musiikkiesitysten ja musikaalien muodossa. 

Eräässä yleisöpuheenvuorossa intouduttiin puhumaan taiteen merkityksestä oppilaille ja myöhemmissäkin elämänvaiheissa. Taiteen avulla voi oppia ja kokea paljon erilaisia asioita sekä ihmisistä, elämästä, yhteiskunnasta ja kulttuurista ylipäänsä. Taiteen kautta voi tutustua itseensä ja muihin. Taide lisää myös viihtyisyyttä ja hyvinvointia.

Järvenpään taidemuseo - Visit Tuusulanjärvi (visittuusulanjarvi.fi)

sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Kodin ja koulun päivänä pidettiin lukutunnit

Kodin ja koulun päivänä lauantaina 28.9.2024 Yhteiskoululla kerättiin rahaa Unicef-kävelyillä, pelattiin sulkapalloa ja hyllypalloa, käytiin katsomassa yhteiskoululaisten maalaamia eläinhahmoja keskustan sähkökaapeissa ja opiskeltiin vanhemmat oppitunneilla mukana. Jossain välissä lauantaikoulupäivää kaikissa luokissa pidettiin lukutunti, ja 9B:n pitämästä buffetista sai käydä ostamassa pikkupizzoja, mokkapaloja ja muita herkkuja.



Kodin ja koulun päivä: https://51.fi/aJ8z

maanantai 16. syyskuuta 2024

Kirjavinkkejä Helsinkiin ja Isoonkyröön

8A- ja 8C-luokka osallistuvat Lukuloman Kirjavinkkivaihtoon. Ideana on, että  luokat tutustuvat heitä kiinnostaviin kirjoihin ja antavat luettavasta suosituksia toisen koulun luokalle. Yhteiskoululta kirjavinkkejä lähtee Helsinkiin Hiidenkiven kouluun sekä Isoonkyröön Isonkyrön yläkoululle. Vinkattavien kirjojen joukossa on niin tietokirjallisuutta, romaaneja kuin lastenkirjojakin. Tässä muutama toiseen kouluun lähetetty kirjavinkki:

 

Jäämme odottamaan Helsingistä ja Isostakyröstä meille tulevia kirjavinkkejä! Tarkoitus on tutustua niistä ainakin osaan lukuvuoden aikana.

Tutustu projektiin:


Sivuilta löytyy myös kirjavinkkikone, jolta saa vinkkejä itselle sopivan luettavan löytämiseen:

perjantai 13. syyskuuta 2024

Mielipidekirjoitus nuorista ja työllistymisestä

8. -luokkalaiset kirjoittavat syksyisin äikän tunneilla mielipidekirjoituksia eri aiheista. 8C-luokan oppilaan mielipidekirjoituksessa pohditaan, miksi nuorten työt ovat harvassa:

Miksi nuorten työt ovat harvassa? 

Mielestäni Suomessa olisi hyvä, jos alaikäiset voisivat saada työn samalla tavalla kuin esim. Amerikassa, jossa moni nuori käy halutessaan koulun jälkeen osa-aikaisessa työssä. Muun muassa siivous-, kahvila- ja tarjoilijan työt ovat yleisiä nuorilla Amerikassa. Suomessakin nuorten työllistäminen on mahdollista, esim. 15-vuotias voi työskennellä koulun ohella, kunhan se ei haittaa koulutyötä tai vahingoita terveyttä tai kehittymistä, mutta näitä töitä on harvassa, ja ne ovat yleensä satunnaisempia, kuten tapahtumissa virvoitusjuomien myynti tai tämän tapaista. Monilta nuorilta, jopa lapsilta on lähiaikoina löytynyt päihteitä. Yksi ongelman aiheuttajista on tylsyys, jolloin nuoret viettävät useamman tunnin puhelimillaan, josta näkee helposti toksista sisältöä, jossa näytetään lyhyitä videopätkiä parhaista hetkistä, ja saadaan se näyttämään jokapäiväiseltä elämältä. Tämä lisää etenkin tyttöjen mielenterveysongelmia, ja netissä nuoret pääsevät myös helposti käsiksi päihteisiin. 
 Työstä itse ansaittu raha opettaisi nuorille vastuuta ja rahankäyttöä jo nuoremmassa iässä, joka voisi vaikuttaa positiivisesti heidän tulevaisuudessaan. Lisäksi tämä säästäisi huoltajien rahoja, joka helpottaisi perheen taloutta, kun nuoret voisivat ostaa itse joitakin haluamiaan asioita, esimerkiksi haluamansa kalliin uuden puhelimen, tai kalliin merkin kengät. Näin nuoret voisivat myös lisätä osan rahoista säästötilille, ja käyttää sitä aikuisena tarvittaessa kuten muuttaessaan omilleen, vaikka talon vuokran maksussa. Koulun ja töiden takia nuorilla olisi myös selkeämpi rytmi päivässä, jolloin töissä selkeä ruokatauko ja kotiin tulon jälkeen riittävän päivittäisen rasituksen jälkeen olisi todennäköisesti huomattavasti helpompi nukahtaa ja herätä aamulla, joka lisää terveyttä, kun jatkuva väsymys lisää stressihormonia. 
 Nuorten hyvinvointiin on tullut paljon muutoksia, ja ne riippuvat monista eri asioista. Esimerkiksi päihteitä on löytynyt myös hyvin nuorilta lapsilta, ja väkivalta ja puhelin riippuvuus ovat hälyttäviä ongelmia. Raha, jonka työnteosta saa motivoisi näitä nuoria osa-aika töihin, ja näin myös voisi auttaa osittain näissä päihde-, puhelin- ja väkivalta ongelmissa, kun nuorilla ei olisi liikaa vapaa-aikaa näihin. Töissä ei yleensä sallita puhelimen käyttöä, ja päihteet ovat kokonaan kielletty alaikäisiltä, joten työajallaan nuoret olisivat näistä erossa, joka vähentää riippuvuutta ja lisää näin mielenterveyttä. Töissä nuoret voisivat myös tutustua uusiin ihmisiin, joista osa olisi mahdollisesti aikuisia, ja vastuullinen aikuinen ystävä voisi lisätä päihteettömyyttä ja vähentää vastuutonta ajattelua, tosin vaikutus voi olla myös täysin päinvastainen, jos tämä aikuinen onkin päihdeaddikti. 
 Kun nuoret hakisivat näitä töitä, he oppisivat myös cv:n tekemistä ja työhaastatteluissa puhumista. Tämä auttaisi tulevaisuudessa työn hakua. Järvenpään kaupunki voisi pitää listaa vapaista ja nuorille soveltuvista töistä, ja nuoret voisivat hakea niitä tämän kautta, samalla tavalla kuin Järvenpään kaupungin kautta saatavat kesätyöt. Nämä työt olisivat tosin pysyvämpiä, ja työsopimus tehtäisiin työn tarjoajan kanssa, jolloin nuoret voisivat todennäköisesti jatkaa näitä töitä jopa aikuisena, jos haluavat, eivätkä hanki itselleen potkuja.  

keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Mielipidekirjoitus kyläkoulujen puolesta

8. -luokkalaiset kirjoittavat syksyisin äikän tunneilla mielipidekirjoituksia eri aiheista. Yhdessä 8A-luokan oppilaan mielipidekirjoituksessa otetaan kantaa pienten koulujen puolesta:

Pienistä kyläkouluista ei saisi tehdä isoja yhteiskouluja 

Olen itse käynyt ala-asteen pienessä kyläkoulussa ja mielestäni siellä oli mukavampaa kuin nyt yläasteella isossa yhteiskoulussa. Ala-asteella kaikki oppilaat tunsivat toisensa ja olivat kavereita keskenään. Opettajat tunsivat oppilaansa ja käytävillä ei ollut isoja tungoksia. Välituntialueella oli myös enemmän rauhaa ja tilaa.  
Ongelmana on kuitenkin, että kyläkoulut halutaan lopettaa, ja kaikki oppilaat siirrettäisiin isompiin kouluihin. Ala-asteen aikana sitähän jännitettiin, että pitääkö meidän siirtyä toiselle paikkakunnalle isoon yhteiskouluun, jolloin koulumatkastakin olisi tullut kolminkertainen. Sen takia meidänkin piti tehdä jossain vaiheessa ala-asteen aikana julisteita ja tekstejä siitä, miksi kyläkoulujen pitäisi saada jatkaa toimintaa. Meidän onneksemme se toimi, ja koulumme toiminta jatkui. 
Kyläkouluilla ei välttämättä ole rahaa samanlaisiin retkiin mihin isoimmilla kouluilla taas on, mutta pääsimme kuitenkin retkille silloin tällöin, ja sen takia niitä arvosti ehkä enemmän. Vaikka rahaa ei välttämättä ollut paljoa, pystyimme kuitenkin pitämään hauskaa ilman sitä. Opettajat yleensä keksivät kaikkea hauskaa, ja perinteenä on jo monta vuotta ollut vesisota koulun viimeisenä päivänä ennen kesälomaa. 
Kyläkouluja lakkautetaan, koska kuntien mielestä se olisi helpompaa pitää kaikki oppilaat yhdessä samassa koulussa. Silloin ei tarvitsisi hoitaa koulukyytejä moneen eri paikkaan ja kenties se olisi halvempaa, kun ei tarvitsisi huolehtia pienten kyläkoulujen kunnossa pidosta. Kouluruoka menisi myös vain muutamaan isoon kouluun, eikä sitä tarvitsisi jakaa kymmenille eri kouluille. 
Minusta kyläkoulut ovat säilyttämisen arvoisia, koska kaikki tunsivat toisensa ja siellä sai helpommin ystäviä. Meno oli vähän rauhallisempaa ja luokissa oli hyvä yhteishenki. Kouluvuoteen kuului myös erilaisia hauskoja perinteitä, kuten se kaikkien rakastama vesisota. 

torstai 29. elokuuta 2024

Mainoksia uusista ruokatuotteista

8A- ja 8C-luokan oppilaat suunnittelivat omia ruokatuotteitaan. Niihin tehtiin äikän tunneilla mainokset. Tässä niistä osa. Mitkä tuotteet sinä ostaisit, jos ne joku päivä olisivat kaupassa?















perjantai 23. elokuuta 2024

Seiskojen toiminnallisessa vanhempainillassa

7. -luokkalaisten toiminnallisessa vanhempainillassa 22.8. 7. -luokkalaiset kokoontuivat koululle vanhempineen. Illan aluksi rehtoreista Asta Pekkala kertoi koulun käytänteistä ja esitteli 7. -luokkalaisten opettajat. Myös nuorisotoimen edustajat kävivät esittäytymässä.

Yhteisen osuuden jälkeen kierreltiin opetusluokkia. Kierroksella keskityttiin niiden oppiaineiden opetukseen, jotka alkavat 7. luokalla. Näihin kuuluvat mm. kotitalous ja fysiikka. Opinto-ohjaajien pisteellä pelattiin ammattibingoa ja tutustuttiin opoilun onnenpyörään. Opot kertoivat, millaista yhteistyötä opinto-ohjauksessa tehdään muiden oppiaineiden kanssa. 

Biologian ja maantiedon luokassa tutustuttiin luuranko-Sirpaan ja tunnisteltiin kehon luita. Hyvin pärjäsivät huoltajat testissä!


Kotitalouden luokassa käytiin läpi kotitaloudessa opiskeltavia asioita ja arviointiperusteita. Lopuksi huoltajilta testattiin mausteiden tunnistamista. Hyvin pärjäsivät huoltajat tässäkin tunnistustestissä!



Yhteisen toiminnallisen vanhempainiltaosuuden jälkeen kokoonnuttiin vielä luokanvalvojanluokkiin keskustelemaan luokan käytänteistä, tulevista yhteisistä asioista ja yläkoulun aloittamisesta.

Tervetuloa yläkouluun seiskat ja olkaa huoltajat opettajiin ja luokanvalvojiin yhteydessä aina tarpeen mukaan! 

maanantai 12. elokuuta 2024

Kartta keskustan Metsän eläimiä -taidereitistä

Yhteiskoulun 8A- ja 9A-luokan oppilaat maalasivat luokanvalvojapäivinä elokuun alussa suomalaisia metsäneläimiä Järvenpään keskustan sähkökaappeihin. Ne löytyvät alla olevan kartan mukaan katujen varsilta - käy ihastelemassa!



sunnuntai 11. elokuuta 2024

Taiteidenvälinen painotus: eläimiä keskustaa koristamaan

Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen tempauksen myötä Järvenpään keskustassa oli keväällä 2024 varattavissa sähkökaappeja maalauksia varten. Yhteiskoulun lukuvuoden 2024-2025 luokille 8A ja 9A varattiin kymmenen sähkökaappia koulun lähistöltä. Sähkökaappeihin suunniteltiin suomalaisiin luonnoneläimiin liittyvä teema, ja oppilaat luonnostelivat toukokuussa ja maalasivat elokuussa eläimet katukuvaan:











maanantai 27. toukokuuta 2024

Taiteidenvälinen painotus: sähkökaappitaidetta suunnittelemassa

Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen järjestämänä Järvenpään keskustassa on varattavissa sähkökaappeja maalauksia varten. Yhteiskoulun lukuvuoden 2024-2025 luokille 8A ja 9A on varattu kymmenen sähkökaappia koulun lähistöltä.

Yhteiskoululaisten maalaamiin sähkökaappeihin on tulossa yhtenäinen metsäteema, joka linkittyy muihin koulussa tehtäviin ajankohtaisiin opiskeluprojekteihin kuten Järvenpään taidemuseon kanssa yhteistyössä tehtävän Koulu+taide -näyttelyn kokoamiseen. Metsät ja ylipäätään luonto tuovat ihmisille paljon hyvinvointia, joka on myös ollut hiljattain Yhteiskoululla painopistealueena ja näkyi mm. MOK- eli monialaisten opintokokonaisuuksien työskentelyssä toukokuussa 2024. 

Kymmenen keskusta-alueelle sijoittuvaa sähkökaappitaideteosta tulevat muodostamaan yhtenäisen kokonaisuuden, jolloin keskustaan muodostuu uusi käveltävä taidereitti. Tätä voivat hyödyntää osana opetusta esimerkiksi päiväkodit ja koululuokat.
Kymmenessä sähkökaapissa tulee esiintymään kymmenen suomalaiseen luontoon kuuluvaa eläintä. Monien niistä asuinpaikka on metsä. Eläinten kuvat ovat kauniita, tuovat muistutuksen luonnon- ja eläintensuojelusta keskustaan ja voivat toimia osana usean oppiaineen opiskelua. Eläimet liittyvät paitsi luonnontieteisiin myös esimerkiksi kuvataiteeseen ja kansanperinteeseen. 

Maalattavat eläimet on valittu yhdessä oppilaiden kanssa keskustellen ja miettien, mitkä eläimet ovat oleellisia Järvenpäässä, mitä eläimiä näkyy myös kaupunkiluonnossa ja mihin eläimiin liittyy kansanperinnettä ja uskomuksia. Mukaan on tulossa lintuja, nisäkkäitä ja kaloja.
Jokaiseen sähkökaappiin tulee maalattavaksi eri eläin, ja maalaukset tehdään 3-5 oppilaan ryhmissä. Kevätlukukauden 2024 lopuksi oppilaat piirsivät ja värittivät luonnokset maalauksia varten; maalauspuuhiin päästään toivottavasti heti elokuussa seuraavan lukuvuoden alkaessa.

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...