sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Kodin ja koulun päivänä pidettiin lukutunnit

Kodin ja koulun päivänä lauantaina 28.9.2024 Yhteiskoululla kerättiin rahaa Unicef-kävelyillä, pelattiin sulkapalloa ja hyllypalloa, käytiin katsomassa yhteiskoululaisten maalaamia eläinhahmoja keskustan sähkökaapeissa ja opiskeltiin vanhemmat oppitunneilla mukana. Jossain välissä lauantaikoulupäivää kaikissa luokissa pidettiin lukutunti, ja 9B:n pitämästä buffetista sai käydä ostamassa pikkupizzoja, mokkapaloja ja muita herkkuja.



Kodin ja koulun päivä: https://51.fi/aJ8z

maanantai 16. syyskuuta 2024

Kirjavinkkejä Helsinkiin ja Isoonkyröön

8A- ja 8C-luokka osallistuvat Lukuloman Kirjavinkkivaihtoon. Ideana on, että  luokat tutustuvat heitä kiinnostaviin kirjoihin ja antavat luettavasta suosituksia toisen koulun luokalle. Yhteiskoululta kirjavinkkejä lähtee Helsinkiin Hiidenkiven kouluun sekä Isoonkyröön Isonkyrön yläkoululle. Vinkattavien kirjojen joukossa on niin tietokirjallisuutta, romaaneja kuin lastenkirjojakin. Tässä muutama toiseen kouluun lähetetty kirjavinkki:

 

Jäämme odottamaan Helsingistä ja Isostakyröstä meille tulevia kirjavinkkejä! Tarkoitus on tutustua niistä ainakin osaan lukuvuoden aikana.

Tutustu projektiin:


Sivuilta löytyy myös kirjavinkkikone, jolta saa vinkkejä itselle sopivan luettavan löytämiseen:

perjantai 13. syyskuuta 2024

Mielipidekirjoitus nuorista ja työllistymisestä

8. -luokkalaiset kirjoittavat syksyisin äikän tunneilla mielipidekirjoituksia eri aiheista. 8C-luokan oppilaan mielipidekirjoituksessa pohditaan, miksi nuorten työt ovat harvassa:

Miksi nuorten työt ovat harvassa? 

Mielestäni Suomessa olisi hyvä, jos alaikäiset voisivat saada työn samalla tavalla kuin esim. Amerikassa, jossa moni nuori käy halutessaan koulun jälkeen osa-aikaisessa työssä. Muun muassa siivous-, kahvila- ja tarjoilijan työt ovat yleisiä nuorilla Amerikassa. Suomessakin nuorten työllistäminen on mahdollista, esim. 15-vuotias voi työskennellä koulun ohella, kunhan se ei haittaa koulutyötä tai vahingoita terveyttä tai kehittymistä, mutta näitä töitä on harvassa, ja ne ovat yleensä satunnaisempia, kuten tapahtumissa virvoitusjuomien myynti tai tämän tapaista. Monilta nuorilta, jopa lapsilta on lähiaikoina löytynyt päihteitä. Yksi ongelman aiheuttajista on tylsyys, jolloin nuoret viettävät useamman tunnin puhelimillaan, josta näkee helposti toksista sisältöä, jossa näytetään lyhyitä videopätkiä parhaista hetkistä, ja saadaan se näyttämään jokapäiväiseltä elämältä. Tämä lisää etenkin tyttöjen mielenterveysongelmia, ja netissä nuoret pääsevät myös helposti käsiksi päihteisiin. 
 Työstä itse ansaittu raha opettaisi nuorille vastuuta ja rahankäyttöä jo nuoremmassa iässä, joka voisi vaikuttaa positiivisesti heidän tulevaisuudessaan. Lisäksi tämä säästäisi huoltajien rahoja, joka helpottaisi perheen taloutta, kun nuoret voisivat ostaa itse joitakin haluamiaan asioita, esimerkiksi haluamansa kalliin uuden puhelimen, tai kalliin merkin kengät. Näin nuoret voisivat myös lisätä osan rahoista säästötilille, ja käyttää sitä aikuisena tarvittaessa kuten muuttaessaan omilleen, vaikka talon vuokran maksussa. Koulun ja töiden takia nuorilla olisi myös selkeämpi rytmi päivässä, jolloin töissä selkeä ruokatauko ja kotiin tulon jälkeen riittävän päivittäisen rasituksen jälkeen olisi todennäköisesti huomattavasti helpompi nukahtaa ja herätä aamulla, joka lisää terveyttä, kun jatkuva väsymys lisää stressihormonia. 
 Nuorten hyvinvointiin on tullut paljon muutoksia, ja ne riippuvat monista eri asioista. Esimerkiksi päihteitä on löytynyt myös hyvin nuorilta lapsilta, ja väkivalta ja puhelin riippuvuus ovat hälyttäviä ongelmia. Raha, jonka työnteosta saa motivoisi näitä nuoria osa-aika töihin, ja näin myös voisi auttaa osittain näissä päihde-, puhelin- ja väkivalta ongelmissa, kun nuorilla ei olisi liikaa vapaa-aikaa näihin. Töissä ei yleensä sallita puhelimen käyttöä, ja päihteet ovat kokonaan kielletty alaikäisiltä, joten työajallaan nuoret olisivat näistä erossa, joka vähentää riippuvuutta ja lisää näin mielenterveyttä. Töissä nuoret voisivat myös tutustua uusiin ihmisiin, joista osa olisi mahdollisesti aikuisia, ja vastuullinen aikuinen ystävä voisi lisätä päihteettömyyttä ja vähentää vastuutonta ajattelua, tosin vaikutus voi olla myös täysin päinvastainen, jos tämä aikuinen onkin päihdeaddikti. 
 Kun nuoret hakisivat näitä töitä, he oppisivat myös cv:n tekemistä ja työhaastatteluissa puhumista. Tämä auttaisi tulevaisuudessa työn hakua. Järvenpään kaupunki voisi pitää listaa vapaista ja nuorille soveltuvista töistä, ja nuoret voisivat hakea niitä tämän kautta, samalla tavalla kuin Järvenpään kaupungin kautta saatavat kesätyöt. Nämä työt olisivat tosin pysyvämpiä, ja työsopimus tehtäisiin työn tarjoajan kanssa, jolloin nuoret voisivat todennäköisesti jatkaa näitä töitä jopa aikuisena, jos haluavat, eivätkä hanki itselleen potkuja.  

keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Mielipidekirjoitus kyläkoulujen puolesta

8. -luokkalaiset kirjoittavat syksyisin äikän tunneilla mielipidekirjoituksia eri aiheista. Yhdessä 8A-luokan oppilaan mielipidekirjoituksessa otetaan kantaa pienten koulujen puolesta:

Pienistä kyläkouluista ei saisi tehdä isoja yhteiskouluja 

Olen itse käynyt ala-asteen pienessä kyläkoulussa ja mielestäni siellä oli mukavampaa kuin nyt yläasteella isossa yhteiskoulussa. Ala-asteella kaikki oppilaat tunsivat toisensa ja olivat kavereita keskenään. Opettajat tunsivat oppilaansa ja käytävillä ei ollut isoja tungoksia. Välituntialueella oli myös enemmän rauhaa ja tilaa.  
Ongelmana on kuitenkin, että kyläkoulut halutaan lopettaa, ja kaikki oppilaat siirrettäisiin isompiin kouluihin. Ala-asteen aikana sitähän jännitettiin, että pitääkö meidän siirtyä toiselle paikkakunnalle isoon yhteiskouluun, jolloin koulumatkastakin olisi tullut kolminkertainen. Sen takia meidänkin piti tehdä jossain vaiheessa ala-asteen aikana julisteita ja tekstejä siitä, miksi kyläkoulujen pitäisi saada jatkaa toimintaa. Meidän onneksemme se toimi, ja koulumme toiminta jatkui. 
Kyläkouluilla ei välttämättä ole rahaa samanlaisiin retkiin mihin isoimmilla kouluilla taas on, mutta pääsimme kuitenkin retkille silloin tällöin, ja sen takia niitä arvosti ehkä enemmän. Vaikka rahaa ei välttämättä ollut paljoa, pystyimme kuitenkin pitämään hauskaa ilman sitä. Opettajat yleensä keksivät kaikkea hauskaa, ja perinteenä on jo monta vuotta ollut vesisota koulun viimeisenä päivänä ennen kesälomaa. 
Kyläkouluja lakkautetaan, koska kuntien mielestä se olisi helpompaa pitää kaikki oppilaat yhdessä samassa koulussa. Silloin ei tarvitsisi hoitaa koulukyytejä moneen eri paikkaan ja kenties se olisi halvempaa, kun ei tarvitsisi huolehtia pienten kyläkoulujen kunnossa pidosta. Kouluruoka menisi myös vain muutamaan isoon kouluun, eikä sitä tarvitsisi jakaa kymmenille eri kouluille. 
Minusta kyläkoulut ovat säilyttämisen arvoisia, koska kaikki tunsivat toisensa ja siellä sai helpommin ystäviä. Meno oli vähän rauhallisempaa ja luokissa oli hyvä yhteishenki. Kouluvuoteen kuului myös erilaisia hauskoja perinteitä, kuten se kaikkien rakastama vesisota. 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...