keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Mielipidekirjoitus kyläkoulujen puolesta

8. -luokkalaiset kirjoittavat syksyisin äikän tunneilla mielipidekirjoituksia eri aiheista. Yhdessä 8A-luokan oppilaan mielipidekirjoituksessa otetaan kantaa pienten koulujen puolesta:

Pienistä kyläkouluista ei saisi tehdä isoja yhteiskouluja 

Olen itse käynyt ala-asteen pienessä kyläkoulussa ja mielestäni siellä oli mukavampaa kuin nyt yläasteella isossa yhteiskoulussa. Ala-asteella kaikki oppilaat tunsivat toisensa ja olivat kavereita keskenään. Opettajat tunsivat oppilaansa ja käytävillä ei ollut isoja tungoksia. Välituntialueella oli myös enemmän rauhaa ja tilaa.  
Ongelmana on kuitenkin, että kyläkoulut halutaan lopettaa, ja kaikki oppilaat siirrettäisiin isompiin kouluihin. Ala-asteen aikana sitähän jännitettiin, että pitääkö meidän siirtyä toiselle paikkakunnalle isoon yhteiskouluun, jolloin koulumatkastakin olisi tullut kolminkertainen. Sen takia meidänkin piti tehdä jossain vaiheessa ala-asteen aikana julisteita ja tekstejä siitä, miksi kyläkoulujen pitäisi saada jatkaa toimintaa. Meidän onneksemme se toimi, ja koulumme toiminta jatkui. 
Kyläkouluilla ei välttämättä ole rahaa samanlaisiin retkiin mihin isoimmilla kouluilla taas on, mutta pääsimme kuitenkin retkille silloin tällöin, ja sen takia niitä arvosti ehkä enemmän. Vaikka rahaa ei välttämättä ollut paljoa, pystyimme kuitenkin pitämään hauskaa ilman sitä. Opettajat yleensä keksivät kaikkea hauskaa, ja perinteenä on jo monta vuotta ollut vesisota koulun viimeisenä päivänä ennen kesälomaa. 
Kyläkouluja lakkautetaan, koska kuntien mielestä se olisi helpompaa pitää kaikki oppilaat yhdessä samassa koulussa. Silloin ei tarvitsisi hoitaa koulukyytejä moneen eri paikkaan ja kenties se olisi halvempaa, kun ei tarvitsisi huolehtia pienten kyläkoulujen kunnossa pidosta. Kouluruoka menisi myös vain muutamaan isoon kouluun, eikä sitä tarvitsisi jakaa kymmenille eri kouluille. 
Minusta kyläkoulut ovat säilyttämisen arvoisia, koska kaikki tunsivat toisensa ja siellä sai helpommin ystäviä. Meno oli vähän rauhallisempaa ja luokissa oli hyvä yhteishenki. Kouluvuoteen kuului myös erilaisia hauskoja perinteitä, kuten se kaikkien rakastama vesisota. 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...