tiistai 24. maaliskuuta 2020

Oppilaiden vinkkejä etäopiskeluun

Mikä on tärkeää, kun opiskellaan etänä? Mitä kannattaa ottaa huomioon ja suunnitella? Kun oppilailta on kyselty, miten etäopiskelu on lähtenyt käyntiin, monet ovat kommentoineet, että työmäärä on tuntunut isolta ja  välillä on hankalaa hahmottaa, mitä kannattaa tehdä milloinkin. Etäopiskelu vaatiikiin vähän enemmän suunnittelua oppilaalta kuin tavallinen koulussa opiskelu. Oppilaat ovat huomanneet, että taukoja kannattaa pitää ja välillä on tarpeen käydä happihypyllä ulkona vaikkapa metsässä. Lisää hyviä vinkkejä etäopiskeluun voi lukea Ylen artikkelista, jossa 14-vuotias Rasmus kertoo viiden etäopiskeluvuoden kokemuksella omat vinkkinsä:

https://yle.fi/uutiset/3-11261008?utm_source=facebook&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social&fbclid=IwAR2CxDfJRWEUsDehT0H4wn72E7mVtnOAj2fxdL8x0zw20WcR3KA2BQcXZGw



Tsemppilauseita korionaviikoille

6A:n äikän tunneilla oli maaliskuun alussa puhetta sananlaskuista, motoista, viisauksista ja elämänohjeista. Aika monen oppilaan kotona viljellään tiettyjä sanontoja kuten Se mikä ei tapa, vahvistaa, Minkä taakseen jättää sen edestään löytää ja Itku pitkästä ilosta. Omasta mielestä tärkeitä ja hyviä elämänohjeita kirjattiin ylös huoneentauluiksi. Monet ohjeista ovat ajankohtaisia myös nyt, kun Suomessa eletään poikkeusaikaa ja koronaviruksen myötä kaikkien arki on monella tapaa muuttunut.

6A:n oppilaat








tiistai 10. maaliskuuta 2020

Improvioitua rikosta seuraamassa Lahdessa

8. -luokkalaiset olivat Taidetestaajat-hankkeen myötä katsomassa improvisoitua rikosnäytelmää Lahden kaupunginteatterissa perjantaina 6.3.
Täydellinen rikos? on aina erilainen esitys, koska jokainen näytelmä improvisoidaan hetkessä yleisön ideoimia sanoja hyödyntäen. Päivän näytelmästä kehittyi moottorisahamurhanäytelmä, jonka yhtenä keskeisenä tapahtumapaikkana toimi kuvitteellinen Järvenpään kirkko.
Oppilaat kokivat nähdyn näytelmän kiinnostavana, outona ja hyvänä. Ymmärrystä herätti, ettei kaikki mennyt "ihan niin justiinsa", koska oli improvisaatiosta kyse. Se, ettei kukaan näyttelijöistä "jäätynyt" tai menettänyt pokkaansa missään kohtaa näytelmää, herätti ihastusta.
Esityksen jälkeen näyttelijöiltä sai taiteilijatapaamisessa kysellä teatterista ja improvisaation tekemisestä. Yleisöä kiinnosti esim. miten teatterin mimiikkaa harjoitellaan ja millä tavalla improvisoituihin kokoillan näytelmiin valmistaudutaan.

torstai 5. maaliskuuta 2020

Tylsää, tylsää, oli niin tylsää…

8. -luokkalaisten kirjoittamien hyötytietojuttujen kolmannessa osassa annetaan neuvoja tylsyyden selättämiseen. Näillä eväin selviät tylsyyden labyrintista!
 Jos on tylsää, aluksi kannattaa miettiä, mitä voisi tehdä. Kannattaa tehdä jotain, josta pitää, ja ideoiden puuttuessa voi netistä löytyä hyviä ideoita, jos jaksaa etsiä. Netistä löytää esimerkiksi hyviä peli-ideoita kaverin kanssa pelattavaksi.
Monien mukaan LUKEMINEN KANNATTAA, jos tylsää. Voi jatkaa jotain kirjaa tai etsiä uuden vaikkapa kirjastosta. Myös kirjakaupoissa voi köydä.
Tylsyydestä pääsee usein myös eroon alkamalla liikkua ja käydä vaikkapa lenkillä. Silloin pysyy hyvässä kunnossa ja väistyy tylsyydeltä. Kaverinkin voi pyytää mukaan seuraksi, jos haluaa.
Jos mikään ei kuulosta hyvältä, voi kokeilla monia asioita vähän aikaa, kuten piirtämistä, leipomista tai vaikka tanssimista ja laulamista. Silloin alkaa keskittyä eri asioihin, ja tylsyys luultavasti alkaa väistyä.
Lemmikin omistava henkilö voi tehdä lemmikkinsä kanssa kaikkea mukavaa, kuten leikkiä ja opettaa temppuja. Lemmikki varmasti pitäisi siitä!
  1. Mene ulos ystäväsi kanssa tekemään jotain mukavaa. Voitte käydä vaikka syömässä.
  2. Leivo jokin kakku ja tarjoa se kavereille tai kokkaa jotakin.
  3. Meikkaa tai kiharra hiukset ja mene vaikka shoppailemaan. Tytöille kauneuteen liittyviä tekemisiä on paljon!
  4. Jos sinulla ei vieläkään ole tarpeeksi ideoita, piirrä tai maalaa. Päätä jokin aihe ja tee siitä piitrros. Kuvan voit ottaa netistä.
  5. Katso jokin kiva elokuva perheesi kanssa ja viettäkää mukava perheilta.
Neljä vinkkiä, kuinka vältät tylsyyden:
1.      Siivoa. Aina löytyy siivoamista kotoa. Voit järjestellä tavaroita ja imuroida tai vaikka mopata koko talon puhtaaksi.
2.      Opiskele. Kun on ylimääräistä aikaa, ota kirjat tai tietokone esille ja harjoittele tuleviin kokeisiin tai tee ylimääräisiä tehtäviä.
3.      Näe ystäviä. Jokaisella on joku tuttu, jota ei ole hetkeen nähnyt. Soita ja kysy kylään!
4.      Huolehdi itsestäsi. Ota itsellesi aikaa ja mene vaikka kylpyyn ja laita kasvojenkuorinta naamalle. Rentoudu ja nauti!
  • Selaa puhelinta tai tietokonetta.
  • Lataa outoja pelejä, selaa Pinterestiä, nettishoppaile, suunnittele glow up tai suunnittele jotain merkkipäivää.
  • Katso televisiota.
  • Pidä joku päivä leffamaratoni tai katso sarjoja.
  • Siivoa huone
  • Uppoudu vaatekaappisi syvempiin syövereihin tai tee pintasiivous. Voit myös mennä esim. autotalliin tai varastoon penkomaan vanhoja tavaroita.
  • Hengaa kavereitten kanssa.

maanantai 2. maaliskuuta 2020

Näin suututat ystäväsi ja muita havaintoja elämästä

8. -luokkalaisten äikän tunneilla laaditun Tee näin, niin onnistut! -hyötytietojuttusarjan toisessa osassa annetaan neuvoja ihmissuhteiden sekamelskaan.
Miten piristetään ystävää?
1. Käy kaupassa ja hae ystäväsi.
2. Menkää olohuoneeseen ja laita Netflix päälle.
3. Ota joku viltti ja laita se lattialle.
4. Kääri ystäväsi vilttiin.
5. Nosta ystäväsi istumaan sohvalle.
6. Valitkaa Netflixistä elokuva tai sarja.
7. Syökää ja nauttikaa.
* Kysy aluksi ystävän vointia tai mikä hänen mieltään painaa.
* Yritä piristää häntä niin, että juttelet hänelle mukavia asioita.
* Anna hänelle jotain mukavia lahjoja tai yllätyksiä, esim. suklaa ja muita herkkuja.
* Tehkää jotain, mistä hän tykkää, esim. pelaaminen, urheilu jne.

Vie lahja. Lahjan kannattaa olla sellainen, josta hän tykkää.
Vietä aikaa hänen kanssaan. Tehkää semmoista, joista tykkäätte.
Kirjoita viesti, jossa kehut häntä ja kerrot muuta kivaa.
Ystävän suututtamiseksi toimivat seuraavat varmat täsmäohjeet:
  1. Piirrä hänen paperiinsa.
  2. Ignooraa häntä, kun hän puhuu sinulle. Sitten ala matkimaan häntä ja spämmi hänelle joitain viestejä.
  3. Laita hänen ihastukselleen viestiä hänen tunteistaan ihastusta kohtaan.
  4. Pue kouluun kaikki vaatteet, jotka olet varastanut häneltä.
  • Jos ystäväsi puhuu sinulle, älä kuuntele häntä vaan mumisen jotain itseksesi hiljaa.
  • Jos hän sanoo jotain, korjaa kaikki pienet virheet.
  • Sano negatiivinen kommentti aina, kun hän tekee jotain.
  • Töki ja potki häntä jatkuvasti pienellä voimalla.
Ystävän suututtamista ei tarvitse ottaa tosissaan. Se voi olla myös hauskaa, kunhan ystävä ymmärtää huumoriasi. Aloita parilla sanalla ja sitten kutita. Lopuksi vie vielä hänen tavaroitaan.
Näin selviydyt teinin kanssa!
Sosiaalinen kanssakäyminen
Teinin kanssa puhuminen kannattaa pitää rentona, mutta ei liian rentona, ettei hänelle tule epämukava olo.
Perheet yhteiset asiat
Teini ei ole samanlainen kuin ollessaan 10-vuotias, joten älä oleta, että hän on kiinnostunut samoista asioista kuin aiemmin tai perheen yhteisistä asioista.
Tilan antaminen
Teinit ovat mysteerejä, joita ei voi ratkaista. Paras menetelmä on antaa heille tilaa. Teini hylkii vanhempiaan; se kuuluu asiaan, mutta se ei tarkoita, että hän haluaa sinut kokonaan pois elämästään. Teinin haluavat vain tilaa.
8A:n, 8B:n ja 8C:n oppilaita

Käsimerkkien symboliikan äärellä

Miksi peukutamme ja mistä keskisormen näyttäminen on alkanut? 8. luokan valinnaisopinnoissa on perehdytty käsimerkkien historiaan ja symboliikkaan sekä muovailtu savesta käsimerkkejä, jotka ilmaisevat erilaisia tunteita ja tavoitteita kuten voiman ilmaisua, onnistumista, kannustamista, antamista ja pyytämistä, pilkkaamista, rakastamista ja tiivistämistä. 




Usein käsimerkit tiivistävät jonkin tunnetilan tai kehotuksen. Käsimerkit myös yhdistävät ihmisiä esim. jonkin musiikkigenren sisällä. Käsimerkit ovat kulttuurisidonnaisia kuten ilmaisu muutenkin ja käsimerkkien kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei tule vaikkapa haistatelleeksi täysin väärässä paikassa.



Mitä käsimerkkejä sinä käytät? Omaa käsimerkkien symboliikan tuntemusta puolestaan voi testata mm. osoitteessa https://yle.fi/uutiset/3-11151340

#taiteidenvälisyys





Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...