keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Temppuradalla ja sumopainimatolla

3.-luokkalaiset pääsivät liikuntapäivänä temppuradalle ja kokeilemaan sumopainipukuja JÄKE-harrastaa hankkeen ohjaajien kanssa. Lapset olivat kaikesta tästä aivan innoissaan!




tiistai 28. syyskuuta 2021

7A:n matkassa liikuntapäivänä

Koko koulun liikuntapäivää vietettiin tiistaina 28.9. Sää suosi ja päivään mahtui monenlaista liikettä: mm. jalkapalloa, keilailua, pyöräilyä ja kävelyä - rentoutumista ja mindfullnessia unohtamatta! Kuvakooste 7A:n päivästä kertoo tarinan yhden luokan liikuntapäivästä, johon mahtui myös onnittelulaulun kajauttaminen päivän synttärisankarille:









Mikä on sinun lempitapasi liikkua? Järvenpään kaupungin tarjoamiin liikuntamahdollisuuksiin pääsee tutustumaan mm. tästä: https://www.jarvenpaa.fi/vapaa-aika-ja-harrastaminen/liikunta-ja-ulkoilu/liikunnanohjauspalvelut/lasten-ja-nuorten-liikunta

Pomppufiiliksissä Volttitehtaalla

Järvenpään Yhteiskoulun 4. -luokkalaiset viettivät koko koulun liikuntapäivää vauhdikkaasti Volttitehtaalla. Kaikilla oli mahtava pomppufiilis päällä!





maanantai 20. syyskuuta 2021

KUPO: Vitoset Vanhiksessa

Oli kivaa, kun pyöräilimme Vanhankylänniemeen. Siellä oli neljä erilaista työpistettä, joissa kerrottiin Järvenpään historiasta. Tarkastelimme vanhaa tuulimyllyä ja kirkkovenettä. Vanhankylänniemen talon sisällä oli kauniin näköistä. Pidimme sisällä kartanossa olevista pisteistä, joissa kerrottiin entisajan koulusta. Se oli kiinnostavaa. Muistelimme myös sitä, miten Järvenpää itsenäistyi Tuusulasta. Mieleenpainuva yksityiskohta oli 251 senttiä pitkä nukke, joka kuvasi Väinö Myllyrinnettä. Hän oli ennen maailman pisin ihminen.

Yksi työpisteistä oli kuvauspiste. Mukavinta oli saada tietää, että kun kääntää kännykän väärinpäin, tulee tarkempia kuvia. Oli kiva tietää ja oppia, miten kameroita käytetään.

Kaikki oli kivaa Vanhankylänniemessä!

5AB:n oppilaat







lauantai 18. syyskuuta 2021

Makuja ympäri maailmaa

Kansainvälisiin ruokakulttuureihin tutustuva 8.-9. -luokkaisille suunnattu kotitalouden valinnaiskurssi tutustuttaa makuihin ympäri maailman. Kurssin tavoitteena on kehittää oppilaita tunnistamaan ruokalajeja, raaka-aineita sekä ruokakulttuuriin sopivia tapoja ja käytänteitä. Kurssilla oppilaat saavat haastaa itseään monipuolisissa menukokonaisuuksissa ja saavat keittiössä enemmän vastuuta kuin muilla kotitalouden kursseilla. Syyslukukausi on alkanut vauhdikkaasti ja olemme ruoan kautta onnistuneet matkustamaan Intiaan, Meksikoon, Kreikkaan ja Koreaan.

Ensimmäisenä matkakohteenamme oli mausteiseen Intia, jossa tavoittelimme ruokavalinnoilla Intian katuruokakulttuuria. Valmistimme tandoribroileria ja riisiä, jotka tarjottiin intialaiseen tyyliin naan-leivän ja raitakastikkeen kanssa. Kovalla helteellä Intiassa maistuu myös raikas mangolassi eli jugurtti/kefir-mangojuoma, joten valmistimme sitä jälkiruoaksemme.



Toiseksi matkustimme Etelä-Amerikkaan Meksikoon eli tortillojen luvattuun maahan. Valmistimme tortillat täytteineen alusta alkaen itse. Täytteinämme tortilloissa olivat pico de gallo (tuoretomaattisalsa), guocamole (avokadodippi) ja naudan jauhelihasta valmistettu kastike. Lisäksi valmistimme jälkiruoaksi sopaipillas-leivonnaisia. Sopaipillas tarkoittaa uppopaistettua pikataikinaa, joka rasvaan osuessaan saa tyynymäisen ulkomuodon. Leivokset koristellaan tyypillisesti kanelilla ja tomusokerilla tai hunajalla.



Kolmantena matkakohteenamme oli zorbas-tanssistaankin tuttu Kreikka. Kreikkalainen ruoka on monipuolista johtuen Välimeren luomasta ilmastosta. Me valmistimme yhdessä aterian, jossa tarjoilimme alkuruoaksi kreikkalaista salaattia ja pääruoaksi moussaka-paistosta. Kreikkalaisessa salaatissa tuoreet kasvikset yhdistetään suolaiseen fetajuustoon ja kalamataoliiveihin. Feta on yksi maailman suosituimmista vuohenmaitopohjaisista juustoista. Feta on suojattu EU:n nimisuojalla ja ainoastaan niitä juustoja, jotka ovat valmistettu Kreikassa, saadaan kutsua fetana. Moussaka on yksi kreikan suosituimmista laatikkoruoista, jossa yhdistyvät munakoison, perunan ja kanelilla ja muskottipähkinän maut. Ulkomuodoltaan moussakaa voitaisiin sanoa kreikan lasagneksi, koska se kasataan lasagnen tyyliin kerroksittain vihanneksista, jauhelihakastikkeesta sekä valkokastikkeesta

.

Makumatkan lopuksi siirryimme Koreaan. Korean monipuoliset makumaailmat koostuvat esimerkiksi erilaisista fermentoiduista tahnoista, kimchikaalista ja soijasta. Inkivääri, chili ja valkosipuli voimistavat makuhermojen heräämistä. Ateriamme koostui Korean yhdestä suosituimmasta kulhoruoasta bibimbapista, ja jälkiruoaksi nautimme hoddeokkeja eli korealaisia täytettyjä pannukakkuja. Bibimbapiin valmistimme itse bulgogityylisesti maustettua broileria. Tyypilsesti bulgogi valmistetaan ohuista naudanlihaviipaleista, mutta päätimme valmistaa välillä aterian, joka ei sisällä punaista lihaa.




Kirjoittajat: kotitalouden valinnaiskurssin oppilaat ja ope



Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...