Ensimmäisenä matkakohteenamme oli mausteiseen Intia, jossa tavoittelimme ruokavalinnoilla Intian katuruokakulttuuria. Valmistimme tandoribroileria ja riisiä, jotka tarjottiin intialaiseen tyyliin naan-leivän ja raitakastikkeen kanssa. Kovalla helteellä Intiassa maistuu myös raikas mangolassi eli jugurtti/kefir-mangojuoma, joten valmistimme sitä jälkiruoaksemme.
Toiseksi matkustimme Etelä-Amerikkaan Meksikoon eli tortillojen luvattuun maahan. Valmistimme tortillat täytteineen alusta alkaen itse. Täytteinämme tortilloissa olivat pico de gallo (tuoretomaattisalsa), guocamole (avokadodippi) ja naudan jauhelihasta valmistettu kastike. Lisäksi valmistimme jälkiruoaksi sopaipillas-leivonnaisia. Sopaipillas tarkoittaa uppopaistettua pikataikinaa, joka rasvaan osuessaan saa tyynymäisen ulkomuodon. Leivokset koristellaan tyypillisesti kanelilla ja tomusokerilla tai hunajalla.
Kolmantena matkakohteenamme oli zorbas-tanssistaankin tuttu Kreikka. Kreikkalainen ruoka on monipuolista johtuen Välimeren luomasta ilmastosta. Me valmistimme yhdessä aterian, jossa tarjoilimme alkuruoaksi kreikkalaista salaattia ja pääruoaksi moussaka-paistosta. Kreikkalaisessa salaatissa tuoreet kasvikset yhdistetään suolaiseen fetajuustoon ja kalamataoliiveihin. Feta on yksi maailman suosituimmista vuohenmaitopohjaisista juustoista. Feta on suojattu EU:n nimisuojalla ja ainoastaan niitä juustoja, jotka ovat valmistettu Kreikassa, saadaan kutsua fetana. Moussaka on yksi kreikan suosituimmista laatikkoruoista, jossa yhdistyvät munakoison, perunan ja kanelilla ja muskottipähkinän maut. Ulkomuodoltaan moussakaa voitaisiin sanoa kreikan lasagneksi, koska se kasataan lasagnen tyyliin kerroksittain vihanneksista, jauhelihakastikkeesta sekä valkokastikkeesta
Makumatkan lopuksi siirryimme Koreaan. Korean monipuoliset makumaailmat koostuvat esimerkiksi erilaisista fermentoiduista tahnoista, kimchikaalista ja soijasta. Inkivääri, chili ja valkosipuli voimistavat makuhermojen heräämistä. Ateriamme koostui Korean yhdestä suosituimmasta kulhoruoasta bibimbapista, ja jälkiruoaksi nautimme hoddeokkeja eli korealaisia täytettyjä pannukakkuja. Bibimbapiin valmistimme itse bulgogityylisesti maustettua broileria. Tyypilsesti bulgogi valmistetaan ohuista naudanlihaviipaleista, mutta päätimme valmistaa välillä aterian, joka ei sisällä punaista lihaa.
Kirjoittajat: kotitalouden valinnaiskurssin oppilaat ja ope