perjantai 27. toukokuuta 2022

Duudsoneita ja liikenneturvaa

Toukokuisella liikenneturvallisuusviikolla 8.-9. -luokkalaisten vieraana kävi liikenneturvallisuuskouluttaja Petri Tuovinen. Koulutuksen tarjosi Järvenpään Lions Club. Koulutuksen aikana kerrattiin liikennesääntöjä, opiskeltiin mopoiluun liittyviä käytännön asioita ja mietittiin, miten voi vähentää riskejä liikenteessä.




Lasten ja nuorten ääni Järvenpäässä -rahoituksen myötä perjantaina 27.5. Järvenpää-talolla yläkoululaisten vieraana oli Duudsoneista kaksi kaveria. He rohkaisivat uskomaan unelmiin, korostivat kaveruuden merkitystä ja tuomitsivat koulukiusaamisen. Esityksessä nähtiin myös Duudsonien legendaarisia temppuja videolta sekä yksi källi livenä.

tiistai 24. toukokuuta 2022

Omissa elokuvissa

Alakoulun elokuva-aiheisella valinnaiskurssilla on kevään aikana opiskeltu uutisvideoiden ja minidokumenttien tekemistä, suunniteltu ja kuvattu omia elokuvia ja trailereita, tehty elokuviin äänimaisemia ja -tehosteita sekä musiikkia ja katsottu esimerkkejä elokuvan historiasta. Aikaa jäi myös elokuvajulisteiden tekemiseen ja elokuvakäsikirjoitusten kirjoittamiseen. Kurssin viimeisellä kokoontumiskerralla katsottiin yhdessä kurssilla tehtyjä töitä leffaeväiden kera ja keskusteltiin elokuvista ja niiden tekemisestä.

Esihistoriallisissa kylissä oli monenlaista elämää

Suomen esihistoriallisissa kylissä ruokaa tehtiin nuotiolla, suojauduttiin vihollisilta muurein ja aitauksin, käytiin taisteluita miekoin ja asuttiin muun muassa teltoissa. 5A-luokan oppilaat tekivät historian ryhmätyönä pienoismalleja esihistoriallisista kylistä:


5A-luokan oppilaat

sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Järvenpään Yhteiskoulu palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Järvenpään Yhteiskoululle Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä. 

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa. 

Järvenpään Yhteiskoulussa Vihreän lipun teemaksi valittiin tänä lukuvuonna jätteiden vähentäminen. Lukuvuoden aikana koulullamme on vähennetty oppilaiden lautasilta syntyvää biojätettä kiinnittämällä huomiota lautaselle otetun ruuan määrää. Koulussamme on keskitytty siisteyden ja kierrätyksen ylläpitoon niin koulun sisätiloissa kuin ulkonakin. Yläkoulun puolella oppilaita havahdutti siivoton viikko, jonka aikana koulun sisälle ilmaantuneiden roskien annettiin olla ja oppilaat saivat tarkkailla syntyvän jätteen määrää. Vain opettajat tiesivät meneillään olevasta siivottomasta viikosta; oppilaille sotku aiheutti ihmetystä.  

Lajitteluviikolla koululla pidettiin Earth hour -tunti, jolloin koululla pidettiin sähköttömiä oppitunteja ja näin näytimme oman valomerkkimme luonnon ja ilmaston puolesta. Samalla viikolla kilpailtiin Kahoot-tietovisassa, jossa aiheena oli kierrätys. Parhaat palkittiin mokkapaloilla!


Kevät huipentuu kahteen koko koulun tapahtumaan, Siivouspäivään ja Vaihtotoriin. Siivouspäivässä keskitytään koulun piha-alueiden sekä koulun lähialueiden siivoamiseen. Järvenpään Alltime on luvannut toimittaa koululle siivousvälineitä ja pihojen siisteyteen sopivia välineitä. Vaihtotorilla taas perustuu toisen roska on toisen aarre -aatteeseen. Jokainen saa tuoda vaihtotorille tavaraa kuten leluja, vaatteita tai urheiluvälineitä ja viedä mennessään itselle sopivan tavaran. Ylijääneet tavarat toimitetaan Vihreä lippu -raadin toimesta Järvenpään seurakunnan kirppikselle.  

Oppilaiden raati on saanut päättää koulun teeman ja ideoida siihen sopivat tapahtumat. Vihreä lippu -vastuuopettajat ovat yhdessä oppilasraadin ja koulun henkilökunnan muodostaman Osallisuus ja ympäristö -tiimin kanssa pohtineet tapahtumien toteutusta ja sopineet tapahtumien järjestelyistä.  

Järvenpään Yhteiskoulussa vietetään Vihreä lippu -aiheista kevätjuhlaa Järvenpää-talolla 31.5. ja 4.6. Juhlan kunniaksi nostamme Vihreän lipun ”salkoon” koulun kevätjuhlassa.  

 

Lisätietoa Vihreä lippu -ohjelmasta: www.vihrealippu.fi 

Tiedote kaikista myönnetyistä Vihreistä lipuista: https://vihrealippu.fi/2022/05/liput_kevat2022/ 

tiistai 17. toukokuuta 2022

Järvenpää ennen ja nyt

 Maantiedon tehtävässä tutkailtiin oman kotikaupungin ilmeen muuttumista vuosien varrella. 


Koulun vieressä kulkeva Urheilukatu on saanut vuosien saatossa asvalttipäällysteen ja sähkötekniikka on kaivettu maan alle.


Ennen opettajille tarjottiin koulujen yhteyteen asuinpaikaksi asuntola. Rakennus on edelleen pystyssä ja maisema on muuttunut mm. lisärakentamisen takia.


Myös Perhelän kulmalla on tapahtunut muutoksia - ja tapahtuu edelleen! Kaupunki kasvaa, elää, kehittyy ja muuttuu. Mitä nykyisistä rakennuksista on pystyssä muutaman kymmenen vuoden päästä, mitä uutta on rakennettu, miten toiminta rakennuksissa on muuttunut?


Lisää Järvenpää ennen ja nyt -kuvia esillä moduulirakennuksen vihreässä aulassa!

perjantai 6. toukokuuta 2022

Aktiivista oppilaskuntatoimintaa

Järvenpään Yhteiskoulun oppilaskunnan hallitukseen kuuluu 29 jäsentä kaikilta luokka-asteilta. Jokaiselle jäsenelle on valittu varajäsen, joka osallistuu kokoukseen, jos varsinainen jäsen ei pääse osallistumaan. Oppilaskuntaa ovat tänä lukuvuonna vetäneet opettajista Liisa- ja Outi. 

Oppilaskunnan syksyn toiminta käynnistyi oppilaskuntapäivällä. Silloin koko porukka kokoontui yhteen aloittamaan lukuvuotta toisiinsa tutustuen ja toimintaa suunnitellen. Päivän aikana käytiin syömässä Hesburgerissa. Tunnelma oli innostunut!


Syksyn iso ponnistus oli jo toissa vuonna Lasten ja nuorten ääni Järvenpäässä eli LNÄ-hankekilpailussa menestyneen Roskat roskiin –hankkeen videon tekeminen. Video toteutettiin yhdessä ammattikuvaajan sekä Roni Backin kanssa. Oppilaskunnan edustajat pääsivät halutessaan osallistumaan kuvauksiin. Valmista videota katsottiin kaikissa Järvenpään kouluissa. 


Syksyn aikana oppilaskunta teki yhteistyötä yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kanssa. Kokouksessa oppilaat jaettiin neljään ryhmään, joissa koulun aikuiset keskustelivat oppilaiden kanssa kiusaamisesta ja sen ennaltaehkäisemisestä. Oppilailta nousi hyviä ajatuksia, jotka auttoivat koulun aikuisia koulun toiminnan suunnittelemisessa ja kehittämisessä. 


Loppuvuodesta oppilaskunta alkoi ideoida ja suunnitella vuoden 2022 LNÄ-kilpailuhankettaan. Kilpailuehdotukseksi valikoitui harrastusmessujen järjestäminen yhteistyössä muiden kaupungin toimijoiden kanssa. Kaikkien koulujen oppilaskunnan äänestivät kilpailuehdotuksista suosikkejaan, mutta meidän ehdotuksemme jäi harmillisesti jaetulle neljännelle sijalle eikä päässyt toteutukseen.

 

Kevään aikana kokouksessa kävi tutustumassa Erasmus-ohjelman kautta kouluumme tulleita espanjalaisia opettajia. Kerroimme heille meidän oppilaskuntamme toiminnasta. He olivat hyvin vaikuttuneita oppilaskuntatoiminnasta, sillä heidän koulussaan vastaavaa oppilaskuntatoimintaa ei ole. 


Kevään aikana toteutui myös jo syksyllä ideoitu välituntiskaba. Oppilaille järjestettiin erilaisia pallonheittokilpailuja. Kilpailuissa parhaiten menestyneet palkittiin lahjakorteilla. Varsinkin alakoulun oppilaat osallistuivat suurella innolla. 


Vappua edeltävänä perjantaina oppilaskunta järjesti puffetin koulun oppilaille. Puffetissa myytiin mokkapalaa, popcornia, mehua, limpparia ja karkkia. Puffet oli todella suosittu ja myyjillä piti kiirettä! 

Loppukeväällä on vielä edessä lukuvuoden toiminnan arviointia sekä pieni yllätys oppilaskuntalaisille! 


Kiitokset kaikille oppilaskuntatoimintaan tänä lukuvuonna osallistuneille! Ilolla kohti uutta aktiivista oppilaskuntalukuvuotta! :)

 



Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...