sunnuntai 28. elokuuta 2022

Puita halaamassa

Elokuun vimeisellä viikolla vietettiin puunhalausviikkoa sekä lauantaina juhlittiin Suomen luonnon päivää.  1-2C sekä 2A kävivät metsäretkellä halailemassa puita sekä miettivät luontoon liittyviä asioita, joista sitten valmistui yhteinen runo. 

SUOMEN LUONNON PÄIVÄ 27.8.  

 

Luonnossa kaikki on hienoa.  

Hyvä, kiva, mukava olla. 

 

Puu. Lehti. Käpy. Iso käpy. 

Mustikka. Hirvi. Kettu.  

 

Aion nukkua pihalla!  

Aion syödä luonnossa eväitä! 

Haluan halata puita,  

kerätä marjoja ja sieniä.  

 

Katso ylös, näet paljon puita  

ja latvoja ja oksia.  

Rakastan puita ja luontoa.  

 

Tuntuu hyvältä, ihanalta.  

Runon runoilivat metsässä 2A:n sekä 1-2C–luokan oppilaat 24.8.2022 

perjantai 26. elokuuta 2022

Taiteidenvälinen opetus: mehiläisiä, muovailuvahaa ja metaforia

7A-luokka kävi Järvenpään taidemuseolla Ihmisille ja kuoriaisille -näyttelyssä. Yhteisen opastuksen jälkeen jäi vähän aikaa kierrellä näyttelyssä omaan tahtiin...





ja loihtia muovailuvahasta omia hahmoja kuoriaisten valtakuntaan: 



Äikän tunnilla hahmoteltiin näyttelyvierailun inspiroimina metaforia:

Masennus on kasvi, joka leviää siemen siemeneltä.

Kesä on kasvi, joka kasvaa auringossa.

Tylsyys on rikkoontuva kukkavaasi.

Taulu on maalattua historiaa.

Suru on mato, joka mylvii mullassa.

Masennus on siivet, jotka vievät minut mukanaan.

Alakulo on ampiainen. Se pistää. 



tiistai 23. elokuuta 2022

Seiskat ryhmäytymässä

7. -luokkalaiset kävivät Temalilla Järvenpään nuorisotyön sekä kuraattorien järkkäämissä ryhmäytymispajoissa. Luokittain leikittiin, tutustuttiin toisiin ja tehtiin ryhmätehtäviä. Aikaa jäi myös ulkona graffitiseinän ihasteluun. Kiitos nuorisotoimen tyypeille ja kuraattoreille kivasta parituntisesta! 

Nuorisotila on auki kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaina; tervemenoa vapaa-ajalla leipomaan, katsomaan elokuvia, pelailemaan, juttelemaan, maalaamaan tai vaikka vain hengailemaan Temalille!



maanantai 22. elokuuta 2022

Taiteidenvälinen opetus: Kaupunkisinfoniaa tekemässä

Kuvataiteen arkkitehtuuri- ja muotoilukurssin sekä valinnaisen musiikin tunneilla tehdään yhteistyönä kaupunkisinfonia. 

Teimme kaupungille retken, jonka aikana oppilaat kuvasivat erilaisia otoksia ja äänittivät kuultuja äänimaisemia. Kuvatuista otoksista muokataan kuvataiteen tunneilla 1-2 minuuttia pitkä lyhytelokuva, johon musiikin ryhmä toteuttaa äänet kaupungin äänistä ja itse sävelletystä musiikista.

Kaupunkisinfonia on elokuvan lajityyppi, joka syntyi 1920-luvulla. Sen tarkoitus oli taltioida kaupungin tunnelmaa, sykettä ja sävyä elokuvallisin keinoin – usein hyvin kokeellisesti.
Virittäydyimme retkitunnelmaan Godfrey Reggion vaikuttavan Koyaanisqatsin äärellä. Jäämme odottamaan, millaisia kaupunkisinfonioita nuoret taikovat omasta kotikaupungistaan!


lauantai 13. elokuuta 2022

Taiteidenvälinen opetus: luokkahuone camera obscuraksi!

Taiteidenvälisen painotuksen luokka aloitti Yhteiskoululla tänä lukuvuonna. Painotuksen opetuksessa ja projekteissa yhdistellään äidinkielen ja kirjallisuuden, musiikin sekä kuvataiteen oppiaineita.

Luokkahuoneen muuttamista camera obscuraksi kokeiltiin 7A-luokan luokanvalvojantunneilla kuvisluokassa toisena koulupäivänä. Camera obscura (latinaksi hämärä huone) on nykyaikaisten valokuvauskoneiden edeltäjä. Siinä pimennetyn huoneen ikkunaan kautta päästetään tilaan valoa pienestä reiästä ja takaseinälle heijastuu ylösalaisin kuva huoneen ulkopuolelta. 

Projektiin tarvittiin mustaa pahvia, saksia, jätesäkkejä ja teippiä - ja ylös kurottelun rohkeutta ja kykyä; kaikki pienetkin valoa tihkuttavat aukot ikkunoista ja ovien yläpuolelta tuli saada tilkittyä. Porukalla homma sujui jouhevasti:


Än, yy, tee, nyt - valot pois! Luokan pimeyttä testattiin useaan otteeseen. Monen monta kertaa jostain vielä pilkisteli valoa eli tarvittiin lisää teippausta ja tilkitsemistä. Luokan pimentämisen lomassa askarreltiin sopivankokoinen valoaukko ikkunaan:

Välillä selailtiin inspiraatioteosta taidekuvista, joissa on käytetty camera obscura -tekniikkaa:


Lopulta luokkahuone oli riittävän pimeä, ja kuva ulkoa saatiin heijastumaan luokkaan:


Yhdessä seurattiin pilvien liikkumista ja puiden huojuntaa sekä vakoiltiin, keitä koulupihalla liikkuu. Lopuksi kokeiltiin camera obscura -luokkakuvaa. Hahmot näkyvät, mutta pysyvät utuisen tunnistamattomina :)

torstai 11. elokuuta 2022

Koulurauhaa kaikille

Koulurauhan julistustilaisuus pidettiin torstaina 11.8. koulun lähistöllä pesäpallokentällä. Koulurauhan tavoitteena on edistää hyvinvointia ja turvallisuutta koulussa; tämän lukuvuoden erityisenä teemana on Kaikille kaveriksi. Ekaluokkalaiset toivotettiin Yhteiskoululle tervetulleiksi ablodein auringonpaisteessa. Tästä se taas lähtee - uusi lukuvuosi! :) Hyvää lukuvuotta 2022-2023 kaikille!



Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...