sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Hyvän mielen viikko

Talviloman alla helmikuussa vietettiin Yhteiskoululla Hyvän mielen viikkoa. Tukioppilaat olivat ideoineet jokaiselle arkipäivälle erilaisen pukeutumisteeman, ja koululla näkyikin viikon aikana niin pinkkiä, hassuja laseja kuin oppilaiksi sonnustautuneita opettajiakin. Erityisen suosittu teemapäivistä oli ARI-päivä, jolloin koulun käytävillä tepastelivat nimmarit, eskarit, lukkarit, kommarit, uimarit, pastafarit, rokkarit, tekstarit, mestarit, hitsarit, futarit sun muut -arit 😆 Kiitokset tukareille hauskasta teemaviikosta, joka lisäsi luovuutta ja yhteisöllisyyttä sekä vastusti kiusaamista!



https://www.pinkshirtday.ca/

maanantai 13. helmikuuta 2023

Taidot esiin sarjiksen avulla!

Kaikissa oppiaineissa on tärkeää voida osoittaa osaamistaan monin eri tavoin: suullisesti, kirjallisesti ja taiteen avulla! Tässä 7. -luokkalaisen tytön taidonnäyte englannintunnilta, jossa aiheena oli matkustelu:



keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Taiteidenvälinen opetus: Inspistä POP-töihin taidemuseolta

Taiteidenvälinen 7A-luokka vieraili keskiviikkona 8.2. Järvenpään taidemuseolla Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttelyssä. Näyttelyn opastuksen piti yleisötyön amanuenssi Maria Korsman. Näyttelyssä oli nähtävillä mm. Paul Osipowin ja Kristiina Louhin teoksia.

Erilaisissa teoksissa riitti katseltavaa, ja myös taidemuseon leikkinurkka kiinnosti oppilaita. Teoksia katsottiin myös kärpäsensilmälaitteella, mikä toi näyttelyvierailuun oman säväyksensä. Kuvataiteen tunneilla on keväällä suunnitelmissa tehdä pop-taideteoksia, mihin nähty näyttely antoi hyvää inspiraatiota!


Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttely on Järvenpään taidemuseolla 26.2.2023 asti

tiistai 7. helmikuuta 2023

Pikku-Järkevä -palkinto Järvenpään Yhteiskoulun Vihreä lippu -raadille

 


Vuoden 2022 Pikku-Järkevä -palkinto lasten ja nuorten ympäristöteoista luovutettiin Järvenpään Yhteiskoulun Vihreä lippu -raadille torstaina 2.2.2023. Palkinnon luovutti kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Nea Karenius. Raadille luovutettiin kunniakirja sekä liput Heurekaan. 

Vihreä Lippu -oppilasraati valitsee jokaiselle lukuvuodelle teeman, joka viime vuonna oli jätteiden kierrättäminen. Koulussa järjestettiin esimerkiksi kierrätystori, jonne sai tuoda kotoa itselle tarpeetonta ehjää tavaraa ja viedä mukanaan tekemiään löytöjä. Oppilaat ovat toivoneet, että kierrätystorista tehtäisiin jokavuotinen perinne, ja tänä lukuvuonna kierrätystori järjestettiinkin yhteistyössä Spesia Pointin kanssa. 

Tämän lukuvuoden teemana on energia ja energian säästäminen. Teemaa on toteutettu tähän mennessä esimerkiksi kyselyllä energiankäyttötottumuksista sekä tekemällä infovideoita energiansäästöstä ja resurssiviisaudesta. Lisäksi oppilaat ovat suunnitelleet kevätlukukaudelle sähköttömän oppitunnin sekä roskien keräämistä koulunpihalta ja lähiympäristöstä 

Raatiin kuuluu oppilaita 1.-9. -luokilta sekä yleisopetuksesta että vaativimman erityisen tuen oppilaista. Oppilaat järjestävät tapahtumia koulun ympäristötietoisuuden lisäämiseksi ja oppilaiden osallisuuden tukemiseksi. Vihreä lippu -oppilaat ovat mukana tekemässä ryhmän omaa toimintasuunnitelmaa ja viemässä kestävän kehityksen käytäntöjä omiin luokkiinsa ja siinä samalla ehkä oppilaiden perheisiinkin. Oppilaat toteuttavat itse oman suunnitelmansa ja kehittävät toimintaansa. 

Pian 8-vuotias ekaluokkalainen Lumi on raadissa ensimmäistä vuotta. Ympäristöasioista kotiinviemisinä on tähän mennessä ollut ainakin sähkön säästäminen ja koulumatkan taittaminen autokyydin sijasta kävellen tai pyöräillen. 

Yhdeksäsluokkalainen Annika ja kahdeksasluokkalainen Amalia ovat hekin ensimmäistä vuotta mukana raadissa. Molempien mielestä ympäristöasiat ovat tärkeitä, mutta hyvien käytäntöjen vieminen kotiin tai kavereiden toimintaan on hankalaa, jos muut eivät näe niissä samalla tavalla hyötyä kuin itse.  

Palkinnon luovuttanut Karenius oli vaikuttunut Vihreä Lippu -oppilasraadin toiminnasta ja siitä, että mukana oli eri-ikäisiä oppilaita. Samat asiat, mitä oppilaat miettivät, ovat säännöllisesti myös lautakunnan pohdinnoissa. Yhteistyö ja viestintä ovat tässäkin asiassa tärkeitä, jotta tärkeää toimintaa saadaan laajemmin näkyviin.   


Pikku-Järkevä -palkinto seuraa isoveljensä Järkevä-palkinnon jalanjäljissä kannustaen järvenpääläisiä arjen ympäristötekoihin ja huomioimaan muutosta kaipaavia kohteita ympäristöstään. Pikku-Järkevä jaetaan vuosittain lapselle tai lapsiryhmälle esimerkillisestä ilmasto- tai ympäristöteosta. Palkinnon sisältö muokataan vuosittain saajan mukaan. Palkinto pitää kuitenkin olla kestävää kehitystä tukeva, joten niissä suositaan elämyksiä tai pidempiaikaista kokemusta tai hyödykettä. Tämä on järjestyksessään 4. Pikku-Järkevä -palkinto. Lisää Järvenpään kaupungin ympäristöpalkinnoista: https://www.jarvenpaa.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparisto-ja-luonto/resurssiviisaus/jarkeva-palkinto 

Vihreä lippu on Kestävän kehityksen ohjelma ja ympäristösertifikaatti päiväkodeille, kouluille,oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille. Se on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa, jonka on kehittänyt ympäristökasvatusjärjestö Foundation for Environmental Education (FEE). YK:n ympäristöohjelma UNEP suosittelee Vihreää lippua. Suomessa ohjelmaan osallistuu tällä hetkellä n. 350 toimijaa, mikä kattaa jopa 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa tai ohjaajaa. Voit lukea lisää: vihrealippu.fi.  

Teksti: Essi Hämäläinen, linkki kaupungin julkaisuun https://www.jarvenpaa.fi/a/pikku-jarkeva-palkinto-jarvenpaan-yhteiskoulun-vihrea-lippu-raadille



keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Yhes Yrityskyläs Lahes

Tammikuun 9. päivä palattiin joululomilta kouluhommiin, ja kevätlukukausi on käynnistynyt vauhdikkaasti. Osana opinto-ohjauksen tuntejaan 9. -luokkalaiset vierailivat Yrityskylässä Lahdessa tammikuussa. Yrityskylässä harjoiteltiin yhden päivän ajan yrittäjinä toimimista, ja moni oppilas kertoo vierailun ansiosta päässeen paremmin jyvälle siitä, mitä yrittäjyys on.

Yrityskylästä pidettiin, koska siellä käyminen edusti erilaista, toiminnallista koulupäivää. Vierailu antoi oppilaille toisaalta mukavan kuvan yrittäjyydestä, toisaalta yrittäjyys vaikutti osan mielestä vaikealta ja monimutkaiselta. Helppoa yrittäjyys ei oppilaiden mielestä ainakaan ole, ja siinä voi tulla niin ylä- kuin alamäkiäkin. Ei heikkohermoisille!

Mukavinta oppilaiden mielestä Yrityskylässä oli ryhmässä toimiminen ja yrittäjyyspelin pelaaminen. Peli tuntui aidolta, ja oli hauskaa, kun pelatessa oli koko ajan vähän kiire ja jotain tekemistä. Myös kilpailuhengestä pidettiin.

Kehitysehdotuksiakin keksittiin. Kaivattiin enemmän aikaa yrityspelin pelaamiseen.Tehdastoimintaa olisi osan oppilaista mielestä voinut hieman vaikeuttaa ja toimintaohjeita pelissä selkeyttää. Jonkun mielestä yrityskylävierailuja voisi olla vaikka joka vuosi, kaikilla luokka-asteilla.

 



Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...