perjantai 8. joulukuuta 2023

"Saa luoda minkälaisia maailmoja vaan"

Nuortenkirjailija Emilia Lehtinen oli koulullamme 21.11.2023 ja 28.11.2023 kertomassa 3.-4. -luokkalaisille kirjoistaan ja kirjailijantyöstä. Mistä Emilia on saanut ideat kirjoihinsa ja millaista on kirjailijana toimiminen? Annetaan Emilian kertoa!


"Saan ideoita kirjoittamiseen usein hassuista ja kummallisista asioista. Saan ideoita myös niistä asioista, jotka ovat olleet minulle tärkeitä. Esimerkiksi Unissa lentämisen oppaaseen sain idean siitä, että rakastin lentää unissani varsinkin kolmannella ja neljännellä luokalla. Runoon Legenda homejuuston synnystä sain idean, kun luin, miten homejuusto on syntynyt. Tykkäsin homejuustosta jo pienenä niin paljon, että otin sitä joskus kouluunkin mukaan talouspaperiin käärittynä. Minulla oli heti lukemaan opittuani kaunis vihko, johon kirjoitin runoja. Se oli hyvin tärkeä ja minulla on se vieläkin tallella. Suosikkirunoilijani oli Kirsi Kunnas, jonka syntymästä tulee pian sata vuotta. Olin aika tunnollinen oppilas ja koulussa erityisen hauskaa oli, että joskus opettaja päästi tekemään itsenäisesti omia näytelmiä, kun tehtävät oli ehditty tehdä. Teimme kavereiden kanssa esimerkiksi näytelmän robotista, joka tuli vierailulle kouluun ja puhui puhesyntetisaattorin äänellä, jota näpyttelin tietokoneelle samanaikaisesti verhojen takana.

Kirjoittamisessa on parasta se, että saa itse luoda ihan minkälaisia maailmoja vain. Myös se on kivaa, että voi pohtia ja tutkia jotakin asiaa syvällisesti. On hauskaa keksiä, miten oivallukset saa muotoiltua muidenkin iloksi.  Hankalinta on se, että täytyy vuorotellen tehdä kahta eri asiaa: ensimmäisessä vaiheessa pitää antaa kirjoittamisen luistaa ilman, että arvostelee sitä, ja toisessa vaiheessa pitää arvostella itse ja miettiä, miten tekstiä voisi vielä parantaa.

Olen julkaissut neljä kirjaa: kolme runomuotoista kirjaa lohikäärmeiden kasvatuksesta ja romaanin Unissa lentämisen opas. Ennen kuin tein kirjoja, tein dokumenttielokuvia ja lyhytelokuvia. Olen käsikirjoittanut myös musikaalin nimeltä Lento ja kirjoittanut siihen laulujen sanoja. Viime aikoina olen lukenut paljon tietokirjoja ja romaaneja, jotka kertovat Berliinin muurin murtumisesta, joka tapahtui 1989 eli yli kolmekymmentä vuotta sitten. Olen kirjoittamassa kirjaa, joka sijoittuu tähän aikaan."

Emilia Lehtisen kirjailijavierailu kuuluu Kariston säätiön Kirjallisuutta nuorille -projektiin: https://www.karistonsaatio.fi/kirjallisuutta-nuorille-projekti

tiistai 5. joulukuuta 2023

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Yhteiskoululla kokoonnuttiin tiistaiaamuna lipunnostoon koulupihalle. Yhteislauluna laulettiin Maamme, ja oppilaiden puheessa nostettiin esille, millaisia asioita itsenäisyys meille suomalaisille tuo. Itsenäisyydestä kannattaa olla onnellinen ja ylpeä! 8A-luokan oppilaat keräsivät joulukalenteri-ikkunan luukkuun 6.12. asioita, joihin ovat tyytyväisiä Suomessa. Mistä asioista Suomessa sinä olet kiitollinen?



Alkaneen joulukuun kunniaksi ruokalan vitriiniin on ilmestynyt oppilaiden loihtimia piparkakkutaloja. Niistä saa äänestää suosikkinsa. Mistä pidät eniten: Prisma-talosta, krumeluurikartanosta vai pelkistetystä perustalosta?



Ihanaa Itsenäisyyspäivää!

Nelosluokat voittoisia syksyn lukukampanjassa

Syyslukukauden lukukampanjassa Suomalaisen Kirjakaupan lahjakorteilla palkitaan luokat 4AB, 4CD ja 4F. Luokka 3C saa kannustuspalkintona pussilliset jouluherkkuja. 4F-luokka koosti syksyn lukukampanjastaan upean Lukutoukka-videon, 4CD-luokan oppilaat olivat pitäneet lukemastaan lukupäiväkirjaa ja 3C-luokan oppilaat pitäneet kirjaa kotona luetuista hetkistä. Tässä kuvaus 4AB-luokan lukukampanjasta:

"4AB-luokka on osallistunut koko tämän syksyn kirjaston Lukutiikeri-kampanjaan. Oppilaat lukevat sekä koulussa että kotona kirjoja. He ovat asettaneet itselleen tavoitteen, montako kirjaa he lukevat ja montako lukuiltaa viikossa he valitsevat. Vanhemmat tukevat lukemista. Oppilaat tekevät vuoden aikana viidestä kirjasta pienen kirja-arvostelun ja vinkkaavat luokkakavereilleen ainakin yhdestä kirjasta. Keväällä oppilaat saavat Lukutiikeri-diplomin, jos on lukenut vähintään viisi kirjaa."

- 4AB-luokan opet


Kiitokset kampanjaan osallistuneille luokille ja onnittelut voittajaluokille!  Kevätlukukauden lukukampanja on suunnattu yläkoululuokille ja siihen sisältyy kirjoituskilpailu. Kiitokset Järvenpään Suomalaiselle Kirjakaupalle lahjakorteista ja yhteistyöstä!

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...