perjantai 11. lokakuuta 2024

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan. Ruokaa ja elämää ei voi erottaa toisistaan. Ruokaa tarvitaan ja siihen kytkeytyy perinteitä, historiaa ja erilaisia kulttuureita. Ruokailuun liittyy käytöstapoja, uskomuksia ja oppeja. Ruoka yhdistää mutta voi aiheuttaa myös ongelmia. 

Aikakauslehdet puolestaan tulvivat ruokakuvia. On reseptejä, mainoksia ja tunnelmakuvia. Mitä tapahtuu, jos ruokakuvasta leikkaa palan talteen ja jatkaakin sitä ihan toisella tavalla, vapaan assosiaation ja uudenlaisen sommittelun kautta? 

Uudenlaisia ruokatuotteita kehitellään kaiken aikaa lisää. Tämän päivän villi visio voi olla huomisen himoittu herkku. Maistuisiko sinulle Pez-jäätelö, Limonade Choco Balls tai Nocco Sunny soda -ksylitolipurukumi, jos ne joskus ilmestyvät kaupan hyllyille?

Entä mikä on lempiruokasi?

Muun muassa näiden teemojen ympärille rakentui ruokalaan tämän lukuvuoden ensimmäinen taiteidenvälisen painotuksen opetusryhmien oppilaiden näyttely Ruokaa! Näyttely on nähtävissä perjantaihin 8.11.2024 asti. Tervetuloa!


Inspiraatioteoksina näyttelyn teoksille toimivat Spartak Khachanovin valokuvainstallaatio sarjasta The Impersonal (2021-2023) Vantaan taidemuseo Artsissa kesällä 2024 sekä Simon Fujiwaran teokset Pieni maailma -näyttelyssä Nykytaiteen museo Kiasmassa syyskuussa 2024.

keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Vihreä lippu liehuu taas!

Tiistaina 8.10.2024 Yhteiskoulun Vihreä lippu -raati kokoontui ensimmäistä kertaa tänä lukuvuonna. Vihreä lippu nostettiin salkoon ja lukuvuoden teemaksi valittiin Terve elämä. Siinä yhdistyvät niin ihmisen kuin ympäristönkin hyvinvointi. Tervettä elämää tullaan lukuvuoden aikana lähestymään oppilaiden toiveiden mukaan kolmesta eri näkökulmasta: liikkuminen, tupakka ja muut päihteet sekä sosiaalinen kestävyys. Tavoitteena on lisätä tietoa näistä asioista ja vaikuttaa ihmisten toimintaan. 


Vihreä lippu | Ympäristöohjelma ja -sertifikaatti kasvatusalalle (vihrealippu.fi)

maanantai 7. lokakuuta 2024

Taiteidenvälinen opetus: oppilastöitä Järvenpään taidemuseon näyttelyssä

Yhteiskoulun taiteidenvälisen opetuksen luokat 8A ja 9A ovat kuva-, sana- ja musiikkitaidetöillään mukana Järvenpään taidemuseon Koulu + Taide = Kauneusaistin kasvattamista -näyttelyssä 6.10.2024-23.2.2025. Näyttely esittelee katsauksen koulujen taiteeseen ja tuo esiin koulujen taiteen esimerkkejä 1900-luvun alusta nykypäivään. Taidemuseolla pääsee kuulemaan oppilaiden kirjoittamia metsämuistoja kuunnelmana ja kokemaan oppilaiden tekemistä metsäaiheisista akvarellitöistä sekä niihin liittyvistä äänimaisemista koostetun videoteoksen. Metsäaiheisten teosten inspiroijana on ollut Yhteiskoulun uudisrakennuksen 2. kerroksesta löytyvä IC98-taiteilijakollektiivin Yhteinen metsä -videoteos.




8A-luokan oppilaat lukivat avajaisissa 9A-luokan oppilaiden kirjoittamia metsämuistoja yleisölle. Yleisöä myös haastateltiin kouluihin liittyvistä taidemuistoista. Yleisön mukaan taiteen kannattaisi näkyä kouluissa nykyistä enemmän ja ainakin osan siitä kannattaisi olla oppilaiden itsensä tuottamaa. He muistelivat nähneensä kouluissa ainakin keramiikkaa, maalauksia ja piirroksia. Esillä muisteltiin ollun sekä modernia että perinteistä taidetta, esittävää ja ei-esittävää. Molemmille on paikkansa. Myös sana- ja kuvataidetta on ollut esillä kouluilla esimerkiksi näytelmien, musiikkiesitysten ja musikaalien muodossa. 

Eräässä yleisöpuheenvuorossa intouduttiin puhumaan taiteen merkityksestä oppilaille ja myöhemmissäkin elämänvaiheissa. Taiteen avulla voi oppia ja kokea paljon erilaisia asioita sekä ihmisistä, elämästä, yhteiskunnasta ja kulttuurista ylipäänsä. Taiteen kautta voi tutustua itseensä ja muihin. Taide lisää myös viihtyisyyttä ja hyvinvointia.

Järvenpään taidemuseo - Visit Tuusulanjärvi (visittuusulanjarvi.fi)

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...