tiistai 21. tammikuuta 2020

Kuutoset mukana oopperaprojektissa

Ihmepoika A on alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä syntynyt Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera. Rap-artisti Karri Miettisen eli Palefacen kirjoittama ja Timo Hietalan säveltämä ooppera sai ensi-iltansa huhtikuussa 2017 ja kiertää jälleen keväällä 2020 kouluissa ympäri Suomen. Pääjuonena esityksessä on, että pieni pakolaispoika menettää vanhempansa ja päätyy Suomeen. Poika on saanut isältään maagisen soittimen, jolla ajan voi pysäyttää. Koulussa hän kohtaa koulukiusaajan ja suomalaiset ennakkoluulot. Koulun talonmies pitää kuitenkin pojan puolia ja kotitalousopettaja opettaa maailman monimuotoisuudesta. Mitä tapahtuu, kun koulu uhataan sulkea? Miten kaikki lopulta päättyy? Ihmepoika A on vauhdikas tarina mielikuvituksen voimasta ja siitä, ettei koskaan saa menettää toivoaan ja luovuttaa. Maailmanmusiikkivaikutteet kohtaavat näyttämöllä oopperan ja räpin.

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä 5-6. -luokkalaisia perehtyy opettajiensa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Teoksen aihepiiriin perehdytään eri oppiaineissa oopperalta saadun materiaalipaketin avulla. Ennen esitystä ohjaaja ja kosketinsoittaja vierailevat koululla harjoittamassa musiikkia ja ohjausta yhden koulupäivän ajan. Mukana on myös yhteislaulu, johon kaikki koululaiset voivat osallistua.

Esityspäivänä teos esitetään muille oppilaille ja perheille yhdessä pukujen, maskeerauksen, lavastuksen, laulajien ja muusikoiden kanssa. Koulun oppilaat näkevät esityspäivänä tapahtuvan kenraaliharjoituksen. Illalla on yleisöesitys, jonka liput koulu itse myy ja jonka tuotot koulu voi itse pitää ja suunnata esim. oppilaskuntatoimintaan.


Oopperaprojektin tavoitteena on lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla. Yhteiskoulun kuudesluokkalaiset ovat tarttuneet projektiin uteliaisuudella ja odottavaisina.

https://oopperabaletti.fi/ohjelmisto-ja-liput/ihmepoika-a/

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...