perjantai 24. tammikuuta 2020

Lukufiiliksissä

Osa lapsista ja nuorista lukee vähän tai ei lähes ollenkaan kaunokirjallisuutta. On kuitenkin lukijoita, joille tarinat ja maailmat kansien välissä maistuvat. Mikä heille on lukemisessa parasta ja mitkä ovat heidän vinkkinsä vähän lukeville?

Mikä lukemisessa on parasta?

Parasta on paikkojen kuvailu ja tarinoiden juonet. Kirjojen  avulla voi kuvitella olevansa jossain muualla ja rentoutua arjen keskellä. Kirjat ruokkivat mielikuvitusta ja antavat mielikuvia paikoista, asioista ja erilaisista ihmisistä. Kun lukee, ei ole yksin, vaikka lukisi yksin. Parasta on, jos kirja herättää ajatuksia ja kysymyksiä, joita voi pohdiskella. Joidenkin kirjojen avulla voi upota täysin mielikuvitusmaailmaan. Silloin nykyhetki saattaa unohtua ja kirja voi tarjota uusia kokemuksia ilman, että kaikki pitää kokea itse. On mahtavaa, kun pääsee päähenkilön pään sisälle!



Mitä vinkkejä annat vähän lukeville? Mistä kannattaa aloittaa?

Hyvää lukemista voivat suositella muut lukijat. Usein kavereilta kuulee kirjasuosituksia. Kirjastolla henkilökunta suosittelee mielellään lukemista ja kirjastolta saa myös kirjalistoja esim. lukudiplomeihin ja muuten lukuprojekteihin. Joskus olen saanut hyviä suosituksia kirjakaupasta. Jos ei ole lukenut paljon, kannattaa aloittaa lyhyistä kirjoista, joissa on itseä kiinnostava aihe tai genre. Joskus joku kirjasarja vie mukanaan, eli vaikka ei alussa ole ajatellut lukea koko sarjaa, voi innostua lukemaan, koska alkaa kiinnostaa, miten tarina jatkuu ja kuinka henkilöille käy.

Vastaajina toimivat 8. -luokkalaiset oppilaat eri luokilta. Innokkaiden lukijoiden antamia kirjavinkkejä ja laatimia kirja-arvioita sekä kirjailijoiden haastatteluja ja paljon muuta pääsee lukemaan sivustolla www.lukufiilis.fi.



Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...