tiistai 25. helmikuuta 2020

Näin luet kokeisiin, kun ei huvita!

8. -luokkalaisten kanssa on perehdytty äikän tunneilla sanoma- ja aikakauslehdissä paljon käytetyn hyötytietojutun rakenteeseen, kieleen ja sisältöideoihin. Omia hyötytietojuttuja ideoitiin erilaisista aiheista. Tee näin, niin onnistut! -juttusarjan ekassa osassa jaetaan vinkit tilanteisiin, kun kokeisiin pitäisi kerrata, mutta ei huvita:
1. Uudista työpiste. Viihtyisän työpisteen äärellä on mukavampi lukea.
2. Pidä huoneesi ja työpisteesi siistinä.
3. Aloita kokeisiin kertaaminen ajoissa. Motivaatio säilyy, kun voi kerrata vähän joka päivä.
4. Opiskele välillä muualla kuin kotona. Se auttaa keskittymään.
5. Palkitse itsesi, kun olet valmistautunut kokeeseen hyvin.
*


  • Jos pitkäkestoinen kokeisiin lukeminen ei innosta, kokeile lukea ensin pieni osa (esimerkiksi sivu) ja pidä sitten muutaman minuutin tauko.
  • Palkitse itsesi pienen lukemisen jälkeen esimerkiksi karkilla ja jatka sitten eteenpäin.
  • Keksi jokin uusi tapa lukea tai kerrata, esimerkiksi nettitehtävät.
  • Pyydä kaveriasi lukemaan kanssasi, jotta kokeisiin kertaaminen ei tunnu niin tylsältä.
  • Joskus motivaatiota ei vain löydy, ja sinun on vain pakko lukea, halusit tai ei.
*
Vaihe 1
Kokeisiin lukemiseen pitää valmistautua henkisesti etukäteen. Silloin lukeminen on helpompaa.
Vaihe 2
Kun lukemisen aika on koittanut, älä etsi mitään syitä siihen, että et lukisi, koska muuten voit löytää miljoona syytä olla lukematta.
Vaihe 3
Ennen lukemista yritä rauhoittua ja miettiä, että tämä kaikki on sinua varten ja että tarvitset tätä myöhemmin, vaikka juuri sillä hetkellä ei tuntuisi siltä.
Vaihe 4
Poista näkyviltä kaikki häiriötekijät kuten puhelin sun muut ja yritä keskittyä.
*

Jos ei huvittaisi lukea esimerkiksi historian kokeeseen lainkaan, tee seuraavat asiat: Jaa kappaleet päiville, jolloin aiot lukea kokeeseen. Näin ei tarvitse lukea liian paljon kerralla. Laita ajastimeen vaikka 30 minuuttia aikaa lukea, jotta saat työskenneltyä tehokkaasti. Ota lukuhetkeen jotain hyvää juotavaa, joka motivoi lukemaan. Jos kotona on jotain hyvää ruokaa tai naposteltavaa, päätä, että syöt sitä lukemisen jälkeen ja ajattele sitä niin kuin palkintona.
Motivaatio on kaiken avain, sillä sen puute on yleensä pääsyy lukemattomuuteen ja sitä yleensä seuraavaan huonoon koemenestykseen. Aluksi kannattaa siis etsiä perusteluja ja miettiä, miksi oikeastaan edes lukee. Jos siihen saa omasta mielestään järkevän vastauksen, on kokeisiin lukeminen helppo aloitta. Mikäli tähän kysymykseen ei työlläkään saada järkevää vastausta, on jokin pahasti pielessä, muttei kuitenkaan niin pahasti, etteikö jotain olisi vielä tehtävissä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa vaikka väkisin keksiä edes yksi hyvä perustelu, sillä sekin parantaa motivaatiota merkittävästi. Apuna voi käyttää esimerkiksi kysymyksiä Miten tulen hyötymään tästä? ja Miten tämän osaaminen tulee helpottamaan tulevaa opiskeluani? Pitkällä tähtäimellä tämä ei kuitenkaan riitä, ja suosittelenkin omaksumaan Haluan tietää kaikesta kaiken -asenteen, sillä se on mahtava motivaation lähde ja ainakin omalla kohdallani se on johtanut hyviin tuloksiin kokeissa ja muutenkin koulussa.
8A:n, 8B:n ja 8C:n oppilaita

Kasien genreprojektissa kirjoitettiin esseitä, kirja-analyyseja ja novelleja

8A- ja 8C-luokan oppilaat opiskelivat ennen joululomaa erilaisten kaunokirjallisuuden genrejen kuten fantasia- ja rikoskirjallisuuden tunnus...