8B:n kirjoittamissa mielipidekirjoituksissa otetaan kantaa mm. ennakkoluuloihin, sukupuolineutraaleihin eriöihin, metsien roskaamiseen ja kasvisruokaan. Painavaa sanaa ajankohtaisista asioista!
Voimistelulajeihin liittyy paljon ennakkoluuloja
Jos kerron harrastavani voimistelua/joukkuevoimistelua saan osakseni paljon erilaisia hyvin ennakkoluuloisia kysymyksiä ja kommentteja. Kuten “näytä spagaatti” tai “osaatko voltin?” Jälkimmäinen kysymys ei ole yhtä häiritsevä, jos kertoo vain harrastavansa voimistelua, sillä voimistelulajeja on yhdeksän erilaista. Voimistelijoita on kuitenkin eri tasoisia, jolloin venyvyyteen tai muihin taitoihin liittyvät kysymykset ovat todella epäkohteliaita.
Voimisteluun liittyy muitakin ennakkoluuloja, joista saatetaan sanoa. Mielestäni pahin asia, jonka voi sanoa voimistelijalle ääneen on “ethän sä voi olla voimistelija, ku voimistelijathan ovat tosi laihoja tai alipainoisia”. Tämä on mielestäni todella kohtuuton kommentti, sillä monella voi olla suuria ulkonäköpaineita, jolloin tuollainen kommentti voi pahentaa tilannetta. Kommentti voi loukata myös niin sanottuja “laihoja” voimistelijoita, koska heidän oletetaan olevan alipainoisia.
Vanhassa joukkueessani eräs joukkuelaiseni sai kokoon liittyvän kommentin ja oli lähellä lopettaa lajin kokonaan. Ja olen saanut itsekin asiattomia kommentteja ja kysymyksiä. En usko, että on olemassa voimistelijaa, joka ei ole saanut asiattomia kysymyksiä tai kommentteja. Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä tarkoita kommenttejaan pahalla, vaan ovat vain puhtaasti uteliaita.
Miltä tuntuisi, jos sinun painoasi tai taitojasi arvosteltaisiin harrastuksesi perusteella tai, sen perusteella, että sinulla ei sellaista? Kaikkien pitäisi mielestäni miettiä enemmän ennen kuin sanoo jotain, sillä sanatkin voivat satuttaa paljon. Jos saa esimerkiksi paljon painoon liittyviä kommentteja voi pahimmassa tapauksessa kehittyä syömishäiriö. Harrastuksessa voi päästä pakoon stressiä tai muita ongelmia, jolloin harrastuksista sanotut huonot asiat voivat aiheuttaa lisää huonoa oloa, eikä sitä pääse pakoon edes harrastuksissa.
Sukupuolineutraalit vessat yleisimmiksi?
Oletko ikinä tuntenut oloasi epämukavaksi julkisten vessojen takia? Itse en ole ainakaan kauhean montaa kertaa, ja silloinkin ne ovat liittyneet vessojen siisteyteen, tai kauheisiin ihmismääriin, mutta sen sijaan tunnen ihmisiä, ketkä oman sukupuoli identiteettinsä takia välttävät niitä, kuin ruttoa. Nykyään pystyt löytämään sukupuolineutraaleja vessoja muutamista paikoista, mutta et ehkä läheskään niin useasta paikasta kuin voisi olla tarpeellista. Kouluissa on jo ruvettu muutamaan tätä vaihtamalla vessoja sukupuolineutraaleiksi, mutta se, että yhdessä paikassa asiat rupeavat toimimaan paremmin ei riitä vielä. Tällaisia vessoja pitäisi löytyä paljon enemmän ja yhä useammasta paikasta.
Sukupuolineutraalit – tai yleisemmin kutsutut unisex vessat ovat ruvenneet yleistymään vuosien saatossa, mutta niitä ei edelleenkään kauhean tiheään näe käydessään, vaikka kauppakeskuksessa. Ja tämä on mielestäni ongelma. Suurimpia syitä miksi unisex vessoja pitäisi olla enemmän on se, että kaikki ihmiset eivät yksinkertaisesti määrittele omaa sukupuoltaan naiseksi tai mieheksi, jolloin julkisessa vessassa käyminen voi olla hyvinkin epämukavaa. Lisäksi pelkästään maskuliinisemmalla pukeutumisella voi saada varsin epämukavia katseita osakseen, jos naisten vessaan menet. Tällaista itse olen todistanut harmillisen usein.
Sukupuolineutraalit vessat korostaisivat tasa-arvoa, sekä pystyvät jopa opettamaan lapsille pienestä pitäen, että myös tällainen on täysin okei, eikä tarvitse noudattaa tiukkoja sukupuolirooleja. Ehkä samalla myös muutama aikuinen viisastuisi ja päivittäisi maailmankuvansa nykypäivän tasalle. Olen nimittäin tullut huomanneeksi, että usein nämä vanhanaikaisesti asiaan suhtautuvat ihmiset ovat nimenomaan aikuisia, eivätkä vaikka lapsia tai nuoria.
Moni ihminen sanoo unisex vessojen olevan hyvinkin likaisia ja törkyisiä, mutta itse en ole ainakaan käynyt kovin montaa kertaa mitenkään erityisen siistissä julkisessa vessassa. Huono siisteys ei nyt siis automaattisesti taida liittyä sukupuoliin, ketkä vessaa käyttävät. Vessojen siivous taitaa olla suurin syy vessojen hyvään tai huonoon siisteyteen. Lisäksi unisex vessat vaikuttavat olevan kooltaan suurempia, mikä on varsin mukava asia. Pienet vessakopit eivät luultavammin lukeudu kenenkään lempi asioihin tässä maailmassa.
Paras ratkaisu tilanteeseen mielestäni olisi lisätä sukupuolineutraalien vessojen määrä. Lisäksi jos vessat alkavat näyttää hyvinkin likaisilta, niin ehkä niitä voisi siivota hieman useammin. Uskon, että tällaisella muutoksella olisi paljon positiivisia vaikutuksia. Ja kiinnostaako ihmisiä loppujen lopuksi, kuka on viereisessä kopissa ja mitä heidän housuistaan löytyy?
Miksi metsiä pitää roskata?
Kävelen polkua, joka on keskellä metsää. Metsässä on rahallista ja vain linnut visertävät ja tuuli humisee puissa. Kohta näen muoviroskia isossa kasassa keskellä metsää. Ja noin kahdenmetri päässä on roskis. Mietin miksi ne ovat siinä maassa eikä roskiksessa, joten alan kerätä roskia taskussani olevalla pussilla.
Pienenä ja nykyäänkin käyn metsässä vapaa ajalla, koska siellä pystyy tehdä kaikenlaista esim. Leikkiä, retkeillä, sienestää, marjastaa ja lenkkeillä. Metsä on tärkeä paikka minulle ja varmaan myös monelle muullekin. Miksi niitä pitää roskata ja tuhota, kun niissä on yleensä roskiksia? Vaikka ei olisikaan roskista niin voit ottaa roskasi mukaan ja heittää kotona roskikseen. Oletteko ajatellut, että me emme pysty elämän ilman luontoa, koska me emme pysty tuottamaan happea itse.
Tietenkin, jos haluat tuhota luonnon ja kokomaapallon niin siittävään, mutta se ei ole välttämättä järkevää. Ajattele muitakin ihmisiä ja eläimiä, jotka ehkä haluavat elää vielä pitkään. Minä haluaisin, että metsiä ei roskata, koska eläimet ja ihmiset tarvitsevat metsiä elämiseen. Älä mene metsään, jos haluat roskata, etkä pidä metsästä. Älä mene metsään, jos et tykkää olla siellä.
Minun mielestäni roskiksia pitäisi olla enemmän metsissä ja luontopoluilla, joissa ei ole uhan alaisia eläimiä. ajattele, jos menet metsään ja siellä ei ole yhtään roskia ja eläimet ovat hengissä ja saat otettua mahtavia valokuvia.
Kasvisruoka on hyväksi ihmiselle ja ympäristölle
Mielestäni kaikkien pitäisi sisällyttää kasvisruokaa ruokavalioonsa mahdollisuuksien mukaan. Lihatuotanto on usein tavoin ongelmallista, kun toiminnan eettisyys ja eläinten oikeudet tulevat puheeksi. Lihatuotanto aiheuttaa merkittävän osan ihmisten tuottamista kasvihuonepäästöistä. Kasvisruoan päästöt ovat yleisesti huomattavasti liharuokia pienemmät. Kasvisruoka on monesti myös terveellisempi vaihtoehto liharuokaan verrattuna.
Ymmärrän, että liharuoat ovat tuttu ja turvallinen vaihtoehto arjessa. Kasvisruoka voi vaikuttaa vieraalta ja työläältä, jos siihen ei ole tutustunut. Moni myös pitää lihan mausta. Joulukinkku voi kuulua joulupöytään, eikä juhla välttämättä tunnu samalta ilman sitä. Lihan syöntiä ei tarvitse kuitenkaan lopettaa kokonaan, sillä pienilläkin valinnoilla on vaikutusta. Perinteistä ei tarvitse täysin luopua, mutta niitäkin voi halutessaan muuttaa. Lihaa syödessä on hyvä suosia luomutuotteita, joiden tuotannossa eläinten hyvinvointia on ajateltu.
En ole itse syönyt ollenkaan lihaa vuoteen. Aloitin muutoksen vähentämällä lihansyöntiä ilman tavoitteita. Lihan jättäminen pois ruokavaliosta kokonaan tapahtui huomaamatta. Se on tuntunut minusta alusta lähtien oikealta valinnalta. Omasta ja tuttavien kokemukesta osaan sanoa, että lihaa ei tee enää mieli hetken totuttelun jälkeen, eikä sen syömistä tule pahemmin edes ajatelleeksi.
Mediassa on kattavasti tietoa kasvisruoasta ja sen valmistuksesta, jos siihen on valmis tutustumaan. Kasvistuotteita on markkinoilla nykyään paljon erilaisia, joista varmasti löytyy jotain mieluista. Suuri osa tuotteista muistuttaa lihaa, ja niiden valmistus ei juuri eroa lihan valmistuksesta. Kasvisruoan syönnin ei siis tarvitse olla vaikeaa. Muutoksen voi halutessaan aloittaa täysin vaivatta esimerkiksi valitsemalla ravintolassa lihattoman annoksen.
Kirjoittajat ovat 8B-luokan oppilaita.
Kuvituksena on alakoululaisten kuvistöitä.