perjantai 12. helmikuuta 2021

Mistä tunnet sä ystävän?

 Ystävänpäivän alla perjantaina 12.2. Yhteiskoululla vietettiin ystävänpäiväaiheisia tunteja, kirjoiteltiin kavereille ystäväviestejä, liihoteltiin pinkeissä paidoissa ja nostettiin muutenkin ystävyysasioita esille. 7A-luokan oppilaat pohtivat kirjoittamalla, mitä ystävyys oikeasti on, mistä tunnistaa tosiystävyyden ja miten valtava merkitys ystävillä on.  

                           Mitä ystävyys on?  

 

Millaisia taitoja kaverisuhteet tarvitsevat ja vaativat? Yleensä ajatellaan, että pitää olla kiltti ja rehellinen. Omasta mielestä se on aivan totta. Pyrin itse aina olemaan ystävilleni kiltti, mukava, rehellinen ja uskollinen. Huomaan myös, että kaikki kaverini osoittavat samoja tapoja myös. He siis käyttäytyvät samalla tavalla. Nyt kun alan tätä tarkemmin pohtimaan, huomaan sen, että käyttäydymme kuitenkin erilailla eri kavereiden kanssa. Parhaan kaverin kanssa on helpompi olla, kun taas joidenkin puolituttujen kanssa voi olla hieman kiusallisempaa olla. Aina ei välttämättä keksi edes puhuttavaa ja voi alkaa puhumaan hiljaisuuden vallitessa jostain ihan ihme jutuista.   

Huomaan, että kun olen itse parhaan kaverini kanssa, olen enemmän oma itseni. Pystyn näyttämään  milloin olen surullinen ja milloin onnellinen. Pystyn puhumaan hänelle kaikista aiheista ja kertomaan hänelle salaisuuksiani. Luotan häneen 100%. Kun taas olen joidenkin “tuttujen” kanssa, voin alkaa esittää jotain ihan muuta. Mutta miksi ihminen alkaa esittää jotain muuta, mitä ei oikeasti ole? Se johtuu varmasti siitä, että jos ihminen haluaa olla jonkun tietyn henkilön kanssa -esimerkiksi kaveri- voi alkaa helposti esittää jotain muuta. Meidän luokalla on monia jotka välillä esittää. He ovat koulussa ihan eri ihmisiä, joita he ovat koulun jälkeen. Minun mielestäni olisi hyvä olla vain OMA itsensä. Niin kaikilla olisi mukavampi! 😀   

Kun on jonkun kaveri, niin onko hyvä ilmaista aina oma mielipiteensä? Onko sinulla kaveri, joka on esim. ostanut jonkun vaatteen josta pitää, mutta sinusta se on HIRVEÄ? Noh...siihen en tiedä 100% vastausta mutta kokemusta riittää... aina ei ole ehkä oleellista ilmaista vahvasti mielipidettään. Se voi satuttaa jotain ystävääsi todella pahasti. Muista kuitenkin, että valehtelukin on väärin. Olen joskus sanonut joillekin että “älä ota tuota. Se ei ole hieno” JNE. Silloin olen huomannut, että kaverini hieman pahastuu sanoistani. Mutta enhän minä voisi valehdella, eikö?  siksi minä usein nykyisin hienostelen sanoja ja sanon jotain kannustavaa. Esim. “no minä en itse siitä hirveästi tykkää, mutta pääasiahan on se että sinä tykkäät siitä. Ei sinun muiden mielipiteitä kannata kuunnella.” noin minä yleensä pyrin sanomaan.  

TÄRKEÄÄ on, että kaverin tunteita ei loukata, eikä sanota mitään pahaa. Jos haluaa pitää hyvät kaverisuhteet, on parempi kehua kuin haukkua. Kaveria ei ikinä haukuta tai satuteta. Se olisi hyvä muistaa. Onko sinua koskaan kiusattu? Sitä saatetaan kysyä joskus koulussa. Nykyisin kiusaaminen on lisääntynyt jonkin verran. Minun mielestä kiusaaminen on kauhean väärin. Se riistää ihmisen täysin ja saattaa jättää pysyvät arvet. Itseäni ei ole ikinä kiusattu, mutta olen ollut ykkösestä lähtien tosi ulkopuolinen. Ennen luulin, et ei yksinäisyys ole edes varmaan paha.. Mutta nyt kun alan sitä miettimään..niin tekisin IHAN mitä vaan, jos en olisi aina vaan yksin. Onneksi mulla on partiossa pari kivaa kaveria ja mulla on minun  paraskaveri, joka tukee minua! 😊   

Jos minulle annettaisiin tehtäväksi miettiä, miten kiusaamista ei olisi ja miten se estettäisiin. En osaisi vastata siihen. Ihminen käyttäytyy erilailla, eri ihmisten kanssa. Perheen kanssa pystyy olemaan rento, oma itsensä ja osaa näyttää tunteensa paremmin. Kun on taas tuttujen kanssa, voi olla hieman kiusallista ja kavereiden kanssa alkaa esittää jotain ihan tyhmää. -_-   on kokemusta ja olen muutenkin huomannut sitä muilta. Mutta..jos ihminen on aina erilainen, eri ihmisten kanssa. niin onko ihminen KOSKAAN oma itsensä. Ihminenhän on aina melkein joku muu, mitä on oikeasti.  


                                    

                            Ystävät ovat iso osa elämää  


Ystävät ovat tärkeitä ja niitä pitää olla. Ystävät tuovat elämään iloa ja hauskuuttaKavereita voi olla monta mutta ystäviä vain eräät tietytsellaiset joille voit kertoa mitä vain ja he pitävät salaisuutesi eivätkä kerro niitä kenellekkäänMitä olisikaan elämä ilman ystäviä tai kavereita  

Ystäviä voi olla monenlaisiaYstävä voi olla esimerkiksi pitkään tunnettu kaveri luokalta, tai vaikkapa oma kotieläinYstävä voi olla vanha tai nuoripitkä tai lyhytsellainen henkilö jonka kanssa tulet hyvin toimeen.  

Mutta mistä ystävän voi sitten löytääYstävän voi löytää harrastuksistakoulustanaapuristanetistä tai voit vaikka törmätä tulevaan ystävään kadulla. Paras ystävä löytyy jossain kohtaa elämää ja säilyy vierelläsi pitkään.  

Ystävyyssuhteet saattavat joskus katketaYstävyyssuhteita katkeilee elämän mittaan moniamutta se on normaaliaYstävyys voi kestää vaikka jopa kymmeniä vuosiaYstävyyden päättymiselle voi olla monia syitä. Side voi pahimmassa tapauksessa murtua riidassamutta niin ei käy useinYstävyys on tärkeää joten kannattaa pitää siitä tiukasti kiinni!  

                                                                                           

                        Millainen on hyvä ystävä? 

 

Mielestäni ystäviä pitää osata kuunnellaKuuntelemisen taito on tärkeäsillä sen avulla voi tukea ja yrittää ymmärtääPitää myös osata kuunnella ystävien mielipiteitävaikka syntyisi erimielisyyksiäjotka saattavat aiheuttaa riitatilanteitaRiitelemme usein ystävieni kanssa esimerkiksi siitäkuinka näämme asiatMielipidekysymyksistä on kuitenkin mielestäni turha riidellä   

Hyvä ystävä ei kiusaajätä ulkopuolelle tai aiheuta tahallaan pahaa mieltä muilleToisten henkilökohtaisia asioita ei kerrota eteenpäin eikä käytetä hyväksi esimerkiksi riitatilanteissaKiusaaminen ei ole missään tilanteessa ok, vaikka se olisikin tarkoitettu huumorilla. Jos kiusaamista esiintyysiitä pitäisi keskustella tai kertoa jollekin aikuiselle  

Omassa kaveriporukassani ei esiinny kiusaamista. Jos niin ei kuitenkaan olisi, keskustelisimme asiasta ja sopisimme sen. Kiusaamiseen pitää heti puuttua, kun sellaista huomaa. Kiusaamisen uhri saattaa muistaa tapahtumat jopa koko loppuelämänsä ajan sekä pahimmassa tapauksessa se voi vaikuttaa uhrin mielenterveyteen. Minua ei ole koskaan henkilökohtaisesti kiusattu enkä kiusaa muita.     




 

        Mitä pitää ja ei pidä tehdä kaverisuhteessa? 


Kaverisuhde tarvitsee luottamista, huumorintajua ja pitää osata olla ystävällinen. Monet kaverisuhteet ovat pitkiä ja toiset lyhyempiä. Kavereiden pitää olla ymmärtäväisiä ja osata kertoa, jos heillä on joku hätänä, joten kaverit pystyisivät auttamaan. Kaverisuhteessa pitää olla joustava. Joskus pitää antaa periksi. 

 

Jotkut kaverisuhteet eivät toimi esim. Jotkut ovat ilkeitä toisille, kertoo toisen asioita muille ja ei ole ystävällinen. Tämän takia kaverisuhteet loppuvat. Ystäviä pitää kohdella samalla tavalla, miten itse haluat tulla kohdelluksi. Jos kaverilla on huono päivä, häntä voi auttaa tekemällä iloiseksi. Ystävyydessä on tärkeää, että molemmilla on hyvä olla ja hyvät välit. Kun on jonkun kaveri, pitää osaa olla rehellinen ja kuunnella mitä toisella on asiaa.  


Jos huomaa, että kaveria tai jotain muuta ihmistä kiusataan, nimitellään tai jotain muuta ikävää, siihen voi puuttua kertomalla aikuiselle ihmiselle. Koulussa opettajalle ja kotona vanhemmille. Aikuiset puuttuvat kiusaamiseen. Kun jotakin ihmistä on kiusattu, ja oppilas on kertonut opettajalle, opettava puuttuu asiaan. Opettaja puhuttelee oppilaat ja käskee pyytämään anteeksi toisiltaan.  Joskus kiusaamiseen ei olla puututtu, koska siitä ei ole kerrottu opettajalle. Itse olen kertonut opettajalle, jos minulle on tehty jotain ikävää.  


Kirjoittajina neljä 7A-luokan oppilasta







 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...