perjantai 9. joulukuuta 2022

Taiteidenvälinen painotus: kirjailijavieraana Rasaliina Jänö

Joulukuun puolivälissä 7A-luokan äikän tunnilla oli vieraana järvenpääläinen kirjailija Rasaliina Jänö. Hän tekee lastenkirjoja yhdessä siskonsa kanssa. Rasaliina kertoi kirjailijan työpäivien olevan vaihtelevia: välillä kirjoittaminen vie mennessään tuntikausiksi, välillä täytyy luottaa viime hetken paniikin luovaan voimaan.


Rasaliina kertoi, että hän on ehtinyt opiskella monenlaisia asioita ja tehdä erilaisia töitä. Niistä kaikista on hyötyä kirjailijalle: kun kirjoittaa vaikkapa sairaalaan sijoittuvaa kirjaa, on hyvä osata käyttää oikeita nimityksiä hoitovälineistä ja ymmärtää, millaisista asioista vaikkapa hammashoitajan työ koostuu. Äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla opiskelluista kielenhuoltoasioista on ollut hyötyä: kun osaa kirjoittaa alkukirjaimet, yhdyssanat ja pilkut oikeiisiin paikkoihin, ei tarvitse kirjoittamisvaiheessa stressata oikeinkirjoituksesta. WORDin ääneenlukutoiminnosta on myös ollut Rasaliinalle iloa; joskus omaa tekstiä on helpompi havainnoida kuultuna kuin luettuna.

Rasaliinan mukaan kirjoittaja voi saada ideoita teoksiinsa mistä tahansa: pallotellessaan ideoita tuttujen kanssa, uimahallissa käydessään tai vaikkapa kuunnellen puolihuolimattomasti junassa, mistä ja miten ihmiset ympärillä puhuvat.  "Muistikirja ja sanelukone kannattaa olla aika mukana", Rasaliina toteaa.
Ideoita ja oppeja kirjoittamiseen Rasaliina kertoo saavansa myös kirjoituskursseilta. Esimerkiksi psykologisen trillerin kirjoittamisen kurssilla Rasaliina kertoo saaneensa hyviä vinkkejä jännitysromaaniin.
Rasaliinan vinkit kirjoittamisesta haaveilevalle ovat, että pitää alkaa vain rohkeasti kirjoittamaan ja uskoa omiin ideoihin. Muut ihmiset saattavat lytätä ideoita eivätkä kustantajat välttämättä vastaa käsikirjoitustarjouksiin, mutta kirjoittamista kannattaa silti jatkaa, jos se itseä inspiroi. Kirjoja voi myös kustantaa itse, ja voi myös käydä niin, että yhtäkkiä joku kustannustalo onkin kiinnostunut julkaisemaan kirjan. Kirjoittajalle palaute omasta tekstistä on kullanarvoista: omalle tekstille usein sokeutuu, ja ulkopuolinen lukija saattaa nähdä tekstissä helposti asioita, joita kannattaisi korjata tai parantaa. "Kritiikki koskee tekstiä, ei sen kirjoittajaa", Rasaliina muistuttaa.
Kirjailijavierailun tarjosi Suomen lasten- ja nuotenkirjailijat ry

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...