torstai 8. joulukuuta 2022

Nuorten lukijoiden Nuori Aleksis

Nuori Aleksis on yläkoululaisille suunnattu kirjallisuuskilpailu, jossa yläkouluikäiset nuoret valitsevat parhaan edellisvuonna ilmestyneen nuorille tarkoitetun kauno- tai tietokirjan. Kolmatta kertaa järjestettyyn Nuori Aleksis -projektiin osallistui 46 yläkoululaista lukijaa ympäri Suomen. He lukivat kevään ja kesän aikana kotimaista nuorille suunnattua kauno- ja tietokirjallisuutta omien mieltymystensä mukaan valmiilta lukulistalta luettavaa valiten. Esiraatilaisten tehtävänä oli lukea vähintään 15 eri teosta; keskimäärin lukijat lukivat kevään ja kesän aikana 28 kirjaa. 

Yhteiskoululta vuoden 2022 kilpailuun osallistui esiraadin lukijana  8B-luokan Selma. Hän luki projektissa 15 erilaista teosta ja kertoo luku-urakastaan näin:

"Yritin lukea monipuolisesti mahdollisimman erilaisia kirjoja. Luin esimerkiksi Romeo ja hirviöt -sarjakuvan, Matalapaine/korkeapaine -rakkauskirjan ja Suuri koirakirja -tietokirjan. Mieleenpainuvin kirja oli Ilkka Auerin Hornantuli. Kirjan juoni oli mahtava. Tarina oli omaperäinen ja jätti lukijan mieleen kysymyksiä, joihin löytyi lopussa vastaus. Kirjojen lukeminen lyhyessä ajassa oli helppoa, sillä luin joka päivä vähän. Jos minulla ei ollut tekemistä, luin kirjaa. Joinain päivinä saatoin lukea useammankin kirjan kokonaan."

Luetuista teoksista tuli valita neljä suosikkia ja kirjoittaa perustelut, miksi nämä teokset ansaitsisivat voiton. Viisi esiraadin luennassa suosituimmaksi äänestettyä teosta asetetiin loppukilpailuun. Viiden yläkoululaisen muodostama loppuraati valitsi Anne-Maija Aallon teoksen Mistä valo pääsee sisään (Otava 2021) voittajaksi. Kaikki esiraatiin osallistuneet lukijat saivat lukutyöstään todistuksen sekä voittajakirjan omakseen.

Nuori Aleksis -projektia rahoittaa Opetushallitus. 


Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...