perjantai 31. maaliskuuta 2023

"Minulle jäi hyvä fiilis MOK:sta"

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien parissa on ehditty kevään aikana puuhailla monenlaista. Kevään MOK:n aihe on monilukutaito. 

3ABC, 7C sekä 3-4D toteuttivat taitoainepainotteisen projektin. Projektissa seiskat suunnittelivat kolmosten toiveiden pohjalta erilaisia välipaloja. Ohjeen he laativat kirjallisena harjoitellen samalla reseptin ja työohjeen kirjoittamista. Osa kolmosista pääsi tekemään ohjeen mukaisia välipaloja seiskojen kanssa. Osa kolmosista taas pääsi tekemään erilaisia pieniä askarteluja ja käsitöitä seiskojen ohjauksessa. Tätä tuntia varten seiskat olivat tehneet video-ohjeet, joita kolmosten olisi mahdollisimman helppo seurata. Seiskojen ohjausta oli tarjolla myös ihan kädestä pitäen.

Oppitunnit olivat mukava kokemus kaikille oppilaille. Oppilaiden kommentteja projektista:

“Onnistuin erityisen hyvin alakoululaisen ohjaamisessa kotitalousluokassa. Minulle jäi hyvä fiilis MOK:Sta.”

“Lennokkien tekeminen ja taittelu oli kivaa. Oli kiva katsoa isojen oppilaitten tekemiä videoita. Ensin jännitti isot oppilaat, mutta sitten ei enää, kun oli niin kivaa.”

“Oli tosi hyvät ohjeet ja myös tarpeeksi selkeät. Oli hyvät ohjaajat ja oli kivaa, siis tosi kivaa. Oli myös mukavaa ja ei tarvinnut jännittää.”


sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Taiteidenvälinen opetus: croquis-piirroksia elävästä mallista


Taiteidenvälisen painotuksen luokan 7A oppilaat piirsivät elävää mallia croquiksen merkeissä maaliskuussa. Aluksi ammattimalli Roosa pysytteli yhdessä asennossa kauemmin, lopulta vaihtoi asentoaan 30 sekunnin välein. Oppilaiden ranteet ja käsivarteet lähtivät liikkeelle ja ote hiilestä silminnähden rentoutui, kun aikaa pikkutarkkaan piirtämiseen ei enää ollutkaan!

Seuraavalla kuvataidetunnilla piirrokset animoidaan. Sitten niistä luodaan musiikin sekä äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla jatkojalostettava videoteos. Sen pääsee mahdollisesti näkemään kevätjuhlassa kesäkuun alussa.
Elävän mallin piirtämisestä kipinän saaneet oppilaat saivat vinkkejä malliltamme elävän mallin piirustuksen harrastustoiminnasta nuorille. Samalla saatiin vinkkejä siitä, millä erilaisilla keinoilla ihmisvartalon suhteita voi pyrkiä hahmottamaan. 



torstai 16. maaliskuuta 2023

Nuorten vaaleissa harjoiteltiin äänestämistä

 

Keskiviikkona 15.3. ja torstaina 16.3.2023 Yhteiskoululla järjestettiin eduskuntavaalien nuorten vaalit. Äänestämässä käytiin opetusryhmittäin, ja kaikilla oppilailla oli mahdollisuus äänestää. Ennen äänestämistä oppilaat olivat tehneet vaalikoneita sopivan ehdokkaan haarukoimiseksi. Nuorten vaalien 2023 tulokset ynnä tilastot näyttävät yhteiskoululaisten osalta tältä:

Äänestämässä kävi 303 oppilasta

Äänestysprosentti n. 60

Eniten ääniä saaneet ehdokkaat:

Samuel Jyrinki Vihr. 22 ääntä

Riikka Purra PS 18 ääntä

Jorma Piisinen PS 14 ääntä

Puolueiden äänimäärät:

PS 60

Vihreät 32

SDP 20

Kokoomus 18

Liike Nyt 17

Valta kuuluu kansalle 17

Keskusta 17

Feministinen puolue 15 (tällä puolueella oli pienimmät ehdokasnumerot, ja nämä numerot olivat pienten oppilaiden suosiossa 😊)

Sinimusta Liike 15

Kristillisdemokraatit 11

Vasemmisto 7

Liberaalipuolue 7

Piraattipuolue 7

Sit. Birgitta Johansson 6

Vapauden liitto 5

Korjausliike 5

RKP 5

Eläinoikeuspuolue 3

Suomen Kommunistinen Puolue 1

Loput puolueet 0



Kiitokset nuorten vaalien järjestämisestä aktiivisille oppilaille!

maanantai 13. maaliskuuta 2023

Taidetta testaamassa

8. -luokkalaiset olivat torstaina 9.3.2023 Taidetestaajat-kulttuuriretkellä Helsingin Savoy-teatterissa jazz-konserttia kuuntelemassa. 8B:n ja 8C:n oppilaat kirjoittivat konsertista arvostelut seuraavana päivänä äikän tunnilla. Tässä kolme arvostelua:


Onko UMO Jazz Orchestra kaiken hehkutuksen arvoinen? 


Käytiin katsomassa UMO Helsinki Jazz Orchestra:n esittämä jazz show Helsingissä Savoy teatterissa torstaina 9.3.2022. Kokemus oli mielestäni mieltä avaava ja suurenmoinen. Kokonaisuudessaan esitys sai hymyn huulille ja esittäjien energia tarttui hyvin yleisöön. Juontajanamme toimi Juha-Pekka Mikkola, joka hoiti hommansa erinomaisesti. Hän otti hyvin yleisön haltuun ja loi pirteän tunnelman vitseillään, joita hän heitteli juonnon väleihin. Orkesterin Kapellimestarina toimi Ed Partyka, joka otti orkesterin haltuun hyvin ja heidän välillään olevan siteen aisti yleisöön asti. En Tiennyt Jazz musiikista juuri mitään ennen esitystä, mutta sen jälkeen olin rakastunut genreen. 


Esityksessä kuulimme esimerkiksi saksofonin, trumpetin, basson ja flyygelin upeat soinnut. Erityisen vaikutuksen minuun teki eteenkin rumpali, joka oli erittäin taidokas ja toi musiikkiin hyvän rytmin sekä tunnelman. Laulajanamme toimi upea Elena Mindru, jonka ääni oli lumoava. Omasta mielestäni Elenan ääni sopi hyvin vanhanaikaiseen Jazz musiikkiin, mutta hieman uudempiin kappaleisiin olisin kaivannut eriä laulajaa. Elena otti siitä huolimatta koko lavan haltuun ja se herätti suurta ihailua. Toisena laulajanamme toimi myös juontajanamme toiminut Juha-Pekka Mikkola, joka yllätti meidät ihanalla äänellään. Mikon ääni sopi erityisesti melankolisiin kappaleisiin, mutta kaikki hänen esittämänsä biisit kuulostivat erinomaisilta. Koko orkesteri osasi välittää tarvittavat tunteet yleisöön, joka oli erittäin miellyttävää katsojasta. 


Esityksen lavastus oli hyvin yksinkertainen. Lavan muodosti soittimet ja esiintyjät. Tunnelma luotiin laulajien asuilla ja valaistuksella. Valaistus vaihteli ja liikkui biisin tahdissa sekä värit muuttuivat tunnelman mukaan. Valaistus oli mielestäni yksi syy siihen, miksi kokonaisuus oli niin hieno. Laulajien asuilla luotiin myös tunnelman vaihtoa. Puvustus tiimi oli mielestäni tehnyt hyvää työtä, vaikka olisin kyllä kaivannut näyttävämpiä asuja. Erityisesti huomioni kiinnittyi tunnelmaan, jonka valot toivat sekä esiintyjien onnellisuuteen lavalla. 


Konsertissa kuulimme kolme oppilaiden äänestämää kappaletta, joka oli mielestäni loistava idea. Yleisöstä suorastaan huokui onnellisuus, kun oma suosikki kappale oltiin, valittu esitettäväksi. Esityksessä esitettiin myös hieman uudempia ja tunnetumpia kappaleita Umon omana versiona. Tällaisia kappaleita olivat esimerkiksi Beoyncen Crazy in love ja Ed Sheeranin Shape of you. Oma suosikkini oli ehdottomasti ranskankielinen klassikko Night and day. Kaikkiaan esityksen kulku sujui sulavasti ja kappaleet tukivat toisiaan. 


Esitys oli mielestäni erittäin hyvä ja kokonaisuus oli selkeästi mietitty loppuun asti ja tarkasti. Juontaja opetti faktoja Jazz musiikista kappaleiden väleissä, joka auttoi seuraamaan mielenkiinnolla loppuun asti. Suosittelisin vierailemaan konsertissa, mikäli olet kiinnostunut Jazz musiikista tai ylipäätään musiikki kiehtoo sinua. Olin hyvin iloinen päästyäni kokemaan orkesterin lumoavat soinnut paikan päältä. Kokemus oli ihana. 

 



                      Jazz-konsertti tarjosi tasaisen ja nautinnollisen esityksen

 

 

Olin Savoy-teatterissa katsomassa Umo Helsinki Jazz Orchestran konserttia. Konsertti oli kokonaisuudessaan ihan hyvä. Jatsi ei ole mielestäni musiikin genreistä paras, mutta orkesterin toteutus paransi kokemusta paljon. 

Konsertissa kuulin trumpetteja, pasuunoita, rummut, basso, saksofoneja, koskettimia ja muita soittimia. Mielestäni rytmisoittimet olivat mieleenpainuvimpia konsertista. Soittajat olivat taitavia eikä kukaan tehnyt huomattavaa mokaa soittaessa. 


Lavastusta ei ollut kovin paljoa. Juontaja vaihtoi vaatteita silloin tällöin, mutta muuta lavastusta en huomannut. Valaistus pysyi konsertin ajan todella samanlaisena, mutta se oli silti tehokas.  


Konsertissa oli muutama eri osa. Ensin juontaja puhui yleisölle hetken ja kertoi konsertista, sitten he alkoivat soittamaan kappaleita, joita äänestettiin aiemmalla viikolla soitettavaksi. Kappaleiden väleissä juontaja kertoi kappaleista ja niiden tekijöistä. Konsertin aikana soitettiin muutamia tunnettuja kappaleita, joita ei äänestetty. 

Kappaleiden soidessa taustalla näkyi sen tekijän kuva, sekä hänen nimensä. Minua jäi häiritsemään se, että tekijöiden nimet olivat osittain kuvan päällä, mutta kuva oli liian pieni siihen, että nimi mahtuisi siihen kokonaan, joten nimi jäi repsottamaan oudosti kuvan ulkopuolelle. 


Konsertissa oli hyvää se, että siellä soitettiin musiikkia, sain hyvän paikan katsomosta ja se, että konsertti oli ruotsintunnin aikana. 


Konsertissa en pitänyt siitä, kuinka ruuhkainen paikka oli ja siitä, miten juontajan soittaessa kitaraa, kitaraa ei kuulunut. 





Upea, hauska ja räväkkä jazz-konsertti sopii varmasti genren ystäville 

 

Kävin kouluni kanssa Helsingin Savoy-teatterissa kuuntelemassa ja katsomassa taidetestaajien jazz-konserttia. Konsertin esitti UMO Helsinki Jazz Orchestra ja juontajana toimi Juho-Pekka Mikkola. Konsertissa toimi myös yhteistyössä laulaja Elena Mindru.  

Konsertti kesti kokonaisuudessaan puolitoista tuntia ja sen aikana yhtye esitti useita klassisia jazz-kappaleita. Seassa oli myös muiden genrejen tunnettuja kappaleita, jotka soitettiin jazz-tyylillä. Lavalle tuotiin valoa hienoilla väriä vaihtavilla valonheittimillä, jotka osoittivat joidenkin kappaleiden aikana myös kohti katsomoa. Esiintyjät olivat myös pukeutuneena teemaan sopiviin 1920-luvun tyylisiin pukuihin ja hameisiin. 

 Juontajana toiminut näyttelijä Juho-Pekka Mikkola toimi koomisena roolina ja eläytyi jokaisen eri jazz-lajin teemaan vaihtamalla kappaleiden aikana puvustustaan näyttämön ulkopuolella. Suurimmassa osassa kappaleista oli myös ranskaksi sekä englanniksi laulamassa romanialaissyntyinen Elena Mindru. Yhtyeeseen kuului monia eri soittimia soittavia jäseniä sekä kapellimestari. Kappaleiden välissä käytiin myös lyhyesti läpi eri jazz-genrejä suomeksi ja välillä jopa englantia puhuen. 

Konsertti aloitettiin tunnetun Cowboy Bepop-animesarjan alkutunnarilla, jonka jälkeen esiintyjät soittivat klassisia, eri jazz-lajityyppeihin kuuluvia kappaleita. Luvassa oli muun muassa bluesia, funkia ja afrikkalaisen rumpumusiikin sekä amerikkalaisen jazzin yhdistyessä syntynyttä afrokuubalaista jazzia. Konsertin keskivaiheilla soitettiin ennalta yleisöäänestyksellä valittuja jazz-kappaleita, joiden jälkeen vuorossa oli tunnettuja pop-kappaleita, jotka olivat muunnettu jazz-tyylisiksi. 

Huomio kiinnittyi katsojana värikkäisiin ja vilkkuviin valoihin, Juho-Pekka Mikkolan eläytyneeseen ja räväkkään juontoon sekä Elena Mindrun kauniiseen ja taitavaan lauluääneen. Soittajat olivat osaavia ja entuudestaan tuntemani kappaleet kuulostivat alkuperäisiltä. Myös tunnetut pop-kappaleet olivat taitavasti käännytetty jazz-tyylisiksi. Kappalevalinnat olivat myös suurimmaksi osaksi erinomaisia ja omaan makuuni sopivia. Positiivista oli myös se, kuinka esittäjät välillä aktivoivat yleisöä kysymällä kysymyksiä sekä kannustamalla taputtamaan ja eläytymään musiikin tahtiin. 

Jos jotain negatiivistä kritiikkiä on annettava niin sanoisin, että Ed Sheeranin ja Harry Stylesin kappaleet eivät olleet omaan makuuni edes jazz-tyyliin käännettyinä. Myös kovaääniset trumpetit pistivät välillä hieman ikävästi korvaan, vaikka musiikki olikin kaikin puolin hyvän kuuloista. 

Konsertti oli kaikin puolin onnistunut ja hieno, eikä esityksessä ollut paljoakaan kritisoitavaa muutamaa yksityiskohtaa huomioimatta. Suosittelenkin konserttia jokaiselle jazz-musiikista pitävälle ja uskon myös, että konsertti sopii hyvänä lähestymistapana henkilölle, joka ei ole kyseiseen lajityyppiin perehtynyt. 

 

Kirjoittajat ovat oppilaita luokilta 8B ja 8C

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...