perjantai 15. maaliskuuta 2024

Taiteidenvälinen opetus: Minimaailmoissa

8A-luokan lukuvuoden viimeisessä taiteidenvälisessä projektissa heittäydyttiin minimaailmoiden luojiksi. Projektin aluksi tutustuttiin Suvi-Tuuli Junttilan teokseen Minne matka, lapanen? (Schildts&Söderstöms, 2014). Teoksessa lapanen seikkailee talvisissa maisemissa, jotka ovat eri tekniikoilla ja erilaisin materiaalein rakenneltuja pienoismaailmoja. Junttilalta on aiemmin ilmestynyt samalla tekniikalla kuvitettu teos Missä, tässä, jossakin..., joka voitti Mikkelin kuvitustriennalen vuonna 2011.

Projektin inspiraatioteokseen tutustumisen jälkeen jakauduttiin pieniin ryhmiin. Ryhmissä laadittiin muutaman kuvan mittainen käsikirjoitus omaa pienoismaailmatarinaa varten. Aiheen ja miljööt sai keksiä itse. 

Käsikirjoitukseen kirjattiin myös tarvikelista pienoismaailman rakentamisessa ja kuvaamisessa tarvittavista välineistä. Kodeista tuotiin vanhoja leluja, keittiövälineitä, cd-levyjä sun muita. Käsityön ja kuviksen luokista sekä opehuoneesta lainattiin pumpulia, kankaita, nappeja, maaleja, keittiövälineitä ja kaikenlaista muuta tarpeellista. Loput tarvittavat asiat ostettiin. Ideana oli kuitenkin ostaa mahdollisimman vähän mitään uutta. Pienoismaailmat koottiin hyvin pitkälle ilman liimaa ja muita kiinnitysvälineitä, jotta maailmat pystyi projektin lopussa purkamaan takaisin materiaalivarannoksi seuraavia projekteja varten.

Minimaailmat kuvattiin, ja kuvista koottiin yhtenäinen video. Videoon lisättiin itse tehtyä ja valmista musiikkia sekä äänitehosteita ja foley-ääniä. Vasta äänien myötä saunan kiuas heräsi eloon, pankkivarkaustarinaan tuli draamaa ja tunnelman utuisuus korostuivat!

Kurssin viimeisellä kokoontumiskerralla maaliskuussa videot katsottiin yhdessä läpi. Samalla tekijät esittelivät teoksiaan: mistä idea oli saanut alkunsa, miten yhteistyö muiden oppilaiden kanssa oli sujunut ja millaisia aikatauluun, materiaaleihin tai muihin asioihin liittyviä haasteita projektissa oli ilmennyt. Muiden ryhmien töistä annettiin vertaispalautetta ja yhdessä kertailtiin muun muassa (elokuva)kerronnan käytänteitä ja mahdollisuuksia.

Tässä kuvaräpsäisyjä valmiista minimaailmatarinavideoista:













Työskentely minimaailmoiden parissa jatkuu vielä kevätlukukauden aikana: 8A-luokan oppilaat ovat mukana Keravan kaupungin ja Keravan opiston koordinoimassa Kädentaitopuut-ympäristötaideteoksessa, jossa Paasikivenkadun puita Keravalla koristellaan erilaisin kädentaitoteoksin toukokuun 2024 ajaksi. Suunnitteilla on luoda teos, jossa yhdistyvät lukemiseen kannustaminen, ltarinat henkilöineen, luonnon tarkastelu sekä käsityö ja kuvataide. Projekti tehdään yhteistyössä muiden Yhteiskoulun yläkoululuokkien sekä keravalaisen Päivölänlaakson koulun alakoululuokkien kanssa. 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...