sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Hyvää joulua!

Joulua on odoteltu Yhteiskoululla erilaisten jouluisten tapahtumien ja tempausten myötä. Kotitalouden tunneilla sekä yleisopetuksen ja Juholan yhteistyöluokkatunneilla on suunniteltu, koottu ja koristeltu piparkakkutaloja, luokkien ikkunoihin on päivä päivältä rakentunut yhteinen joulukalenteri ja äikän tunneilla on kirjoiteltu tonttutarinoita. Joulukirkossakin ehdittiin käymään.


Valoa pimeyden keskelle toi Lucia-neito, Juholan koulun pihalla pidettiin joulumyyjäiset ja kuviksen tunneilla on tehty joulukoristeita ja koulun tiloihin tunnelmaa luomaan.




 Luokissa on vietetty yhdessä aikaa lautapelaillen ja tukioppilaiden ohjaamana, ja eskarilaiset ja koululaiset kiersivät yhdessä jouluisia rastipisteitä Vaakku Variksen joulupolulla. Joulupolulla etsittiin tonttuja ja tähtien takana olevia kirjaimia, laulettiin, tanssittiin, haisteltiin jouluisia tuoksuja sekä lopuksi paistettiin makkaraa.




Joulunodotustunnelmat tiivistyivät perjantaina 20.12. joulupajoissa. Joulupajoissa päästiin mm. liikkumaan, tekemään musiikkia, koristelemaan piparkakkuja, tekemään joulukortteja ja katsomaan jouluinen filmi.







Nyt on joululomalle laskeutumisen ja levon aika.....
Hyvää Joulua kaikille ja Oikein Hyvää Vuotta 2020! ❤️

tiistai 17. joulukuuta 2019

Tonttutarinoita parin kanssa!

3A:n oppilaat kirjoittivat joulutarinoita paritöinä! Juonen, tapahtumapaikat ja tarinan henkilöt sai kehitellä itse, ja jossakin kohtaa tarinaa oli tarkoitus käyttää sanat tähtilatukuusilahja ja tie. Osaa tarinoita voisi jatkaakin…..keksitkö, mitä tarinoissa voisi seuraavaksi tapahtua?

Olipa kerran tonttu nimeltään Kaneli. Hän huomasi yhdessä lahjassa jotain outoa. Hän huomasi oman nimensä siinä lahjassa. Kaneli avasi lahjan. Kaneli ihmetteli:
-Miksi siinä on minun nimeni? Mutta minähän teen ne lahjat itse! Mutta siinä lukee:
-Terveisin joulupukki. 
- Häh? Tämä on tosi tosi vanha paketti. Paketissa oli sisällä koristetähti. Vau! Ihan niin kuin kuvittelin unessani kuusen päällä tähden, Kaneli mietti. Sitten hän katsoi kelloa ja sanoi:
 - Nyt olisi aikaa hiihtää! 
Kaneli otti sukset, sauvat ja monot ja sanoi:
 -Nyt lähdetään! 
Kun Kaneli meni ulos, hän näki ladun ja tien päällekkäin. Kaneli ajatteli:
-Nyt vain hiihtämään!
Hyvää joulua! 

Olipa kerran Pertti-tonttu ja joulupukki. Pertti-tonttu oli reipas , mutta joulupukki vain maiskutti pipareita. Kerran Pertti meni ulos ja yhtäkkiä alkoi kauhea lumimyräkkä. Pertti-tonttu pelästyi isoa myräkkää. Joulupukki huomasi sen ja riensi rohkeana apuun. Pertistä oli juuri tullut virallinen tonttu. Pertti-tonttu näki tähden ja lähti sitä kohti. Kun Pertti-tonttu koski tähteä, se räjähti ja sen takana oli valtava kuusi, jonka alla oli lahjoja. Sitten hän lähti Korvatunturille. Hän löysi ison moottoritien. Siellä oli kauhea meteli. Pertti-tonttu muisti mennä pohjoiseen, koska hänellä oli kompassi mukana.
Sitten hän löysi kaupungin. Joulupukki oli siellä odottamassa. Joulupukki kysyi: ”Mennäänkö hiihtämään läheiselle ladulle?” Sitten joulupukki sanoi, että heidän on palattava Korvatunturille. Joulupukki sanoi, että joulu on vaarassa.
He lähtivät suoraan pukin pajalle Petterin kyydillä. Siellä he alkoivat heti paketoimaan lahjoja ja tekemään lapsille lahjoja. Sitten kun joulupukki sanoi ”Hyvää työtä, tontut”, yhtäkkiä iso lumikasa lensi sisälle ja 10000 lahjaa meni rikki. Pukki hämmästyi: näin ei ole ennen käynyt. Pukki meni tarkistamaan asian, mutta kun hän yhtäkkiä huomasi varjon katolla, riensi hän äkkiä katolle. Siellä katto oli rikki ja sitä oli rikottu moottorisahalla.
Pukki pyysi tontut pihalle ja kertoi huonoja uutisia. Pukki sanoi: ”Joulu on peruttava.” Tontut sanoivat: ”Älä huolehdi, me teemme lahjat extranopeudella. ” Pukki sanoi: ” OMG,  joulu saattaa sittenkin pelastua, nyt pidetään bileet. Laittakaa musiikkia.” Tip tap tip tap tipe tipe tip tap tip tip tap soihdut sammuu kaikki väki nukkuuvääkii nukkuu tip tap tip tap tipe tipe tip tap tip tip tap…… kesken bileiden joulupukki huomasi Pekka-tontun juoksemassa häntä päin. Joulupukki kysyi, mikä hätänä. Pekka-tonttu sanoi: ”Näin yhden tyypin pajalla käyttämässä outoja räjähteitä!” Joulupukki sanoi: ”Menen heti tarkistamaan tilanteen, mutta jää sinä tänne turvaan, onko selvä?” ”Todella selvä, pomo”, sanoi Pekka.
Joulupukki meni pajaan ja näki taas sen saman mustapukuisen hiipparin. Tällä kertaa Joulupukki sai kiinnitettyä häneen tonttujäljittimen. Seuraavana aamuna joulupukki lähti aamu-kävelylle. Kun hän palasi kävelyltä, hän näki tontut leikkimässä lumisotaa. Joulupukki kysyi: ”Pääsenkö mukaan?” Tontut huusivat yhteen ääneen: ” KYLLÄ PÄÄSET!!!!” Joulupukki innostui: nyt alkaa sota. Joulupukki heitteli ison lumipallon ja nauroi kovaan ääneen!
Oli kulunut tunti. Joulupukki meni sisälle ja otti tietokoneen ja näytön esille ja alkoi pelata Minecraftia. Hän sai kiltiltä lapselta postia. Sieltä ilmestyi led-hiiri ja näppäimistö. Joulupukki sanoi: ”Nyt lähetään kunnolla pelaamaan.” Kesken pelin ovikello soi ja pukki meni avaamaan oven. Sen takana oli..... Luolamies! Joulupukki katsoi luolamiestä ja sanoi: ”OMG, tämä on legendaarista!” Sitten joulupukki soitti museolle ja lähti viiden minuutin päästä museoon. Vastaanotossa oli se mustapukuinen hiippari. Joulupukki kutsui äkkiä poliisit. Poliisit tulivat nopeasti. Joulupukki sanoi: ”Ottakaa tuo hiippari kiinni!” Niin poliisit sitten ottivat hänet kiinni ja joulu oli PELASTETTU!!! 


                              
Olipa kerran nainen, jonka nimi oli Liisa. Hän lähti hankkimaan joulukuusta. Oli jo 23. päivä joulukuuta, mutta hänellä ei ollut yhtään jouluvalmisteluja. Niinpä hänen piti olla nopea. Kun hän oli jo hankkinut kuusen, hän meni kotiin leipomaan pipareita ja tekemään jouluruokia vieraita varten.
Sitten kun hän oli leipomassa pipareita, hän muisti, ettei hänellä ollut yhtäkään lahjaa kenellekään, joten hän lähti kauppaan. Hän kuitenkin huomasi, että tiellä oli todella hyvät hiihtoladut, joten hän päätti lähteä hiihtämällä kauppaan.
Kaupassa hän mietti pitkään, mitä hän ostaisi lapsilleen lahjaksi. Sitten hän muisti, että toinen hänen lapsistaan oli toivonut joululahjaksi autoradan. Niinpä hän osti toiselle lapselle autoradan. Kun hän oli kassalla, hän muisti, ettei ollut ostanut lahjaa toiselle lapselleen. Niinpä hän osti toiselle lapselleen tähtilampun.
Oli jouluaattoaamu ja lapset availivat lahjojaan. Lapset tykkäsivät todella paljon lahjoistaan. Sitten vieraita alkoi tulla, oli kaunis ilta ja täysikuu. Hyvää joulua, toivottaa Liisa kaikille. 😘 
                          

Eräänä kylmänä jouluyönä Lumi oli hereillä keskiyöllä. Hän katseli tähtiä kodin ikkunasta. Hän myös mietti jouluaattoa. Lumi päätti mennä alakertaan. Hän katseli joulukuusen alla olevia lahjoja. Ne olivat kaikenkokoisia ja muotoisia.  Hetken kuluttua Lumi näki pienen punaisen tonttulakin ikkunasta. Hän oli varma, että se oli tonttu. Sitten hän juoksi eteiseen. Hän laittoi takin, kengät ja pipon. Hän hiipi ulos ja yhtäkkiä hän näki poron kavion jälkiä. Kävi tuuri, että porot eivät olleet lentäneet kauas. Lumi seurasi jälkiä porojen luokse. Sitten Lumille selvisi, mikseivät porot päässeet lentämään. Petteri Punakuonon nenä ei loistanut. Lumi ei nähnyt joululahjoja missään tai edes joulupukkia. Porot yrittivät kertoa, mitä oli käynyt. Lumi alkoi ymmärtämään poroja. Porot näyttivät, missä pukki on. He kulkivat latua. Ladun varrella oli paljon kuusia ja taivaalla paljon tähtiä. Lopulta he pääsivät tielle ja löysivät pukin. 
                   


Outona iltana kun joulu pukki oli nukkumassa hän kuuli oudon äänen ja sitten hän säpsähti siihen, että häntä raahattiin jonnekin. Seuraavana aamuna pukki heräsi joltain kovalta materiaalilta. Sitten hän huusi ”Missä joulumuori on?”  Sitten joulumuorikin oli siellä ja sitten he halasivat, mutta heillä ei ollut ruokaa. Muori kuitenkin keksi, että hänhän voi leipoa jotakin ja onneksi siellä oli uuni. Muori alkoi leipoa pipareita ja pukki auttoi siinä. He saivat yhteensä sata piparia, mutta se ei riittänyt. mutta he leipoivat lisää pipareita. Nyt niitä on yhteensä tuhat ja se riitti, mutta se riitti vain kuukaudeksi.


Olipa kerran Lumi-tonttu, joka asusteli tavallisessa perheessä.Sitten hän sai kutsun tonttukouluun, ja hänestä tuli  joulupukin tärkein apulainen. 23. päivä joulukuuta Lumin piti hakea pukille joulukuusi. Lumi lähti matkaan suksilla. Matka oli pitkä. Latu oli huono ja Lumi väsyi tosi nopeasti. Hän näki ensimmäisen tähden jo silloin, kun hän oli puolessavälissä matkaa. Lumi alkoi kiirehtimään. Sitten hän otti sukset pois ja meni tielle kävelemään. Oli yö ja oli pimeää. Onneksi Lumi otti taskulampun mukaan. Hän päätti antaa kuusen pukille lahjaksi. Lumi kerkesi perille aamulla 24. päivä eli jouluaattona. Pukki oli tosi iloinen lahjasta ja heillä oli iloinen joulu ja hieno kuusi. Lumi sai palkinnon, kun joulupukki sai kuulla, että Lumi oli mennyt suksilla ja kävellen yöllä pukin vuoksi.

Eräänä kylmänä päivänä tonttu lähti hiihtämään ladulle. Tonttu ylitti autotien. Tonttu katsoi tähteä eikä voinut uskoa silmiään. Tonttu jatkoi matkaa, mutta matka oli pitkä. Tonttu ylitti autotien ja melkein jäi auton alle.  Tonttu näki joulukuusen ja joulupukin. Sitten tonttu jatkoi matkaa joulupukin luo.  Pukki katsoi tonttua ikkunasta. Muut tontut olivat tekemässä lahjoja. Tonttu hiihti takaisin kotiin. 


Olipa kerran Lilja-tonttu. Oli 20. päivä joulukuuta. Lilja lähti hiihtämään, mutta hänen piti lähteä pian kotiin, koska latu oli huono. Seuraavana aamuna Liljan isä kysyi, haluaisiko Lilja tulla hakemaan joulukuusta. Lilja halusi lähteä mukaan. 
Lilja ja Liljan isä ottivat isoimman kuusen. He koristelivat kuusen vasta joulukuun 24. päivänä. Hän odotti 24. päivää. 
Nyt on 24.päivä joulukuuta. Lilja ja Liljan perhe koristelivat kuusen. Joulupukki oli lähdössä viemään lahjoja ja päätti kysyä Liljaa mukaan. Lilja suostui iloisesti. Lilja ja joulupukki lähtivät. 
Matkalla Amandan luo Amandan eniten toivoma lahja tippui kuitenkin tielle!                                                                                       

Eräänä jouluyönä tähti putosi taivaalta. Tie oli musta ja synkkä, koska oli niin pimeää. Kuusi pientä tonttua kääri lahjapaketteja. Samaan aikaan sama tähti putosi pihaan. Yksi tontuista näki tähden hiihtävän ladulla. Sitten kaikki kuusi tonttua lähtivät hiihtämään. Tähti huomasi kuusi tonttua ja lähti karkuun. Kun tontut saivat tähden kiinni, tähti katosi. Tontut lähtivät kotiin ja huomasivat että he ovatkin Korvatunturilla. He näkivät, kun joulupukki pakkasi rekeään ja he menivät auttamaan häntä. Kunnes he huomasivat toisen tähden, pian koko taivas oli täynnä tähtiä😱.
Yhtäkkiä pukki oli kadonnut. He huomasivat sen omassa kodissa 🎅
-Se, olikin pelkkää unta, sanoi yksi tontuista. Sen jälkeen tontut lähtivät Korvatunturille. Sinne matka kesti pitkään: he matkustivat monta viikkoa. Vihdoin he olivat Korvatunturilla. He olivat kylässä ja huomasivat joulupukin pajan. He menivät sisään, mutta huomasivat, että joulupukki oli kadonnut! He, kysyivät miksi joulupukki oli kadonnut, mutta kukaan ei tiedä miksi. He päättivät selvittää, minne joulupukki oli kadonnut.
Tontut lähtivät heti aamulla lumivuorille noitaukon luokse, josta muut tontut olivat kertoneet. He saapuivat noitaukon luo. Kaikkia pelotti, sillä se oli tosi ilkeä. He näkivät, kun ukko saapui kolostaan. Ukko sanoi tontuille ilkeällä äänellä:
-Mitä teette luolassani?
  


Tähti tippui taivaalta hämäränä yönä. Sitten se näki paljon kuusia. Kuusten alla oli lahjoja. Se näki tien, jossa kulki paljon autoja. Sitten se näki ladun, jossa oli hiihtäjiä. 

Olipa kerran joulupukki. Hän asuu lat tiellä ja inhoaa tähtiä. Hänellä on 60 poroa🦌 ja 3 joulukuusta kotonaan🎄 ja hänellä ei ole yhtäkään joulutähteä. Hänellä on myös lahjoja🎁, joita tontut ovat antaneet hänelle. Eräänä päivänä pukki kävi porojensa luona ja antoi ruokaa heille. 

Oli hämärä jouluilta. Taivaalla kimalsi kauniita tähtiä. Lapset olivat tien varressa katselemassa tähtiä. Lapset saivat avata aamusta kuusen äärellä yhden lahjan. Toinen lapsista sai  Hello Kitty- sukset ja toinen taas Spiderman-sauvat. Vanhemmat sanoivat lapsilleen:
-Mennäänkö hiihtämään ladulle?
Lapset sanoivat, että mennään myöhemmin illalla, koska illalla on paljon kauniita tähtiä.
- Jos menemme vasta illalla hiihtämään, niin voitte avata ne loput lahjat, vanhemmat sanoivat. 
Sitten kun oli ilta, lapset menivät hiihtämään. Kun perhe lähti kotia kohden, he näkivät poron. Lapset säikähtivät poroa ja kiljaisivat: ÄäkPoro!! Lapset näkivät enemmän poroja valjaissa. Sitten reki ilmestyi talon takaa. Joulupukki huusi:
-”Oottakaa pukkia!

Olipa kerran joulupukki. Hänellä oli paljon apulaisia, jotka olivat tonttuja. Mutta vaikka oli paljon apua, niin joulupukilla on joka vuosi stressiä, että joulu menisi pieleen.😵 Seuraavana aamuna joulupukkia ei näkynyt😱Tontut eivät tienneet yhtään, missä joulupukki on. Muori pelkäsi, että koko joulu meni pilalle. Muori meni keittiöön ja siellä oli joulupukin aamupuuro ja se oli tuore. Kuusi oli siirretty oven viereen. Muori oli surullinen. Joulupukin suksia ei näkynyt, joten muori meni katsomaan ladulta, onko pukki siellä. Joulupukki ei kuitenkaan ollut siellä ja muori meni etsimään vuoren taakse. Vuorten takaa löytyi tie ja tiellä oli tähti. Muori luuli, että se oli lahja

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...