torstai 8. lokakuuta 2020

Seitsemän veljestä terveystiedon näkökulmasta

 

Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden innoittamina kolmen 9. luokan kanssa äikän tunneilla luettiin klassikkoromaania terveystiedon näkökulmasta.  Mitä veljesten elämästä selvisi?

                      Aloitimme projektin opiskelemalla perusasiat Aleksis Kivestä ja hänen kuuluisasta romaanistaan. Juoni, keskeiset henkilöhahmot, teoksen aikalaisvastaanotto, rakenne ja kieli käytiin läpi. Sen jälkeen romaani jaettiin luvuittain osiin, ja jokainen oppilas sai tarkkailtavakseen yhden romaanin luvun. Samalla vastailtiin monisteen kysymyksiin.  

Selvisi mm. että veljekset paitsi puolustivat toisiaan myös naljailivat toisilleen, suhde muihin ihmisiin oli aika ajoin melkoisen hankaava, liha tuntui olevan ruokapöydän kunkku ja veljesten elämässä oli monenlaisia terveysriskejä. Huomio kiinnittyi myös mm. siihen, että veljeksille kertyy hyötyliikuntaa arkisessa elämässä ihan itsestään ja suhdetta vastakkaiseen sukupuoleen pidettiin tavoittelemisen arvoisena. Joku kiinnitti huomiota siihen, että ateriaväli venyi veljeksillä pitkäksi ja toinen huomasi, että veljekset metsästivät omat lihansa. Alkoholia käytettiin myös lääkinnällisiin tarkoituksiin. Vieruskaveri ihmetteli, miten ikäviä nimityksiä veljekset välillä muista ihmisistä käyttivät. Jotkut miettivät, ovatko veljekset syrjäytyneitä.  

Syksyn aikana terveystiedon tunneilla on opiskeltu monenlaisia terveysasioita. Lukuvuoden aikana on suunnitelmissa kirjoittaa seitsemälle veljekselle elämäntaparemontin ohjeita, koska romaania luettaessa huomattiin, että veljesten elämässä on monenlaista petrattavaa niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin terveyden saralla.

Kiven romaanin kieli oli ensi alkuun monelle 9. -luokkalaiselle vaikean tuntuista. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 7 veljestä -sivusto oli projektissa erinomaisena apuna. Sivuilta löytyvä romaani houkutteli digitaaliseen luentaan, ja moni oppilas luki tai selaili romaania omalla matkapuhelimellaan. Sanojen selityksistä oli hyötyä, koska suomen kieli romaanin julkaisuvuonna 1870 oli aika erilaista kuin kieli on nyt. Toisaalta paljon on pysynyt samanakin. Jotkut veljesten tokaisut, huudahdukset ja nimitykset herättivät nykylukijoissa hilpeyttä, kuten vaikkapa Istu ja pala, peijakas ja mullisaukko.

Aleksis Kiven päivän ja suomalaisen kirjallisuuden päivän 10.10. alla muistuttelemme myös syyslukukauden lukutempauksesta,jossa luetaan omavalintainen romaani tai novelli ja kirjoitetaan sen pohjalta fanifiktiota: lomalla hämärän hyssyssä iltaisin voi olla hyvää aikaa lukea ja kirjoittaa!

Rentouttavaa ja kivaa syyslomaa kaikille! 🙂


https://7veljesta.finlit.fi/
 

 





 



Kasien genreprojektissa kirjoitettiin esseitä, kirja-analyyseja ja novelleja

8A- ja 8C-luokan oppilaat opiskelivat ennen joululomaa erilaisten kaunokirjallisuuden genrejen kuten fantasia- ja rikoskirjallisuuden tunnus...