torstai 28. tammikuuta 2021

Onko sinulla hyvät käytöstavat?

 7A-luokan kirjoittamissa pohtivissa kirjoitelmissa pohditaan mm. käyttäytymistä, kiroilua ja ystävyyttä. Alla kaksi käyttäytymistä pohtivaa tekstiä. Kuvat ovat upeita oppilaiden maalaamia luontokuvia.


Onko sinulla hyvät käytöstavat

 

Hyviä käytöstapoja ovat kiittäminen, koska se on hyvä tapa ja ruuan laittajalle tulee hyvä mieli, kun hänen teoksestaan kiitetään. Kiltisti pyytäminen on perushyvä tapa, joka pitäisi  

osata aina. Jos pyydät vaikka suolaa, niin pyydä sitä “saisinko suolaa”.  

 

Kun sinä haluat nousta pöydästä niin “Kiitos” ei ole välttämättä paras tapa poistua pöydästä.Oletko koskaan kokeillut “Kiitos saisinko nousta pöydästä?”Tämä lause on paljon sivistyneempi ja kuulostaa paremmalta. Jos sinulle tulee viesti tai puhelu kesken ruokailun, kannattaa kysyä “Saisinko vastata” ennen kuin vastaat.  

 

Yksi tärkeä tapaon siisteys. Hyviin tapoihin kuuluu yleissiisteys, eli siivoahuoneesi joka ilta ennen nukkumaan menoa, petaa sänky joka aamu, pidä pöydät siisteinä, kerää tavarasi yleisistä tiloista, imuroi vähintään kaksi kertaa viikossa ja pese lattiat kerran kuukaudessa, niin pysyy siistinä, ja se on kaikille mukavampaa.         

 

Hyvät käytöstavat ja siisteys on todella tärkeää.Jos olet kaverisi kanssa, vaikka sinulla on sotkuinen huone, niin ei uskottavasti kaverisi teillä viihdy.  

 

Hygieniaon todella tärkeä käytöstapa ainakin keittiössä. Kukaan ei halua syödä, jos et pese käsiäsi ennen keittiöön menoa tai jos annat lemmikkisi nuolla keittiön työvälineitä. Jos tiedät, että joku tulee kylään, niin SIIVOA, koska ei kenenkään ole kiva tulla kylään, jos on kamala sotku.   

 

Annan idean, jos sinulla tulee tylsää “itse tykkään yllätellä näin vanhempia”, kun huoltajasi onpois kotona, vaikka töissä niin siivoa teidän talon imuroi, moppaa, pyyhi pölyt ja jos aikaa jää niin tee ruokaa perheellesi. Tämä yllätä perheesi todellisesti. Kysy aina “tarvitsetko apua “, vaikka itsestäsi ei tuntuisi siltä, se auttaa muita.  

 

Olen huomannut että, en ikinä haluaisi viettää aikaani ihmisen kanssa joka, on sotkuinen ja ällöttävää. On elämää aika hirveää, jos ei osaa edes perus käytöstapoja. En pidä ihmisistä, jotka eivät pidä kiinni käytöstavoista ne on jotenkin, ärsyttäviä. Kaverisuhteetkaan ei minulta onnistu, jos toinen ei osaa käytöstapoja. Elämässä on monia hetkiä ja joka päivä kun käytöstapoja tarvitsee. Oletko koskaan nähnyt tai ollut itse ihminen, joka ohittelee tai huijaa? Ne eivät kuulu hyviin käytöstapoihin, se on inhottavaa.  

 

Onko sinun lähipiirissäsi ihmisiä, joilla ei ole käytöstapoja tai joille on todella vaikeaa noudattaa ohjeita. Minä tunnen monta sellaista ihmistä ja se on tosi ärsyttävää, kun jotkut, hölmöilee erittäin paljon. Oletko miettinyt, jos hölmöilet että kaikki ihmiset eivät ole samaa mieltä ja että sinä et ole maailmannapa? Maailmassa on paljon muitakin ihmisiä kuin sinä. Kun sinä hölmöilet, voit viedä sen ilon muilta, ja jos joku on sinun mielestäsi tylsää, niin se voi olla muiden mielestä kivaa.   

  

Onko kiusaaminen väärin?  

 

Kaveruussuhteet ovat mielestäni monimutkainen asia. Ystävyyteen ja kaveruuteen tarvitaan “oikeanlaista käytöstä” molemmilta osapuolilta. Hyvä kaveri on mielestäni luotettava, mukava, puolustava ja antelias.  

Kaverija ystävyyssuhteisiin kuuluu usein myös yhteiset mielenkiinnonkohteet ja vaikka sama huumorintaju. Ystävyyssuhteisiin kuuluu myös sen ylläpito, eli kaverin kanssa keskusteleminen ja ajan viettäminen.   

 

Kaverit eivät ole kavereita, jos he kiusaavat henkisesti tai fyysisesti. Jos joku minua alkaisi kiusaamaan, katkaisisin häneen välit. Ihmiset, jotka kiusaavat, ovat usein epävarmoja tai kateellisia ja minua usein käyvät ne vain sääliksi. Kaverisuhteissa kiusaamista ovat mm. haukkuminen, fyysinen väkivaltaisuus kaveria kohtaan, ulos jättäminen porukasta ja muunkinlainen syrjiminen.   

 

Jos näen, että joku kiusaa toista, puutun siihen.En salli kiusaamista ja kenenkään ei pidä.Kiusaaminen voi jättää elinikäiset traumat, joiden takia voi joutua käymään terapiassa. 

 

Ihmisten kannattaisi miettiä mitä sanovat, ennen kuin sanovat. Kiusaamisen syntymistä voi estää mm. Olemalla hyvä vanhempi. Hyvänä vanhempana olemiseen ei vaadita muuta kuin aitoa rakkautta ja empatiaa. Rakkauden ja empatian kautta lapsi oppii jakamaan sitä myös toisille, toisinkuin lapset, jotka eivät sitä ole saaneet. Mielestäni kiusaajatkin ovat jollaintasolla “uhreja”ja heille pitäisi hankkia apua. Kiusaaminen on ikään kuin avunhuuto pahasta olosta.  

 

Omassa lähipiirissäni olen katkaissut välit ihmisiin, jotka ovat tuoneet negatiivista energiaa elämääni. Olen ajatellut, että elän vain kerran, joten en halua tuhlata elämästäni semmoisiin ihmisiin aikaa. Pitää muistaa, että erimielisyydet kuuluvat kaverisuhteisiin. Pienet riidat vahvistavat ystävyyttä ja saattavat tuoda eri näkökulmia asiaan esim. mielipideriidoissa. Muistettava on kuitenkin, että jokaisen henkilökohtainen mielipide on eri ja sitä pitää kunnioittaa.  

 

Minulla on paljon kavereita, mutta vain muutama hyvä ystävä. Mielestäni on tärkeää omistaa paljon kavereita, vaikka kaikki eivät olisivatkaan niin sanottuja sydänystäviä. Sydänystävät ovat ystäviä, joille pystyy kertoa ihan kaiken. He kuuntelevat eivätkä ala kiusaamaan henkilökohtaisista asioista. Huumoria toki saa olla, mutta semmoisista asioista, jotka eivät loukkaa kaveria.  


 





  

 


Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...