keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Muodonmuutoksia

 Muodonmuutoksia


Moduulirakennuksen vihreässä aulassa on nähtävillä yläkoulun oppilaiden piirtämiä hienoja metamorfooseja. Kuvissa esine, asia tai hahmo muuntuu täysin toiseksi kahden välivaiheen kautta. Muutoksen kokevat mm. käärme, teepannu ja kolibri. Muutosaiheeseen liittyvät myös 9. -luokkalaisten kirjoittamat kehityskertomukset, joissa tehtävänä oli kirjoittaa tarinan henkilö(i)lle jonkinlainen muutos tai kehityskaari. Alla kaksi novellia.




Yllätys  

  

Olen aina asunut suuressa kaupungissa vanhempieni töiden vuoksi, mutta en koskaan ole oppinut pitämään kaupungin kiireisestä tunnelmasta. Ahdas kaupunki, jonka kadut tulvivat kiireisiä ihmisiä, joiden ajatusmaailma liittyy vain työhön ja rahaan. Ei sitä voi kutsua edes elämäksi, kun työ on ainoa asia, jota kerkeää tekemään ja viikonloppua kutsutaan lomaksi, mutta silloinkin ajatus pureutuu vain töihin. Mielekkäänpää olisi asua rauhallisessa pienessä kylässä tiheän metsän ympäröimänä, jossa elämä olisi iloisempaa ja tyyntä. Kylässä olisi vain kylän omia paikallisia kauppoja, eikä suuria yrityksiä. Kaikki tuntisivat toisensa ja tervehtivät nähdessään, ja kerkeäsi vaihtaa jopa kuulumiset.  

Vanhempani ovat molemmat hyvin kiireisiä ja viettävät suurimman osan ajastaan töiden parissa, sen takia olen lähes aina yksin kotona isossa asunnossamme. En ole edes täysin varma mitä vanhempani tekee työkseen, jotain pörssitöitä. Välillä tuntuu kuin eläisi ilman vanhempia, koska emme tee nykyään enää mitään yhdessä. En edes muista milloin viimeksi olen istunut vanhempieni kanssa yhdessä samassa huoneessa ja keskustellut päivän tapahtumista. Kun menen nukkumaan vanhempani ovat töissä ja kun herään aamulla vanhempani ovat lähteneet jo töihin.  

Aamulla olin valmistautumassa kouluun, kun kuulin vanhempieni puhetta olohuoneesta. Kävelin huoneeseen ja he olivat tosiaan vielä poikkeuksellisesti jostain syystä kotona. Vanhempani kääntyivät katsomaan minuun päin ja hymyilivät kiusallisesti. “Mitä te vielä täällä teette, eikö teidän pitäisi olla jo töissä?” minä kysyin ihmetellen. He eivät ehtineet vastata minulle, kun huomasin myöhästyväni koulusta. “Pitää lähteä kouluun, nähdään myöhemmin” huikkasin kiireessä ovelta.   

Koulupäivä kului hitaasti ja jokainen tunti tuntui ikuisuudelta, koska halusin kotiin. Kun koulu vihdoin loppui, pääsin kotiin ja huusin ovelta “Moi, onko kukaan täällä enää?” Olohuoneesta kuuluu vastaus “Täällä ollaan, tule vaan tänne” Kävelen huoneeseen ja vanhempani istuva samassa kohtaa, kuin aamulla. “Jaksaisitko jutella hetken” äiti kysyy. “Joo, kun aamulla jäi vähän juttu kesken” naurahdan.   

“Olemme huomanneet isän kanssa, että kaipaamme elämäämme enemmän rauhaa ja leppoisuutta. Olemme siksi päättäneet, että haluamme muuttaa syrjemmälle” äiti kertoo. “Oikeasti, siis oletteko ihan tosissaan?” ihmettelen innoissani. “Kyllä, löysimme upean kodin pienestä kylästä, ja muutamme sinne ensi kuussa” isä kertoo iloisena. “Miksi te nyt haluatte muuttaa, kun ollaan jo asuttu vaikka kuinka kauan täällä kaupungissa” minä kyselen. “Se jääköön salaisuudeksi” vanhempani sanovat yhteen ääneen.  




 

PÄIVÄ, JOLLOIN ELÄMÄNI MUUTTUI 


 Kolkot kadut, riitelevät naapurit ja vuotava katto, syksy oli tulossa. Asuin isäni kanssa kaupungin huonomaineisessa osassa, jossa rikolliset, kulkukoirat ja kodittomat ihmiset täyttivät katuja. Tänäkin aamuna heräsin naapurista kuuluviin koviin tappelun ääniin. Aina herättyäni katsoin ikkunasta, kun muut ikäiseni nuoret lähtivät koulubussilla kouluun. Koulu oli kallista ja jouduin jättämään sen kesken viimevuonna, isän maksamattomien laskujen ja velkojen takia.   

Aina aamuisin kävin läheisellä kioskilla hakemassa postin. Postia ei jaettu enää vaan se vietiin kioskiin, josta ne piti hakea. Postin jako lopetettiin pari vuotta sitten, sillä vapaaehtoisia postinjakajia ei enää ollut alueen huonomaineisuuden takia. Matkaa oli pari kilometriä, mutta syksyn alussa ennen talvea piti käydä huoltoasemalla. Huoltoasemalla jaettiin osia, joita ihmiset saattoivat tarvita ennen talvea. Ikkunat ja ovet piti eristää, jotta kylmä ilma pysyy ulkona.   

Lähdin jo varhain, sillä aamuisin kaduilla oli rauhallisempaa. Puin tumman vihreän, nuhjuisen, hieman ison takin ja punaisen villapipon päälleni. Kenkäni olivat vanhat lenkkarit, jotka olivat kuluneet pohjista. Ennen lähtöäni kävin herättämässä isäni, joka oli tavalliseen tapaan nukahtanut olohuoneen sohvalle. Hän mumisi jotain unisena ja käänsi kylkeä. Olohuone oli epäsiisti, lattioilla oli pulloja ja tölkkejä. Huoneistoa ei olla siivottu pitkään aikaan ja haju asunnosta kantautui rappuun asti. Tuuli ulvoi ikkunoista. Päälle jäänyt televisio valaisi huonetta.   

Ulkona oli hämärää. Naapurin lapset olivat viereisen talon rappusilla kaivertamassa kurpitsoja tulevaa halloweenia varten. Tervehdin heitä vielä ennen kuin jatkoin matkaa. Matkalla kioskille tapasin aina muutamia ystäviäni.    

Olin kävellyt jo vähän matkaa, kun näin kadun toisella puolella joukon nuoria. He eivät olleet täältäpäin. Heillä oli videokamerat, joilla he kuvasivat rikkinäistä ja likaista kaupunkia. He puhuivat kova äänisesti ja ääni kaikui pitkälle pitkin tyhjiä katuja. Nuoret kokeilivat asuntojen ovia ja yrittivät päästä niihin sisälle. Päätin olla välittämättä asiasta, sillä minulla oli tärkeitä asioita hoidettavana. Kaupunkiin ajautui silloin tällöin sinne kuulumattomia, jotka halusivat tietää, onko kaupungin maine tosiaan mitä väitetään. Kaupunki oli usein uutisissa ja ihmiset juoruilivat.   

Kioskia piti kaverini Jack. Jack oli minua viisi vuotta vanhempi. Hän asui kioskin yläkerrassa Max koiran kanssa. Postia ja kirjeitä oli tullut poikkeuksellisen paljon. Kirjeiden lisäksi nappasin mukaani pussin hedelmä makeisia, tarkoituksenani jakaa niitä kaupungin lapsille. Oli tärkeää pitää hyvät välit lähistöllä asuviin ihmisiin. Ennen lähtöäni Jack kertoi kuulleen joukon nuoria tulleen etsimään viikko sitten kadonnutta lasta. Olin vielä kysymässä Jackilta jotain, mutta kuulin takanani kioskin oven avautuvan ja siinä olevan pienen kellon kilisevän. Se oli Sasha. Sasha kuului meidän kaveriporukkaan. Hän oli meistä nuorin ja tiesi aina kaiken liittyen kaupunkiin. En ehtinyt sanoa mitään, kun hän jo otti minua kädestä kiinni ja veti mukaansa. Hän halusi näyttää minulle jotakin. Kävelimme nopeasti ja matkalla hän kertoi samasta kadonneesta lapsesta kuin Jack aikaisemmin.   

Sasha toi minut huoltoasemalle. Pysähdyimme parkkipaikan piharakennuksen kulman taakse. Kysyin häneltä miksi hän toi minut tänne ja keneltä hän oli piilossa. Sasha kertoi, ettei huoltoasemalla ole käynyt ketään kolmeen päivään ja hän epäilee, jotain tapahtuneen. Huoltoaseman omistaja oli vanha mies David. Kaikki tunsivat hänet ja hän tunsi kaikki. Hän oli tarkka huoltoaseman suhteen ja ei niin vain jättäisi sitä aution näköiseksi.  

 Hetken päästä alkoi taas kuulua meteliä ja puhetta. Sasha veti minut sivuun. Joukko nuoria oli tullut huoltoasemalle videokamerat kädessä. Huoltoaseman pariovet lävähtävät auki ja neljä vartijan asuun pukeutunutta pitkää miestä lähtee juoksemaan nuoria kohti. Takaa-ajo nuorten ja miesten välillä oli alkanut. Käänsin katseeni takaisin Sashaan, mutta häntä ei enää näkynyt. Nurkan takana näin Sashan hiipivän huoltoasemalle sisälle. Yritin saada Sashan huomion, jotta hän olisi tullut takaisin. Se oli kuitenkin turhaa. Hiippailin nopeasti, mutta äänettömästi Sashan taakse. Pysähdyimme huoltoaseman ovien eteen.   

-Mitä  teet, kysyin kiukkuisesti.  

En kuitenkaan saanut vastausta. Sasha kurkisti oven raosta ja minä ikkunasta. Huoltoaseman kahvilassa ei näkynyt ketään. Menimme varovasti tiskin taakse. Huoltoasema oli vanha ja se oli suosittu kaupungissa. Vihaisten asiakkaiden kirjeet ja palauteet peittivät tiskin ja lattian. Huoltoasema ei siis oikeasti ole ollut auki moneen päivään. Tiskin takan oli portaat, jotka johtivat kellariin. En ehtinyt tehdä mitään, kun Sasha oli livahtanut portaiden luo.   

Kellarista kuului miehien puhetta. Ehdin kuulla vain jotain timanteista, rahasta ja rikastumisesta, kun kuulin jo raskaiden askelien ja puheen lähestyvän. Piilouduimme nopeasti hyllyn taakse. Kellarista asteli kolme miestä, heillä oli myös yllä tummat vartijan vaatetusta muistuttavat vaatetukset. Miehistä lyhyimmällä oli kultahammas. Hän puhui puhelimessa.   

-Helikopteri on valmiina, hakekaa auto ja pitäkää niitä nuoria silmällä, hän sanoi puhelun loputtua.  

Nyt oli mahdollisuus. Silmänräpäyksessä nousimme piilosta ja menimme kellariin ääneti. Siellä meitä oli vastassa nuori tyttö. Hänet oli sidottu tuoliin. Minä päästin tytön vapaaksi ja Sasha vartio rappusten luona. Kysyin tytöltä mitä oli tapahtunut. Hän kertoi, olevan kadonnut lapsi. Tyttö oli noussut väärään autoon ja miehet olivat vieneet hänet kauas kotoa.   

-Nyt pitää mennä, Sasha keskeyttää.  

Otin tyttöä kädestä kiinni ja lähdimme kaikki kolme vaivihkaa huoltoaseman takaovesta.   

Juoksimme niin nopeasti kuin pystyimme kauas huoltoasemasta Jackin kioskille asti. Päästyämme kioskille selitimme Jackille mitä oli tapahtunut. Hän soitti poliisille heti. Alueelta tehtiin paljon soittoja poliisille ja he eivät aina ottaneet soittoja tosissaan, sillä joukossa oli paljon pilasoittoja. Jack yritti selittää parhaansa mukaan ja lopulta poliisit lupasivat tulla tarkistamaan tilanteen. Hetken päästä kaksi poliisia astui Jackin kioskiin. He eivät voineet uskoa silmiään.   

-Se oikeasti olit sinä, parrakas poliisi sanoo.  

-En olisi uskonut, toinen lisää.  

Poliisit saattoivat tytön autoon. Ennen heidän lähtöä toinen poliiseista palaa vielä meidän luokse.   

-Siitä löytöpalkkiosta, hän aloittaa ja kaivaa taskusta ison kirjekuoren. Hän ojensi kirjekuoren meille, hymyili ja lähti sanomatta mitään. Katsoimme hämmentyneenä ikkunasta ohiajavaa autoa, jonka jälkeen katsoimme toisiamme edelleen hämmentyneinä. Tämän jälkeen jokainen alkoi repiä kirjekuorta. Kirje repesi ja lattialle putosi kasoittain rahaa. Keräsin maasta oman osuuteni.   

-Nähdään, huusin Jackille ja Sashalle.  

 Menin kotiin ja kerroin isälle kaiken mitä oli tapahtunut ja näytin hänelle rahat, jotka olin jakanut Jackin ja Sashan kanssa. Hän ei ollut uskoa silmiään. Hän ei ikinä ollut nähnyt niin paljon rahaa.   

-Nyt voit aloittaa koulun ja voimme muuttaa, isä kertoi iloisena.  

-Ei enää vuotavaa kattoa tai riiteleviä naapureita, minä lisäsin.  

Isä alkoi jo pakata tavaroita. Minä kävin viemässä pihan lapsille pussin hedelmä makeisia, jotka olin ostanut aikaisemmin. David sai huoltoaseman ja asiakkaat takaisin. Nuorisojoukko pääsi pakoon ja heitä ei enää täälläpäin nähty. Tulikohan videosta hyvä?   





  




perjantai 12. helmikuuta 2021

Mistä tunnet sä ystävän?

 Ystävänpäivän alla perjantaina 12.2. Yhteiskoululla vietettiin ystävänpäiväaiheisia tunteja, kirjoiteltiin kavereille ystäväviestejä, liihoteltiin pinkeissä paidoissa ja nostettiin muutenkin ystävyysasioita esille. 7A-luokan oppilaat pohtivat kirjoittamalla, mitä ystävyys oikeasti on, mistä tunnistaa tosiystävyyden ja miten valtava merkitys ystävillä on.  

                           Mitä ystävyys on?  

 

Millaisia taitoja kaverisuhteet tarvitsevat ja vaativat? Yleensä ajatellaan, että pitää olla kiltti ja rehellinen. Omasta mielestä se on aivan totta. Pyrin itse aina olemaan ystävilleni kiltti, mukava, rehellinen ja uskollinen. Huomaan myös, että kaikki kaverini osoittavat samoja tapoja myös. He siis käyttäytyvät samalla tavalla. Nyt kun alan tätä tarkemmin pohtimaan, huomaan sen, että käyttäydymme kuitenkin erilailla eri kavereiden kanssa. Parhaan kaverin kanssa on helpompi olla, kun taas joidenkin puolituttujen kanssa voi olla hieman kiusallisempaa olla. Aina ei välttämättä keksi edes puhuttavaa ja voi alkaa puhumaan hiljaisuuden vallitessa jostain ihan ihme jutuista.   

Huomaan, että kun olen itse parhaan kaverini kanssa, olen enemmän oma itseni. Pystyn näyttämään  milloin olen surullinen ja milloin onnellinen. Pystyn puhumaan hänelle kaikista aiheista ja kertomaan hänelle salaisuuksiani. Luotan häneen 100%. Kun taas olen joidenkin “tuttujen” kanssa, voin alkaa esittää jotain ihan muuta. Mutta miksi ihminen alkaa esittää jotain muuta, mitä ei oikeasti ole? Se johtuu varmasti siitä, että jos ihminen haluaa olla jonkun tietyn henkilön kanssa -esimerkiksi kaveri- voi alkaa helposti esittää jotain muuta. Meidän luokalla on monia jotka välillä esittää. He ovat koulussa ihan eri ihmisiä, joita he ovat koulun jälkeen. Minun mielestäni olisi hyvä olla vain OMA itsensä. Niin kaikilla olisi mukavampi! 😀   

Kun on jonkun kaveri, niin onko hyvä ilmaista aina oma mielipiteensä? Onko sinulla kaveri, joka on esim. ostanut jonkun vaatteen josta pitää, mutta sinusta se on HIRVEÄ? Noh...siihen en tiedä 100% vastausta mutta kokemusta riittää... aina ei ole ehkä oleellista ilmaista vahvasti mielipidettään. Se voi satuttaa jotain ystävääsi todella pahasti. Muista kuitenkin, että valehtelukin on väärin. Olen joskus sanonut joillekin että “älä ota tuota. Se ei ole hieno” JNE. Silloin olen huomannut, että kaverini hieman pahastuu sanoistani. Mutta enhän minä voisi valehdella, eikö?  siksi minä usein nykyisin hienostelen sanoja ja sanon jotain kannustavaa. Esim. “no minä en itse siitä hirveästi tykkää, mutta pääasiahan on se että sinä tykkäät siitä. Ei sinun muiden mielipiteitä kannata kuunnella.” noin minä yleensä pyrin sanomaan.  

TÄRKEÄÄ on, että kaverin tunteita ei loukata, eikä sanota mitään pahaa. Jos haluaa pitää hyvät kaverisuhteet, on parempi kehua kuin haukkua. Kaveria ei ikinä haukuta tai satuteta. Se olisi hyvä muistaa. Onko sinua koskaan kiusattu? Sitä saatetaan kysyä joskus koulussa. Nykyisin kiusaaminen on lisääntynyt jonkin verran. Minun mielestä kiusaaminen on kauhean väärin. Se riistää ihmisen täysin ja saattaa jättää pysyvät arvet. Itseäni ei ole ikinä kiusattu, mutta olen ollut ykkösestä lähtien tosi ulkopuolinen. Ennen luulin, et ei yksinäisyys ole edes varmaan paha.. Mutta nyt kun alan sitä miettimään..niin tekisin IHAN mitä vaan, jos en olisi aina vaan yksin. Onneksi mulla on partiossa pari kivaa kaveria ja mulla on minun  paraskaveri, joka tukee minua! 😊   

Jos minulle annettaisiin tehtäväksi miettiä, miten kiusaamista ei olisi ja miten se estettäisiin. En osaisi vastata siihen. Ihminen käyttäytyy erilailla, eri ihmisten kanssa. Perheen kanssa pystyy olemaan rento, oma itsensä ja osaa näyttää tunteensa paremmin. Kun on taas tuttujen kanssa, voi olla hieman kiusallista ja kavereiden kanssa alkaa esittää jotain ihan tyhmää. -_-   on kokemusta ja olen muutenkin huomannut sitä muilta. Mutta..jos ihminen on aina erilainen, eri ihmisten kanssa. niin onko ihminen KOSKAAN oma itsensä. Ihminenhän on aina melkein joku muu, mitä on oikeasti.  


                                    

                            Ystävät ovat iso osa elämää  


Ystävät ovat tärkeitä ja niitä pitää olla. Ystävät tuovat elämään iloa ja hauskuuttaKavereita voi olla monta mutta ystäviä vain eräät tietytsellaiset joille voit kertoa mitä vain ja he pitävät salaisuutesi eivätkä kerro niitä kenellekkäänMitä olisikaan elämä ilman ystäviä tai kavereita  

Ystäviä voi olla monenlaisiaYstävä voi olla esimerkiksi pitkään tunnettu kaveri luokalta, tai vaikkapa oma kotieläinYstävä voi olla vanha tai nuoripitkä tai lyhytsellainen henkilö jonka kanssa tulet hyvin toimeen.  

Mutta mistä ystävän voi sitten löytääYstävän voi löytää harrastuksistakoulustanaapuristanetistä tai voit vaikka törmätä tulevaan ystävään kadulla. Paras ystävä löytyy jossain kohtaa elämää ja säilyy vierelläsi pitkään.  

Ystävyyssuhteet saattavat joskus katketaYstävyyssuhteita katkeilee elämän mittaan moniamutta se on normaaliaYstävyys voi kestää vaikka jopa kymmeniä vuosiaYstävyyden päättymiselle voi olla monia syitä. Side voi pahimmassa tapauksessa murtua riidassamutta niin ei käy useinYstävyys on tärkeää joten kannattaa pitää siitä tiukasti kiinni!  

                                                                                           

                        Millainen on hyvä ystävä? 

 

Mielestäni ystäviä pitää osata kuunnellaKuuntelemisen taito on tärkeäsillä sen avulla voi tukea ja yrittää ymmärtääPitää myös osata kuunnella ystävien mielipiteitävaikka syntyisi erimielisyyksiäjotka saattavat aiheuttaa riitatilanteitaRiitelemme usein ystävieni kanssa esimerkiksi siitäkuinka näämme asiatMielipidekysymyksistä on kuitenkin mielestäni turha riidellä   

Hyvä ystävä ei kiusaajätä ulkopuolelle tai aiheuta tahallaan pahaa mieltä muilleToisten henkilökohtaisia asioita ei kerrota eteenpäin eikä käytetä hyväksi esimerkiksi riitatilanteissaKiusaaminen ei ole missään tilanteessa ok, vaikka se olisikin tarkoitettu huumorilla. Jos kiusaamista esiintyysiitä pitäisi keskustella tai kertoa jollekin aikuiselle  

Omassa kaveriporukassani ei esiinny kiusaamista. Jos niin ei kuitenkaan olisi, keskustelisimme asiasta ja sopisimme sen. Kiusaamiseen pitää heti puuttua, kun sellaista huomaa. Kiusaamisen uhri saattaa muistaa tapahtumat jopa koko loppuelämänsä ajan sekä pahimmassa tapauksessa se voi vaikuttaa uhrin mielenterveyteen. Minua ei ole koskaan henkilökohtaisesti kiusattu enkä kiusaa muita.     




 

        Mitä pitää ja ei pidä tehdä kaverisuhteessa? 


Kaverisuhde tarvitsee luottamista, huumorintajua ja pitää osata olla ystävällinen. Monet kaverisuhteet ovat pitkiä ja toiset lyhyempiä. Kavereiden pitää olla ymmärtäväisiä ja osata kertoa, jos heillä on joku hätänä, joten kaverit pystyisivät auttamaan. Kaverisuhteessa pitää olla joustava. Joskus pitää antaa periksi. 

 

Jotkut kaverisuhteet eivät toimi esim. Jotkut ovat ilkeitä toisille, kertoo toisen asioita muille ja ei ole ystävällinen. Tämän takia kaverisuhteet loppuvat. Ystäviä pitää kohdella samalla tavalla, miten itse haluat tulla kohdelluksi. Jos kaverilla on huono päivä, häntä voi auttaa tekemällä iloiseksi. Ystävyydessä on tärkeää, että molemmilla on hyvä olla ja hyvät välit. Kun on jonkun kaveri, pitää osaa olla rehellinen ja kuunnella mitä toisella on asiaa.  


Jos huomaa, että kaveria tai jotain muuta ihmistä kiusataan, nimitellään tai jotain muuta ikävää, siihen voi puuttua kertomalla aikuiselle ihmiselle. Koulussa opettajalle ja kotona vanhemmille. Aikuiset puuttuvat kiusaamiseen. Kun jotakin ihmistä on kiusattu, ja oppilas on kertonut opettajalle, opettava puuttuu asiaan. Opettaja puhuttelee oppilaat ja käskee pyytämään anteeksi toisiltaan.  Joskus kiusaamiseen ei olla puututtu, koska siitä ei ole kerrottu opettajalle. Itse olen kertonut opettajalle, jos minulle on tehty jotain ikävää.  


Kirjoittajina neljä 7A-luokan oppilasta







 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...