keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Äänien äärellä ja musiikin merkityksestä

 Arkipäivissä on monenlaisia ääniä. Musiikki on monelle arjessa tärkeää. Osa yläkoulun oppilaista kirjoitti pohtivia tekstejä äänten ja musiikin merkityksestä. Muutamia poimintoja 9C:n oppilaiden teksteistä:


"Joka päivä kuulemme monia ääniä. Kovaäänisiä ja hiljaisia, miellyttäviä ja epämiellyttäviä. Puhetta, linnun laulua, tuulen suhinaa, musiikkia, kolinaa, piippausta tai vaikka autojen tööttäilyä. Kaikki suhtautuvat ääniin eri tavoin. "

"Pystyn sietämään melua aika hyvin osittain johtuen siitä, että meillä on harvoin kotona täysin hiljaista. On hauska huomata, kuinka kaverini reagoivat esimerkiksi kolmevuotiaan pikkuveljeni tunteenpurkauksiin, kun minä en välttämättä edes kiinnittänyt niihin huomiota."

"Jokaisella meistä on ollut hetki, jolloin jokin ääni tai äänet ovat alkaneet ärsyttää korviamme. Oli se sitten sateen ropina tai ohi menevä juna. Toisille äänet ovat yhdentekeviä, kun taas toiset reagoivat herkemmin erilaisiin ärsykkeisiin."

"Jos alkaisi tutkimaan tarkemmin jokaisen ihmisen tapaa reagoida erilaisiin ääniin, kosketuksiin tai hajuihin, niin jokaiselle todettaisiin jonkinlaista erityisherkkyyttä. Vastaus voi kuitenkin tuoda helpotusta elämään, jotta tietää, miksi käyttäytyy kuten käyttäytyy. Pystyy myös itse selittämään paremmin omasta tilanteesta uusille ihmisille, ketkä ihmettelevät, miksi et pidä tietystä äänestä tai kosketuksesta."




"On olemassa epämiellyttäviä ja miellyttäviä ääniä sekä jotain siltä väliltä. Epämiellyttäviä ääniä on monia, mutta ääni, joka syntyy, kun veitsellä viiltää lautasta, on itselleni todella inhottava. Se saa minulle kylmiä väreitä. Kännykkäni herätysääni on myös yksi kauheimmista äänistä, varsinkin jos se keskeyttää mukavan unen. Äkilliset kovat äänet kääntävät usein huomioni pois siitä mitä olen tekemässä, ja näin häiritsevät." 

"Miellyttäviäkin ääniä on paljon kuten kissan kehrääminen ja kenkien kopina asfalttia vasten. Jotkut pitävät kitaran äänestä ja tulen aiheuttamasta rätinästä. Itselleni miellyttävät äänet ovat usein rauhoittavia ja hieman hiljaisempia."




"Itse kuuntelen musiikkia jatkuvasti. Koulumatkalla, kotona, salilla, kavereiden kanssa, juhlissa ja oikeastaan jokapaikassa. Luontaisinta minun on kuunnella musiikkia kuulokkeilla yksin. Musiikki, jota kuuntelen, vaihtuu mielialan ja ajankohdan mukana. Surullisena kuuntelen rauhallista ja surullista musiikkia ja keskityn lähinnä lyriikoihin. Iloisena kuuntelen pirteää musiikkia, mikä nostaa entisestään mielialaani."

"Musiikki on minulle tapa sosiaalistua ja käsitellä ilon ja surun tunteita. Koen, ettei minulla ole kunnollista musiikkimakua. Kuuntelen oikeastaan kaikkea suomipopista UK:räppiin. Ajattelen, että avarakatseisuus musiikin suhteen liittyy suureen perheeseen ja siihen, että kaikki kuuntelevat erilaista musiikkia, joten olen tottunut kaikkeen."

"Elämä ilman musiikkia olisi tylsää, hiljaista ja mautonta. Musiikki tuo tilanteisiin paljon eloa ja tunnelmaa. Elämä ilman musiikkia olisi vaikeaa ja outoa." "Koen musiikin niin suureksi osaksi omaa arkea, etten edes voi kuvitella, millaista olisi, jos en heräisi aamulla ja laittaisi heti kuulokkeita korviini ja sieltä soimaan menevää musiikkia herätäkseni kunnolla. Koulumatka olisi maailman tylsin, joutuisin kuuntelemaan vain rakennustyömaan raivostuttavia kolinoita ja katsomaan, kun ihmisillä on heti aamusta kiire. Omassa arjessani musiikki soi, kun teen ruokaa, kuljen julkisilla, kävelen kotiin, olen salilla tai juhlimassa kavereiden kanssa. Arjestani tulisi yksitoikkoista ja kuivaa." 





"Musiikki itselleni on osa jokapäiväistä elämää, mutta en pidä sitä mitenkään elintärkeänä. Uskon, että musiikki tekee elämästä kuitenkin onnellisempaa ja sillä on suuri vaikutus ihmisen mielialaan. Musiikkia on niin paljon erilaista, että siihen on vaikea kyllästyä ja musiikin kautta saa paljon inspiraatiota uusiin asioihin."


"Minulle musiikissa on tärkeintä on, että se saa kuuntelijan rauhoittumaan, keskittymään tai energiseksi. Hidastempoinen rauhallinen musiikki saa kuuntelijan rentoutumaan tai keskittymään paremmin. Nopeatempoinen ja “voimakas” musiikki tekee energiseksi. "




"Itse kuuntelen enemmän klassista ja rauhallisempaa musiikkia. Se kertoo minusta, että olen rauhallinen ja olen myös hieman sulkeutunut. Jos pitäisi kertoa oma musiikkimaku artikkelissa kerrottujen ominaisuuksien pohjalta, minä pitäisin eniten kantrimusiikista, koska olen hieman ujo ja ahkera."


"Ihmisillä syntyy helposti ennakkoluuloja, millaisia jonkin musiikkigenren kuuntelijat ovat. Ennakkoluuloja edesauttaa myös se, miten he pukeutuvat. Esimerkiksi hevifaneista ajatellaan, että he ovat tylyjä ja tunteettomia sekä heidän pukeutumisensa on myös hieman erikoisempaa kuin muilla ihmisillä. Pohjimmiltaan he ovat kuitenkin herkkiä. "



Kuvituksena on 3. -luokkalaisten cooleja kevätpupuja :) 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...