Osana ilmastonmuutosaiheista opiskeluprojektiamme haastattelimme kaupungin työntekijää Eira Linkoa. Hänen vastuullaan on kaupungin resurssiviisauteen vaikuttavat asiat. Kysyimme Eiralta, miten ilmastonmuutosta voisi hidastaa. Hän vastasi, että ihan ykkösjuttu on fossiilisista polttoaineista luopuminen. Fossiilisia polttoaineita kuluu merkittävästi autojen polttoaineisiin.
Meidän toinen kysymys oli, mitä kaupunki on tehnyt ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Hänen vastauksensa oli, että koska Järvenpäässä on tiivis asutus, niin on helppo mennä matkoja jalan tai pyörällä. Juna-asemia on myös lähettyvillä ja pääsee helposti junalla muihin kaupunkeihin. Kaupungin kiinteistöissä on hyvin päästy luopumaan öljylämmityksestä ja siirrytty maalämmitykseen. On silti vielä parannettavaa pyöräilyssä ja jalkaisin kulkemisessa. Joka koulussa on hetki sitten aloittanut resurssiviisausopettaja, joka tuo ekotukivoimaa.
Kolmanneksi kysyimme, miten kouluissa voisi säästää sähköä. Eiran vastaus oli, että laitteiden ja valojen sammutus koulupäivien jälkeen on hyvä keino. Eira ehdotti mielenkiintoista eri koulujen välistä sähkönkulutuskilpailua. Siinä kilpailtaisiin, mikä koulu kuluttaisi vähiten sähköä, tai sitten voisi ylläpitää taulukkoa, mistä voisi seurata viikoittain koulujen sähkön kulutusta.
Neljäs kysymys oli, voisivatko ihmiset hidastaa ilmastonmuutosta pienillä tai helpoilla teoilla. Ensimmäinen mieleen tullut vastaus oli, että kannattaa ottaa enemmän kimppakyytejä kavereiden kanssa, jos menee pidemmälle tai sitten menee yhdessä kavereiden kanssa pyörällä. Ruokavalinnoilla myöskin voi vaikuttaa, jos ottaakin liharuuan sijasta kasvisruokaa.
Viides kysymys oli, mihin ilmastonmuutos vaikuttaa Järvenpäässä. Hänen vastauksensa tähän kysymykseen oli ylipäätään sateisuuden lisääntyminen talvisin. Nykyään talvisin lumi on tullut enemmän vetenä maahan. Talvisin lämpötilat ovat muuttuneet nollan asteen paikkeille. Kesäisin on ruvennut tulemaan enemmän helleaaltoja. Jos hellettä on jatkunut liian pitkään, voi tulla kuivuutta. Suurimmaksi osaksi ilmastonmuutos näkyy Järvenpäässä sateisuuden lisääntymisenä ja kuumemmissa kesissä.
Kuudenneksi kysyimme, miksi ilmastonmuutosta on tärkeää ottaa huomioon Järvenpään kaupungissa.
Eiran vastaus oli, että yhtä lailla se pitää ottaa huomioon koko maailmalla ja Suomessa. Järvenpää kasvaa koko ajan, niin on tärkeää huomioida, että järvenpääläisillä on hyvä olla ja asua. Omaa toimintaa pitää yrittää kehittää, että peliympäristö pysyy hyvänä.
Seitsemäntenä kysymyksenä oli, mitä voi tapahtua jos, ilmastonmuutosta ei hidasteta. Eiran vastaus oli, että se on myös vähän ikäväkin ajatus. Näkyy suuresti sateisuuden kasvu ja ilmaston lämpeneminen. On hyvä osata katsoa eteenpäin ja tiedostaa mitä voi seurata, jos ilmastonmuutosta ei ruveta hidastamaan. Tärkeää on tiedostaa tulevaa. Jos ei tiedosta, voi syntyä pieni epävarmuus tulevasta. Sen eteen täytyy tehdä töitä, että olisi hyvä elinympäristö.
Kahdeksas ja myös viimeinen kysymys oli, että jos ilmastonmuutosta ei alettaisi nyt hidastamaan, niin millaista elämä olisi noin 15 vuoden päästä. Hänen näkemyksensä oli, eiköhän siinä kävisi siten, että jotkin asiat loppuisivat niin sanotusti päin seinää. Maailma olisi paljon harmaampi, kukaan ei varmaan sitä halua. Mieluummin mietittäisiin, millaista elämä olisi hyvällä ja iloisella tavalla. Muutos olisi tosi vähittäistä eikä sitä välttämättä edes huomattaisi.