maanantai 21. maaliskuuta 2022

Monenlaisia töitä ilmastonmuutokseen liittyen 6A-luokan projektissa

 6A-luokka oppi ympäristöopin tunneilla ilmastonmuutoksesta ja päätti tehdä siihen liittyen koulussa vaikuttamisprojektin. Aluksi luokassa pohdittiin, millaisilla keinoilla voisi pyrkiä vaikuttamaan muihin ihmisiin, jotta hekin oppisivat ilmastonmuutoksesta ja osaisivat omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen. Sen jälkeen listattiin mahdolliset projektien aiheet taululle ja jaettiin oppilaat ryhmiin heidän omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Projektin toteutukseen kului noin kolmen viikon ympäristöopin oppitunnit. Alla oppilaat esittelevät, millaisia vaikuttamisprojekteja he tekivät: 

Kasvisruokakampanja 

Meidän ryhmä toteutti kasvisruokakampanjan. Kampanjamme tarkoitus on siis saada oppilaita/opettajia kokeilemaan kasvisruokaa.  

Ensin aloitimme tekemällä julisteita koulun ruokalaan, jossa kerroimme miksi kannattaisi syödä tai edes maistaa kasvisruokaa.  

Sitten menimme haastattelemaan keittiön henkilökuntaa siitä, että paljonko kasvisruokaa menee, monta annosta sitä tilataan ja, että voisiko sitä toimittaa tarvittaessa lisää. Kasvisruuan määrää ei voida laskea esim. Grammoina, joten on kuulemma vaikea tietää, paljonko sitä menee. Kasvisruokaa tilataan noin 40-50 annosta.  

Teimme myös ruokalan linjastoille lappuja missä lukee “kasviruoka” ja nuoli alaspäin. Lisäksi pidimme koko koululle aamunavauksen kasvisruuasta. Se kuului näin: 

Anteeksi oppitunnin keskeytys ja hyvää huomenta! Tulimme kertomaan meidän kasvisruokakampanjastamme, joka on tällä hetkellä meneillään. Ilmastonmuutos on pahentunut lähivuosina huomattavasti ja yksi syy siihen on eläinten lihan syönti. Se ei ehkä kuulosta pahalta, mutta vaikuttaa paljon. Esimerkiksi lehmien märehdintä tuottaa runsaasti metaania, joka on merkittävä kasvihuonekaasu. Hiilidioksidin ja metaanin pitoisuudet ilmakehässä vaikuttavat voimakkaimmin ilmastonmuutokseen. Eläinten lihan tuotannosta aiheutuu paljon ilmastoa rasittavia kasvihuonekaasuja. Kaiken ruoantuotannon ilmastovaikutuksista valtaosa syntyy alkutuotannosta, eli rehun tuotannosta pelloilla ja eläinten kasvatuksesta. On myös todettu, että kaukaakin tuodut kasviperäiset tuotteet ovat yleensä ekologisempia kuin lähellä tuotettu liha. Tällä viikolla siis korostamme kasvinruoan syömistä, joten halusimme kertoa kaikille, että meidän koulussamme kasvisruokaa saa syödä vapaasti ilman erikoislupia. Kannattaa kokeilla! Kiitos!” 





 

Kaupungin resurssiviisauden koordinaattorin haastattelu 

Haastattelimme kaupungin työntekijää Eira Linkoa. Hänen vastuullaan on kaupungin resurssiviisauteen vaikuttavat asiat. Haastattelu löytyy: https://jarvenpaanyhteiskoulunverkkolehti.blogspot.com/2022/03/kaupungin-resurssiviisauden.html  

 

Mielipidekirjoitus sanomalehteen 

Meidän ryhmä kirjoitti mielipidekirjoituksen sanomalehdessä julkaistavaksi. Mielipidekirjoituksessa kerrotaanmiten voit vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja miten ilmastonmuutos vaikuttaa maailmaanBlogijuttu aiheesta löytyyhttps://jarvenpaanyhteiskoulunverkkolehti.blogspot.com/2022/03/vaikuta-omilla-teoillasi.html  

 

Ilmastonmuutoksesta tiedottaminen 

Meidän ryhmä teki ilmastonmuutosaiheisia julisteita. Aluksi etsittiin tietoa julisteita varten. Jokainen teki omansa eri aiheesta. Aiheita oli esimerkiksi roskaaminen ja lihan syöminen. 


 


Aamunavauksia ilmastonmuutoksesta 

Meidän ryhmä valmisteli kolme koulussa ääneen kuulutettavaa aamunavausta ilmastonmuutoksesta. Niitä luettiin kolmena eri aamuna klo 9.30. 


Maanantai

Hyvää huomenta JYK:in oppilaat! Tänään olemme tulleet kertomaan teille ehkä tylsästä, mutta tärkeästä asiasta, eli ilmastonmuutoksesta.  

Ilmastonmuutos on vakava asia maapallollamme, johon on aika alkaa vaikuttamaan. Nopean ilmaston lämpenemisen takia mm. Jäätiköt ovat alkaneet sulamaan nopeaa vauhtia. Olette varmaan huomanneet, että roskaa ja etenkin muovia löytyy luonnosta mihin ikinä menetkin. Moni siellä varmaan miettii tai nauraa asian turhuudelle, mutta tottahan se on, että meidän tulevaisuus riippuu meistä. 

Tämän viikon aikana tulette kuulemaan vielä paljon ilmastoasioista. Koulujen seinille ilmestyy päivän aikana julisteita, joista voi lukea lisää tietoa aiheesta. 

Mukavaa kouluviikkoa kaikille!  

 

Keskiviikko

Huomenta taas! Fossiiliset polttoaineet ovat loppumassa liian kulutuksen takia. Myös niiden käyttö sekä tuottaminen ovat haitaksi ilmastolle. Tiesitkö, että sinä voit vaikuttaa kotonasi siihen, että kuluttaisit vähemmän. Esimerkiksi lyhyemmät suihkut, sähkölaitteiden vähempi käyttö, valojen sammuttaminen sekä kierrättäminen ovat tapoja, joilla sinä voit vaikuttaa.  

Kannattaa käyttää pyörää tai mennä kävellen, jos sinulla on jokin meno lähialueella. Lentokonematkat ovat myös todella saastuttavia, joten kannattaa suosia kotimaan matkailua. Jos suunnittelet matkaa esimerkiksi Helsinkiin, kannattaa mennä julkisilla. Se on paljon ilmastoystävällisemäää, kuin autolla ajaminen. 

Se oli siinä tältä päivältä. Mukavaa päivänjatkoa!  

 

Perjantai

Huomenta ja mukavaa viikonlopun alkua! Tämä on viimeinen ilmastonmuutokseen liittyvä aamunavaus. Tänään olemme tulleet kertomaan liiallisesta kuluttamisesta ja miten siihen voi vaikuttaa. Pikamuoti on ongelmallista ympäristön kannalta. Pikamuodin kuljettaminen on todella saastuttavaa, sen valmistamisesta puhumattakaan. Sen tekijät saavat myös huonoa palkkaa, vaikka he tekevätkin pitkät päivät töitä. Kannattaa siis ostaa vaatteita säästeliäästi ja tukea mahdollisimman vähän pikamuotiyrityksiä.  

Kaikki tietävät varmasti muovin. Muovi on hyvä ja kestävä materiaali, mutta se on myös haitallinen ympäristölle. Muovi on haitallista, koska se on niin kestävää, että se ei hajoa helposti luonnossa. Älä siis roskaa koskaan luontoa. Esimerkiksi vesistöt ja valtameret ovat vuosien varrella alkaneet täyttyä jätteestä. Merenelävät ja muutenkin eläimet syövät luontoon heitettyjä roskia. Kala, jota ostat kaupasta saattaa siis sisältää muovihiukkasia. Muovin kierrättäminen on aika helppoa. Muovinkierrätyspisteitä löytyy nykyään melkein joka paikasta. Muovia kierrättämällä autamme maapalloa ilmastokriisissä! 

Toivottavasti sait näistä apua tulevaa varten ja pystyisit teoillasi olemaan ilmastoystävällinen. Kiitos ja mukavaa viikonloppua!  

 

Gallup 

Meidän ryhmä jalkautui koulurakennukseen sekä koulun lähiympäristöön ja kyseli eri-ikäisiltä henkilöiltä ajatuksia ilmastonmuutoksesta. 


Lelujen mielenosoitus 

Meidän ryhmä järjesti leluille mielenosoituksen ilmastonmuutosta vastaan. Aluksi teimme tietokoneilla kylttien tekstit ja tulostimme ne. Sen jälkeen kiinnitimme tekstit keppeihin. Sitten kirjoitimme muille oppilaille Wilmassa lähetettävän tekstin, jossa heitä pyydettiin tuomaan leluja mielenosoitukseen. Mielenosoitus järjestettiin tiistaina 15.3. klo 11.45-12.30 koulun pihalla. Leluja tuli lähes kaikilta alakoulun luokilta. Kuvia mielenosoituksesta jaettiin koulun Instagram-tilillä (https://www.instagram.com/p/CbIY8UToTIS/). 


Kirjoittajina 6A-luokan oppilaat

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...