keskiviikko 21. joulukuuta 2022

Ihanaa Ihanaa Joulua, Iloista Iloista vuotta 2023!

Syyslukukaudella Yhteiskoululla on tapahtunut monenmoista: On opiskeltu, tehty kokeita ja kokeellisia töitä, kirjoitettu, askarreltu, kuvitettu ja kuviteltu. On kilpailtu, skabailtu, kohellettu, myöhästytty ja hekotettu. On keskusteltu, sovittu, kaulittu ja kerätty. On ilahduttu, petytty, ystävystytty ja kävelty. Eivät riitä sanat kertomaan...näiden kuviksessa taiteiltujen tonttusten myötä

Mahtavaa joululomaa kaikille! 



Sitten tervetuloa vuosi 2023 ja uudet kohellukset, sähellykset ja huippuhetket!

Skabojen skabassa kerättiin pisteitä luokalle

Skabojen skaba on osa Järvenpään nuorisopalveluiden järjestämää välituntitoimintaa. Siinä on viikoittain vaihtuva kilpailu, jossa oppilaat voivat kerätä pisteitä omalle luokalleen. Tänä syksynä osakilpailuissa on kerätty pisteitä ketteryyttä vaativalla kynä pulloon -pelillä, roskispingiksellä, palapelin kokoamisella mahdollisimman nopeasti sekä poro-pelillä. Pelit ovat leikkimielisiä, ja osallistumisestakin saa aina pisteen. Lisäpisteitä on myönnetty luokille luokkakavereiden kannustamisesta ja yhteistyöstä. 

Välituntitoiminnan ja skabojen skaban tavoitteena on tukea koulujen yhteisöllistä työtä. Peleihin käytetään usein tavallisia toimistotarvikkeita, jotta oppilailla on mahdollisuus kopioida idea omatoimisten välkkäpelien toteuttamiseen koulullaan. 

Syyslukukauden Skabojen skaban voitti Yhteiskoulun luokista aktiivinen ja iloinen 7A! Palkinnoksi he saivat nuorisotoimelta säkillisen limsaa, sipsejä, popcornia ja karkkeja. Ne nautitaan yhdessä viimeisenä koulupäivänä ennen joululomaa samalla kun katsotaan elokuvaa tai pelaillaan lautapelejä.

Kiitos nuorisotoimen työntekijöille skabojen järjestämisestä ja onnea 7A!
Skabojen skaba jatkuu taas kevätlukukaudella: Yhteiskoululla on mahdollista skabailla tiistaisin klo 11.45-12.30.

Taiteidenvälinen opetus: sarjisperformansseja ja mainosvideo

7A-luokka teki 2. jakson aikana taiteidenvälisen projektin, jossa kolmiruutuiset sarjakuvat herätettiin eloon performansseiksi, jotka videoitiin. Samalla harjoiteltiin äänien, äänitehosteiden ja musiikin liittämistä videoon sekä ryhmätyötaitoja. Omaa musiikkiakin sai videoon säveltää, jos tahtoi!

Performansssivideoita tehtäessä kuvattiin samalla taiteidenvälisen painotuksen esittelyvideo uusille hakijoille. Video julkaistaan tammikuun 2023 alussa osoitteessa https://www.jarvenpaa.fi/opetus-ja-kasvatus/perusopetus/opiskelu-peruskoulussa/painotettu-opetus, ja 6. -luokkalaisten on mahdollista hakea taiteidenväliselle yläkoululuokalle tammikuun aikana.

perjantai 9. joulukuuta 2022

Taiteidenvälinen painotus: kirjailijavieraana Rasaliina Jänö

Joulukuun puolivälissä 7A-luokan äikän tunnilla oli vieraana järvenpääläinen kirjailija Rasaliina Jänö. Hän tekee lastenkirjoja yhdessä siskonsa kanssa. Rasaliina kertoi kirjailijan työpäivien olevan vaihtelevia: välillä kirjoittaminen vie mennessään tuntikausiksi, välillä täytyy luottaa viime hetken paniikin luovaan voimaan.


Rasaliina kertoi, että hän on ehtinyt opiskella monenlaisia asioita ja tehdä erilaisia töitä. Niistä kaikista on hyötyä kirjailijalle: kun kirjoittaa vaikkapa sairaalaan sijoittuvaa kirjaa, on hyvä osata käyttää oikeita nimityksiä hoitovälineistä ja ymmärtää, millaisista asioista vaikkapa hammashoitajan työ koostuu. Äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla opiskelluista kielenhuoltoasioista on ollut hyötyä: kun osaa kirjoittaa alkukirjaimet, yhdyssanat ja pilkut oikeiisiin paikkoihin, ei tarvitse kirjoittamisvaiheessa stressata oikeinkirjoituksesta. WORDin ääneenlukutoiminnosta on myös ollut Rasaliinalle iloa; joskus omaa tekstiä on helpompi havainnoida kuultuna kuin luettuna.

Rasaliinan mukaan kirjoittaja voi saada ideoita teoksiinsa mistä tahansa: pallotellessaan ideoita tuttujen kanssa, uimahallissa käydessään tai vaikkapa kuunnellen puolihuolimattomasti junassa, mistä ja miten ihmiset ympärillä puhuvat.  "Muistikirja ja sanelukone kannattaa olla aika mukana", Rasaliina toteaa.
Ideoita ja oppeja kirjoittamiseen Rasaliina kertoo saavansa myös kirjoituskursseilta. Esimerkiksi psykologisen trillerin kirjoittamisen kurssilla Rasaliina kertoo saaneensa hyviä vinkkejä jännitysromaaniin.
Rasaliinan vinkit kirjoittamisesta haaveilevalle ovat, että pitää alkaa vain rohkeasti kirjoittamaan ja uskoa omiin ideoihin. Muut ihmiset saattavat lytätä ideoita eivätkä kustantajat välttämättä vastaa käsikirjoitustarjouksiin, mutta kirjoittamista kannattaa silti jatkaa, jos se itseä inspiroi. Kirjoja voi myös kustantaa itse, ja voi myös käydä niin, että yhtäkkiä joku kustannustalo onkin kiinnostunut julkaisemaan kirjan. Kirjoittajalle palaute omasta tekstistä on kullanarvoista: omalle tekstille usein sokeutuu, ja ulkopuolinen lukija saattaa nähdä tekstissä helposti asioita, joita kannattaisi korjata tai parantaa. "Kritiikki koskee tekstiä, ei sen kirjoittajaa", Rasaliina muistuttaa.
Kirjailijavierailun tarjosi Suomen lasten- ja nuotenkirjailijat ry

torstai 8. joulukuuta 2022

Syksyn lukukampanja: Onnea Otso, Siru ja Samu!

Syyslukukauden lukukampanjassa palkitaan kolme ahkeraa lukijaa Järvenpään Suomalaisen kirjakaupan lahjakortilla. Onnea Otso, Samu ja Siru ja kiitokset kaikille kampanjaan osallistuneille! 


Kevätlukukaudelle on suunnitteilla uusi lukukampanja, jossa Suomalainen kirjakauppa on jälleen lahjakortein mukana 😀

Kuvissa 3. -luokkalaisten taiteilemia upeita talvipipoja

Nuorten lukijoiden Nuori Aleksis

Nuori Aleksis on yläkoululaisille suunnattu kirjallisuuskilpailu, jossa yläkouluikäiset nuoret valitsevat parhaan edellisvuonna ilmestyneen nuorille tarkoitetun kauno- tai tietokirjan. Kolmatta kertaa järjestettyyn Nuori Aleksis -projektiin osallistui 46 yläkoululaista lukijaa ympäri Suomen. He lukivat kevään ja kesän aikana kotimaista nuorille suunnattua kauno- ja tietokirjallisuutta omien mieltymystensä mukaan valmiilta lukulistalta luettavaa valiten. Esiraatilaisten tehtävänä oli lukea vähintään 15 eri teosta; keskimäärin lukijat lukivat kevään ja kesän aikana 28 kirjaa. 

Yhteiskoululta vuoden 2022 kilpailuun osallistui esiraadin lukijana  8B-luokan Selma. Hän luki projektissa 15 erilaista teosta ja kertoo luku-urakastaan näin:

"Yritin lukea monipuolisesti mahdollisimman erilaisia kirjoja. Luin esimerkiksi Romeo ja hirviöt -sarjakuvan, Matalapaine/korkeapaine -rakkauskirjan ja Suuri koirakirja -tietokirjan. Mieleenpainuvin kirja oli Ilkka Auerin Hornantuli. Kirjan juoni oli mahtava. Tarina oli omaperäinen ja jätti lukijan mieleen kysymyksiä, joihin löytyi lopussa vastaus. Kirjojen lukeminen lyhyessä ajassa oli helppoa, sillä luin joka päivä vähän. Jos minulla ei ollut tekemistä, luin kirjaa. Joinain päivinä saatoin lukea useammankin kirjan kokonaan."

Luetuista teoksista tuli valita neljä suosikkia ja kirjoittaa perustelut, miksi nämä teokset ansaitsisivat voiton. Viisi esiraadin luennassa suosituimmaksi äänestettyä teosta asetetiin loppukilpailuun. Viiden yläkoululaisen muodostama loppuraati valitsi Anne-Maija Aallon teoksen Mistä valo pääsee sisään (Otava 2021) voittajaksi. Kaikki esiraatiin osallistuneet lukijat saivat lukutyöstään todistuksen sekä voittajakirjan omakseen.

Nuori Aleksis -projektia rahoittaa Opetushallitus. 


perjantai 2. joulukuuta 2022

Onnea Suomi ja tervetuloa joulukuu :)

JYKin perinteisen koko koulun joulukalenterin ensimmäisestä luukusta 1.12. paljastui erilaisia tonttuovia. Niitä ovat piirtäneet 7A:n, 8B:n, 8C:n ja 9A:n oppilaat, kun äikän tunnilla on ollut luppoaikaa. Tonttuovia löytyy nyt pitkin moduulirakennusta luokista, käytäviltä, vessoista ja naulakoilta. Kannattaa olla tarkkana näin joulun alla: tontut kurkkivat, ja ovista saattaa pujahtaa kouluun minikokoisia tonttuja hiippailemaan...


Itsenäisyyspäivän alla 2.12. koulupihalla järjestettiin koko koulun aamunavaus, jossa kuultiin suomalaista musiikkia livenä esitettynä ja laulettiin yhteislaulu. Yläkoululaiset kantoivat paikalle juhlavasti Suomen lipun ja nostivat sen yläilmoihin liehumaan. Sen jälkeen kuultiin oppilaiden ajatuksia Suomesta, Suomen itsenäisyydestä ja itsenäisyyspäivän viettämisestä. 1. -luokkien oppilaat olivat askarrelleet upeita Suomen lippuja, joita heiluteltiin iloisesti lumisessa talvimaisemassa tilaisuuden lopuksi.



Ihanaa joulunodotusta ja Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille 💓

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...