keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Maailmanmestari talossa!

Marraskuun lopussa Yhteiskoululle kantautui ilouutisia: vakiosijaisemme, luokanopettajaksi opiskeleva järvenpääläinen Aleksi Saurama voitti Portugalissa järjestetyissä potkunyrkkeilyn maailmanmestaruuskilpailuissa kultaa!!! Mitalikakut nautittiin aamutuimaan torstaina 30.11. 

Onnea Aleksi ja tsemppiä myös tuleviin kisoihin ja koitoksiin!

Pukeutumisviikolla piristystä marraskuuhun

Oppilaskunnan ideoiman Pukeutumisviikon tavoitteena on tuoda iloa ja väriä kouluarkeen marraskuun pimeiden aikaan. Tässä kuvia maanantailta 27.11., jolloin teemana oli -ARI. Koulussa nähtiinkin mm. pistARI, klemmARI, poppARI, WiskARI ja nimmARI!








Tiistain teema oli harrastus tai joukkue/seura, keskiviikkona oppilaat pukeutuivat opettajiksi ja toisinpäin, torstaina mukana kuljetettiin OUTOREPPUJA ja perjantaina oli määrä pukeutua liikennevalojen värien mukaan tai vanhanaikaiseen tyyliin.

tiistai 28. marraskuuta 2023

Suunnistusta ja vinkkausta kirjastoviikolla

Marraskuisella viikolla 7A-luokkalaiset viettivät äikän tunnit kaupunginkirjastolla. Kirjastoviikon aluksi perehdyttiin tiedonhakuun ja kirjastoluokitukseen. Lopuksi tehtiin pareittain kirjastosuunnistus, jossa etsittiin kirjoja, sanojen merkityksiä, hyllypaikkoja sun muita asioita sekä kirjastolla samoillen että Kirkes-tiedonhaun laajassa kannassa navigoiden.



Loppuviikolla oli kirjavinkkauksen aika. Järvenpään kirjaston Mintti Lumenheimo vinkkaili tuoretta ja vähän vanhempaakin nuorille sopivaa luettavaa. Moni vinkkauksessa suositeltu teos päätyi lainattavaksi; mukana oli niin kauhu- kuin fantasiateoksiakin sekä historiallisia romaaneja! 

Perjantaina 24.11. vinkatut teokset:

Anne Frankin päiväkirja – sarjakuva, historia

Telgemeier: Hymy ja Siskot – sarjakuvat , ihmissuhteetSalama: Käärmeenlumooja - fantasiaHai: Sarvijumala - kauhuSalama: Ripley – nopea yhteys – pelimaailma, ihastuminenBoyne: Poika raidallisessa pyjamassa – historiaStrandberg: Loppu – Sci-fiRannela: Vaarallinen keli – novelleja väkivallastaParetskoi – K15 – sarja - huumoriaHai: Haiseva käsi - kauhuaLähteenmäki: Yksi kevät – historia

https://www.jarvenpaa.fi/vapaa-aika-ja-harrastaminen/kirjasto

maanantai 20. marraskuuta 2023

Taideteoksen paljastustilaisuudessa videolla näkyi metsää

 


Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. Yhteiskoululla vietettiin uudisrakennukseen sijoitetun taideteoksen paljastustilaisuutta. Tilaisuuden aluksi rehtorit ja tilaisuuden juontajat pitivät lyhyet puheenvuorot, ja sen jälkeen kuultiin 1.-luokkalaisten esittämä metsäaiheinen laulu. Tämän jälkeen uudisrakennuksen yläkertaan tehdyn metsäaiheisen taideteoksen taiteilijoita Visa Suonpäätä ja Patrik Söderlundia IC98-taiteilijaryhmittymästä haastateltiin. 

Taideteoksessa videokuvataan Kalajoella sijaitsevan metsäpaloalueen muuttumista. Paloalue sijaitsee Suomen suurimmassa tuulivoimapuistossa; metsää kuvaava turvakamera on keskellä sitä. Kyseessä on taiteilijoiden mukaan ainutlaatuinen metsäpaikka; yleensä metsäpaloalueille istutetaan uutta puustoa sen sijaan, että alueiden annettaisiin elpyä ja kehittyä luonnollisesti. Suojeltu alue kiinnostaa myös tutkijoita, ja on odotettavissa, että alueella tulee käyskentelemään mm. biologeja.

Videoteoksen avulla on mahdollista seurata palaneen metsän hiljattaista uudistumista. Metsä kasvaa samassa rytmissä koulun kanssa; sekä Yhteiskoulu että teokseen valikoitunut metsäalue ovat uusia.



Tilaisuuden lopuksi musiikin valinnaisryhmä esitti musiikkia, ja koulupäivän päätteeksi ruokalasta haettiin jäätelöt. Metsä uudistuu hitaasti mutta varmasti, ja nyt sitä pääsee seuraamaan Yhteiskoulun uudisrakennuksen yläkerrassa. Nähtäväksi jää, osuuko kuviin hirviä, kotkia, jäniksiä tai muita eläimiä. 
"Kaikki mikä kuvaan tulee, kuuluu kuvaan", taiteilijat totesivat. Videokuvassa näkyy myös tuulimyllyjä. "Ne ovat meidän osallisuutemme luonnossa", taiteilijat pukivat sanoiksi ja muistuttivat, että jotta meillä olisi jatkossakin luonnollisia metsiä, tarvitsemme enemmän mm. aurinko-  ja tuulivoimaa. 

Taideteoksen paljastajina oli oppilaita sekä Järvenpään kaupungin perusopetusjohtaja Arja Korhonen. Hän muistutti tutkimuksista, joiden mukaan luonto on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin lisääjistä elämässä, joten tänään paljastettu teos on mitä ajankohtaisin. 



keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Aineistokirjoitelma elämän arvostamisesta

 9. -luokkalaiset kirjoittivat lokakuussa aineistokirjoitelmat. Aiheet liittyivät nauramisen eri tapoihin, elämässä tärkeisiin asioihin ja muiden kanssa keskustelemiseen. Tässä yksi kirjoitelma. Kirjoittaja on oppilas 9B-luokalta.

Opin arvostamaan elämää 

Riikka Silander kirjoittaa Yhdeksäsluokkalaisten puhekilpailun voittajapuheessaan Miten sinä arvostat elämää? (Paikallislehti Somero 24.5.2019), että pitäisi osata elää hetkessä. Äitini aina sanoo elä hetkessä. Mitä tarkoittaa hetkessä eläminen? Onko se elämistä ilman miettimistä huomista tai tulevaa? Minulle hetkessä eläminen ei toimi. Mietin koko ajan tulevaisuutta ja mahdollisuuksia tulevassa. Rupean hyperventiloimaan tulevaisuutta niin paljon, että unohdan kaiken muun. Kun mietin huomista, odotan liikoja siltä. Pitäisi oppia elämään hetkessä ja unohtaa huomisen miettiminen.  

Silander ihmettelee ihmisten ymmärrystä elämän arvokkuudesta. Milloin elämä on arvokasta? Minulle elämä on arvokasta, kun olen terve, minulla on katto pään päällä ja minulla on perhe ja kaverit, jotka pitävät huolta minusta. Saan elää hyvässä maassa ja käydä koulua. Minulla on välillä päiviä, jolloin sanon haluavani kuolla, mistä tahansa pienestä tapahtumasta, vaikka minulla on kaikki hyvin. Esimerkiksi jouduin astmatesteihin ja sieltä lähtiessäni sanoin haluavani kuolla, vaikka piti vain puhaltaa viikko astmaputkeen. Pitäisi arvostaa joka päivä elämää ja sitä, että saan olla täällä. Arvostatko sinä elämää? 

 Silander pohtii ihmisten tarvitsemaa shokkia, jotta arvostaisi elämää. Oletko sinä saanut mullistavan shokin elämässä? Minulla ei ole tullut mullistavaa shokkia elämässä. Kukaan läheisistä ei ole kuollut tai tapahtunut mitään. Paitsi yksi mullistava tapahtuma elämässäni oli, kun vanhempani erosivat ollessani 3-vuotias. En muista mitään ajasta, jolloin vanhempani olisivat olleet yhdessä. Vanhempieni erosta taisin saada aikuisten riitelemisen pelon. Itkin kouluikäisenä, kun äitini ja hänen avomiehensä riitelivät. Siitäkin olen kyllä päässyt yli. Äitini koki mullistavan shokin minun ollessani 5-vuotias. Äitini isä “ukki” kokeili itsemurhaa, josta onneksi selvisi. Olin itse niin pieni enkä tajunnut mitään mitä tapahtui. 

 Silanderin puheen lopussa on runo. Siinä sanotaan: Meillä kaikilla on mörkömme. Mikä ihmeen mörkö? Onko se läheisen menettämisen pelko? Kuoleman pelko? Vai pelko jostakin muusta? Minun mörköni taitaa olla epäonnistumisen pelko. Jos en onnistu, olen huono ja turha ihminen maapallollamme. Hoen tuota itselleni joka kerta, kun on tulossa mitä tahansa missä pitää onnistua. On se sitten koe tai oma piirustus. Pitäisi oppia hyväksymään epäonnistuminen. Minulla taitaa olla myös kuoleman pelko. Heräsin yhtenä päivän ja rupesin vain ajattelemaan kuolemaa ja kuoleman jälkeistä elämää. Miltä kuolema tuntuu? Minkä ikäisenä kuolen? Kysymyksiä joihin vastausta ei löydy heti. 

Silanderin puheen lopussa on runo, joka muistuttaa:” Sinä olet tärkeä ja arvokas.” Pitäisi muistaa tuo lause joka päivä ja kertoa sitä eteenpäin. Kun joku on surullinen itselleen tapahtuneesta, kannattaa hänelle muistuttaa, kuinka tärkeä ja arvokas olet. Kuinka moni rakastaa ja huolehtii sinusta. Muista nuo sanat joka päivä ja jaa sanomaa eteenpäin. Kaikki ovat syntyneet tähän maailmaan tarkoituksella, ja jokaisella on oma tarkoitus tässä yhteiskunnassa. Hyvä minun on tuota sanoa, kun itse en muistuta ketään tai itseäni, mutta yritän joka päivä kehittää sitä. Toivon, että jonain päivänä muistan sanoa itselleni, olet arvokas ja tärkeä. 

 

tiistai 7. marraskuuta 2023

Olen kuulokkeet junassa ja muita metaforia

9B:n ja 9CN oppilaat listasivat marraskuun alussa äikän tunnilla arkisia esineitä ja paikkoja. Niistä yhdisteltiin Olen-alkuisia metaforia. Lopuksi mietittiin, mitä metaforat voisivat tarkoittaa. Minkä arkisen esineen ja paikan yhdistelmällä sinä kuvaisit marraskuista olotilaasi?

Olen puhelin puiston penkillä 

=Minut on unohdettu, vaikka olen tärkeä                         

Olen pottuvarvas huoneessa 

= Olen mitättömän pieni    

Olen meikkituoli makuuhuoneessa                                     

= Olen hyödyllinen 

Olen peili vessassa 

= Minua tuijotetaan 

Olen meikkipussi luokassa 

= Minut on jätetty väärään paikkaan                                                   

Olen kirja koulussa 

= Olen opettavainen                                                                 

Olen lippuautomaatti Jäken asemalla 

= Annan kaikkeni muille, mutta en saa mitään takaisin   

Olen kanafile salilla 

= Olen eksynyt väärään paikkaan 

Olen sänky saunassa

= Olen rentoutunut 

Olen silmä otsassa 

= Näytän tyhmältä 

Olen oppikirja suihkussa 

= Olen paikassa, jossa on epämukava olla 

Olen seinä katossa 

= Olen kaikkialla 

Olen jakoavain metsässä 

= Olen kadonnut             

Olen sähköpotkulauta vankilassa 

= Olen seuraani hienostuneempi 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...