maanantai 20. marraskuuta 2023

Taideteoksen paljastustilaisuudessa videolla näkyi metsää

 


Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. Yhteiskoululla vietettiin uudisrakennukseen sijoitetun taideteoksen paljastustilaisuutta. Tilaisuuden aluksi rehtorit ja tilaisuuden juontajat pitivät lyhyet puheenvuorot, ja sen jälkeen kuultiin 1.-luokkalaisten esittämä metsäaiheinen laulu. Tämän jälkeen uudisrakennuksen yläkertaan tehdyn metsäaiheisen taideteoksen taiteilijoita Visa Suonpäätä ja Patrik Söderlundia IC98-taiteilijaryhmittymästä haastateltiin. 

Taideteoksessa videokuvataan Kalajoella sijaitsevan metsäpaloalueen muuttumista. Paloalue sijaitsee Suomen suurimmassa tuulivoimapuistossa; metsää kuvaava turvakamera on keskellä sitä. Kyseessä on taiteilijoiden mukaan ainutlaatuinen metsäpaikka; yleensä metsäpaloalueille istutetaan uutta puustoa sen sijaan, että alueiden annettaisiin elpyä ja kehittyä luonnollisesti. Suojeltu alue kiinnostaa myös tutkijoita, ja on odotettavissa, että alueella tulee käyskentelemään mm. biologeja.

Videoteoksen avulla on mahdollista seurata palaneen metsän hiljattaista uudistumista. Metsä kasvaa samassa rytmissä koulun kanssa; sekä Yhteiskoulu että teokseen valikoitunut metsäalue ovat uusia.



Tilaisuuden lopuksi musiikin valinnaisryhmä esitti musiikkia, ja koulupäivän päätteeksi ruokalasta haettiin jäätelöt. Metsä uudistuu hitaasti mutta varmasti, ja nyt sitä pääsee seuraamaan Yhteiskoulun uudisrakennuksen yläkerrassa. Nähtäväksi jää, osuuko kuviin hirviä, kotkia, jäniksiä tai muita eläimiä. 
"Kaikki mikä kuvaan tulee, kuuluu kuvaan", taiteilijat totesivat. Videokuvassa näkyy myös tuulimyllyjä. "Ne ovat meidän osallisuutemme luonnossa", taiteilijat pukivat sanoiksi ja muistuttivat, että jotta meillä olisi jatkossakin luonnollisia metsiä, tarvitsemme enemmän mm. aurinko-  ja tuulivoimaa. 

Taideteoksen paljastajina oli oppilaita sekä Järvenpään kaupungin perusopetusjohtaja Arja Korhonen. Hän muistutti tutkimuksista, joiden mukaan luonto on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin lisääjistä elämässä, joten tänään paljastettu teos on mitä ajankohtaisin. 



Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...