tiistai 26. marraskuuta 2019

Tunnelmia joulumyyjäisistä









Yhteistyöluokkakuvioissa

Yleisopetuksen ja Juholan puolen välillä on yhteistyöluokkatoimintaa. 

Eskari-ikäisten sekä alakoululaisten oppilaiden yhteistyötunteja on pidetty koulun salissa ja pihalla. Ohjelmassa on ollut liikuntaa, lautapelejä, aistirata, maalaamista ja yhteinen retki Elävän veden kappeliin. Halloweenia vietettiin yhdessä askarrellen ja pelaten sekä leikkien yhdessä koulun pihalla. Ennen joululomaa on vielä tiedossa mm. yhteinen joulupolku.

Yläkoulun puolella yhteistyötä on tehty yhteisten mainosaiheisten oppituntien tiimoilta sekä mm. luonnontieteiden tunneilla.Yhteistyötunneilla ja tapahtumissa on ennen kaikkea harjoiteltu toisten kanssa toimimista. On saatu oppia erilaisuudesta, mutta myös opiskeltu mm. ympäristöopin, kuviksen, uskonnon/ET:n ja liikunnan sisältöjä.




Minua kuullaan

Minua kuullaan -hanke ja Tukiliitto järjestivät erityistä tukea tarvitseville oppilaille syksyllä 2019 Järvenpään Yhteiskoululla pajan lapsen oikeuksiin liittyen. Koulustamme kaksi luokkaa oli projektissa mukana. Kehitysvammaliitosta tulivat koulullemme projektin vetäjät päiväksi. Ennen projektipäivää oppilaat olivat tehneet ennakkotehtäviä aiheesta. Päivän aikana kuvattiin video, joka on nähtävillä Youtubessa: 

torstai 21. marraskuuta 2019



”Parasta on, kun nuoret onnistuu ja löytää omia vahvuuksiaan”

Nuorisotyössä yhtenä työmuotona on koulunuorisotyö, jota tehdään kaikilla Järvenpään yläkouluilla. Tavoitteena on nuorten kohtaaminen, osallistaminen ja aktivointi sekä yhteisöllisyyden edistäminen. Koulunuorisotyössä käydään kaikki ikäluokat vuosittain läpi. Uudet 7. -luokkalaiset ryhmäytetään; 8.- ja 9.- luokkalaisille on nuorisotyön teematunnit. 8. -luokkalaisten tunneilla teemana on itsensä tunteminen ja ammatinvalinta. Tämän tarkoituksena on herätellä ajatuksia tulevaisuutta ja 9. luokan yhteishakua varten. Työmenetelminä ovat ominaisuuksien vaihtokauppa ominaisuuskorteilla, ominaisuusbingo ja ammatinvalintatesti. 9. -luokkalaisten tunneilla teemana ovat kesätyö ja nuorten palvelupiste Ohjaamon tarjoamat palvelut.





Nuorisotyön porukka järjestää erilaista vapaa-ajan toimintaa oppilaille 5. -luokkalaisesta lähtien. On avointa nuorisotilatoimintaa, pienryhmiä, kerhoja, retkiä ja tapahtumia. Nuorisotyön tukikohta on nuorisotila Temal, josta löytyvät nuorisotilan lisäksi kaikki nuorisotyöntekijät päällikköä myöten. Avoimen nuorisotilatoiminnan ja koulunuorisotyön lisäksi nuorisotyön työmenetelminä ovat erityisnuorisotyö, jalkautuva nuorisotyö ja nuorisotyö raiteilla. Kaikkien näiden työmuotojen yhteinen tavoite on edistää nuorten sosiaalista vahvistumista tuottamalla monipuolista toimintaa ja harrastusmahdollisuuksia sekä toimimalla aikuisina siellä, missä nuoret viettävät aikaansa. Tehtävää toteutetaan yhdessä nuorten, heidän vanhempiensa, erilaisten palvelujen sekä yhdistysten ja järjestöjen kanssa.

Mikä nuorisotyössä on nuorisotyöntekijöiden mukaan parasta? Kysymykseen vastasi kolme järvenpääläistä nuorisotyöntekijää:

”Parasta on, kun nuoret onnistuu ja löytää omia vahvuuksiaan”
”Nuoret, kun ne heittäytyy mukaan erilaisiin toimintoihin”
”Monipuolisuus. Mahdollisuus tehdä vaikka mitä, voi heittää työtä joustavassa työympäristössä. Nuorten kanssa tekeminen on aina mukavaa”
”Kohdata nuoria”
”Nähdä, kun nuoret löytää oman paikkansa kaveripiirissä ja vapaa-ajalla”


IG tili @nuortenjarvenpaa. 
TIKTOK tili @nuortenjarvenpaa.
Facebook:
  • Nuorten järvenpää
  • Nuorten vanhemmat – järvenpää




 


Kukkaloistoa marraskuun harmaudessa

Marraskuun pimeinä, harmaina ja usein sateisensumuisina päivinä voi olla ikävä kesän valoa ja värien kirkkautta. Yläkoulun VIHREÄSSÄ AULASSA on esillä oppilaiden tekemää värikylläistä kukkaisterapiaa piirrosten ja maalausten muodossa. Käy kurkkaamassa!




Mainostarinoita, vastamainoksia, jinglejä!

8. -luokkalaiset ovat loka-marraskuussa perehtyneet mainonnan kielen ja kuvan keinoihin, tutustuneet vastamainoksiin ja tehneet omia vastamainoksia. On mietitty, millaisia yksityiskohtia mainoksissa on muutettava, jotta niistä tulee vastamainoksia ja keskusteltu, mitä vastamainoksilla yritetään sanoa. Mainoksissa on analysoitu värejä, sanoja, valokuvia ja sommittelua. Huomattiin, että mainoksissa käytetään paljon adjektiiveja ja luvataan paljon!

Sitten valittiin yksin tai pareittain yksi ruoka-aiheinen mainos, jonka tuotteelle kehiteltiin taustatarina markkinointimateriaaliksi. Sen jälkeen palauteltiin mieleen jinglejä, noita mainosmaailman mainioita tai ärsyttäviä korvamatoja, ja opiskeltiin, mikä tekee jinglestä hyvän ja miten mainostarinoiden tunnelmat saadaan jinglejen muotoon. Sitten....arvasit oikein: sävellettiin omia jinglejä!

#vastamainos #ruokamediassa


Kasit Taidetestaajina

TAIDETESTAAJAT on projekti, jonka myötä kaikki kahdeksasluokkalaiset käyvät kokemassa moninaisesti taidetta eri puolilla Suomea. Yhteiskoulun kahdeksasluokkalaisille on lukuvuonna 2019-2020 arpoutunut käyntikohteiksi Uuden sirkuksen keskus Cirko Helsingissä sekä Lahden kaupunginteatteri. 

Marraskuussa kävimme Cirkolla katsomassa Kalle Nion The Green-teoksen, joka yhdistelee sirkusta, teatteria, taikuutta, musiikkia, tanssia, kuvataidetta ja videoprojisointeja. Teoksen pohjustukseksi Nio kertoi teoksensa taustoista ja taiteensa tavoitteista. Esityksen jälkeen Nio keskusteli teoksesta ja sen herättämistä ajatuksista, tunteista ja kysymyksistä yleisön kanssa. Nopeimmat oppilaskommentoijat saivat Niolta kiitokseksi teoksessa syntyneet ja hyödynnetyt parafiinikädet. Niistä puolet päätyi Yhteiskoululle 🙂 

The Green herätti oppilaissa monenlaisia fiiliksiä: oltiin ihastuneita, hämmentyneitä, lumoutuneita, yllättyneitä, pettyneitä ja "ihan ok" -tunnelmaisia. Kalle Nion tavoite, että teos herättää monenlaisia tulkintoja ja ajatuksia, näyttää toteutuneen Yhteiskoulun kolmen kahdeksannen luokan oppilaiden kohdalla.

#cirkohelsinki #taidetestaajat #kasittaidekriitikkoina

www.taidetestaajat.fi









maanantai 11. marraskuuta 2019

Kasit KUPOilemassa Järvenpään taidemuseolla

Me ja muut Yhteiskoulun 8. -luokkalaiset kävimme Koulujen Kulttuuripolku -vierailulla Järvenpään taidemuseossa 6.11. Taidemuseolla tutustuimme modernin taiteen näyttelyyn ja teimme havaintoja teoksista, mm.teoksesta Ateena ennen myrskyä. Modernin taiteen teoksissa ei välttämättä ole järkeä, mutta oli kiva koulupäivän aikana olla välillä muualla kuin luokkahuoneessa koululla. 

Kaikkia teoksia ei pystynyt ihan ymmärtämään. Jäi miettimään, miksi yhteen maalaukseen oli maalattu hirttoköysi. Joissain teoksissa oli yksityiskohtia, jotka eivät olleet välttämättä totta. Taiteilijalla vaikutti olevan  outo huumori. Hän on tehnyt maalausten lisäksi paljon muutakin: suunnitellut mattoja ja huonekaluja sekä tehnyt koruja. Mieleen näyttelystä jäivät mm. maalaus, jossa oli iso vesimeloni. Parasta oli kuulla, kuinka kilttejä taiteilijan kaverit olivat olleet: he olivat keränneet paljon kuponkeja, joilla saivat ostettua taiteilijalle kokonaisen leivän syntymäpäivälahjaksi!

Oli myös mahtavaa, että taidemuseolla oli puuhanurkka, jossa pääsi itse tekemään asioita.

8C:n oppilaat

Koulujen Kulttuuripolku Järvenpäässä: https://www.jarvenpaa.fi/--Kouluille--/sivu.tmpl?sivu_id=5773

Järvenpään taidemuseo: https://www.jarvenpaa.fi/sivu.tmpl?sivu_id=506;sid=506;

Koirakavereita luokassa

Olemme löytäneet Karva-Kaverit ry:n kautta luokallemme kaksi koirakaveria. Ennen kuin koira voi ryhtyä tähän työhön, sen pitää suorittaa soveltuvuuskoe, jossa arvioidaan, onko koira sovelias koirakaveritehtävään. Testin suorittanut koira saa pitää oranssia työliiviä päällä vierailujen aikana. Koirien omistajat tekevät koirakaverityötä vapaaehtoispohjalta.
Olemme onnekkaita, kun löysimme ihastuttavat irlanninsusikoirat Cailan ja Pirkon luokkamme koirakavereiksi. Olemme tavanneet syksyn aikana kaksi kertaa, ja jatkossa tapaamiset on sovittu n. 1krt/kk. Oppilaat saavat silitellä ja rapsutella koiria ja olemme kutsuneet naapuriluokkien oppilaita koiria tapaamaan. Koirat ovat haistelleet luokassa, ja moni oppilas on saanut märän pusunkin koirakaverilta! Oppilaat ovat myös tehneet tehtäviä koirien vierailuihin liittyen. Yhdessä koirien kanssa on mm. opiskeltu matikkaa. Caila ja Pirkko tietävät, että koskemalla punaiseen palloon saa koirannappuloita.
Juholan 1.-2. luokan oppilaat ja opettajat



maanantai 4. marraskuuta 2019

Halloween-hulinaa

Loka-marraskuun vaihteessa Yhteiskoululla juhlittiin Halloweenia. Kouluun sai somistautua Halloween-henkisesti, oppilaskunnan buffetista löytyi suolaista ja makeaa herkkua ja osalla oppitunneista kirjoiteltiin kauhutarinoita ja Halloween-haikuja. Kaikkein pelottavimmilla tunneilla laskettiin matikkaa ja opiskeltiin kielioppia.

Rohkeimmat kävivät päivän aikana kylässä hurjassa NOIDAN MURJUSSA, jonka tukioppilaat olivat järjestäneet yhteen luokkahuoneeseen. Siellä karmiva musiikki soi, luurangot ja hämähäkit olivat vallanneet nurkat ja paikalla oli monenlaisia pelottavia otuksia: eläviä nukkeja, hulluja tiedemiehiä, veritahraisissa paidoissa haahuilevia potilaita...! 
 
















 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...