perjantai 21. toukokuuta 2021

“Opin, että elämä oli ihan erilaista kuin nyt."

 5A opiskeli projektiluontoisesti historian tunneilla Suomen esihistoriaa. Ensin oppilaat jaettiin ryhmiin, joissa käytiin läpi joku oppikirjan kappaleista. Sen jälkeen ryhmät hajotettiin ja muodostettiin uudet ryhmät niin, että jokaisessa ryhmässä oli eri aihetta opiskellut oppilas. Tämän jälkeen oppilaat opettivat toisilleen opiskelemansa kappaleen keskeiset asiat. Kun kokonaisuus oli käyty läpi, alettiin tehdä pienoismallia esihistoriallisen kylän asumuksesta tai kylästä.

M

Pienoismallista tuli olla nähtävissä, millaiselle paikalle kylä oli rakennettu, miten omavaraisia oltiin, millaista oli kansanusko, miten puolustauduttiin vihollisilta ja millaisia vaikutteita kaupankäynti kiertävien kauppiaiden kanssa toi esihistoriallisella ajalla eläneiden suomalaisten elämään. 

       

      

Mitä projektin aikana opittiin? 


“Opin, että elämä oli ihan erilaista kuin nyt. Myös siitä, että sotia ja hyökkäyksiä oli paljon. Piti metsästää ruokaa ja vesi piti hakea järvestä. Myöskin sen, että ihmisillä oli paljon eri uskontoja.” 


“Meidän ryhmällä oli hyvä työskentelytapa. Opiskelu ryhmissä on paljon hauskempaa kuin yksin ja pienoismallin tekeminen oli tosi hauskaa.” 

“Opin paljon suomalaisten elämästä ja uskonnosta siihen aikaan. Muun muassa tiedän, kuka Tapio on ja miten ja mihin suomalaiset uskoivat. Opin kaupankäynnistä ja esineitä mitä silloin oli. Myös uusi asia linnavuori tuli tutuksi. En edes aikaisemmin tiennyt, että Suomessakin oli luolamaalauksia. Opin paljon myös aseista ja työkaluista.” 


Kommentit kerätty 5A-luokan oppilailta





torstai 20. toukokuuta 2021

Välituntivälineet testissä!

5A-luokan oppilaat testasivat uudet välituntivälineet ja kirjoittivat arvostelut. Mitä välineillä voi tehdä ja mikä väline nousi raadin suosikiksi?

Kourupallo 

Tuote on valmistettu muovista ja se on noin käden kokoinen.  

Kourupallolla voi heitellä palloa kourusta kouruun.  

Sitä on helppo käsitellä, mutta välillä vaikea saada pallo kiinni. 

En suosittele tuotetta, koska se rikkoutuu helposti. Kourupallo on kuitenkin ihan hyvä ja kaikille kiva. 

Kuppijalat 

Kuppijalat on tehty muovista ja se on aika pieni. 

Kuppijalkojen päälle voi mennä ja niillä voi kävellä. 

Kuppijalkoja on helppo käsitellä, mutta jos on liian kauan niillä, niin alkaa sattumaan selkään. 

Suosittelen tuotetta kaikille, jotka tykkäävät kävellä tollasilla. 


Frisbee 

Testasimme frisbeetä. 

Se on keskikokoinen ja se on muovista valmistettu. Sitä heitetään. Se on helppoa, jos sen osaa. Suosittelemme sitä varmaan 7-69 -vuotiaille.


Katuliidut 

Testasimme koulun katuliituja. Värejä olivat: sininen, vihreä, vaaleanpunainen, valkoinen, liila, pinkki ja keltainen.  

Katuliidut ovat noin 10 senttimetriä pitkiö. Katuliituja on 20 ja jokaista väriä on 3. Katuliiduilla voi piirtää maahan erilaisia kuvioita. Katuliidut ovat melkein kuin puuvärejä. Katuliituja on helppo käyttää. Huonot puolet ovat, että ne loppuvat nopeasti ja väriä tarttuu käsiin. Suosittelemme tuotetta kaikille!  Arvosana katuliiduille on: 4/5  


Hyppynarut 

Kyseinen tuote on hyppynaru.  

Tuote on valmistettu muovista ja niiden koot vaihtelevat. 

Pääosin nämä hyppynarut ovat liian lyhyitä/pitkiä.  

Hyppynaruilla hypitään ja niillä voi tehdä paljon muutakin.  

Tuote sopii hyvin voimistelijoille ja muille hyppynaruista tykkääville ihmisille.



Hulavanne 

Me testasimme hulavannetta, joka on pyöreä ja se on tehty muovista. Hulavannetta voi heitellä, syötellä ja pyörittää Sitä on todella helppo käyttää.  

Sen ikäraja on n. 4-69 🙂 


Pehmeä pallo 

Testasimme pehmeää palloa, joka on vähän koripalloa pienempi. 

Sitä voi potkia ja heitellä. 

Palloa voi käsitellä helposti. 

Suositellaan pienille lapsille. 



Pikku pallot 

Testasimme pikku palloa. Se oli aika pieni. 

Sitä voi kopitella kaverin kanssa ja heitellä. 

Sitä on tosi helppo käyttää. 

Suosittelemme sitä kaikenikäisille. 

Rengaspallo 

Tuote on valmistettu muovista ja se on aika pieni. En oo ihan varma, miten tuotetta käytetään, mutta sitä palloa pitää varmaan heitellä siihen renkaaseen. Sitä on vähän vaikea heittää siihen renkaaseen, mutta lopulta se on aika helppoa. Suosittelemme tätä heille, joilla on kärsivällisyyttä.  


Twist-naru 

Testasimme Twist-narua. Se on suunnilleen 5m pitkä ja se on tehty joustavasta muovinarusta. Sitä voi käyttää esimerkiksi selvityspelinä tai älä osu naruun -pelissä. Sitä on monimutkaista käyttää ja se voi mennä helposti solmuun. Suosittelemme tätä tuotetta 3.-5. -luokkalaisille mutta muutkin voivat käyttää sitä. 

Kirjoittajat ovat 5A-luokan oppilaita. 


keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Yks päivä Yrityskyläs Lahes...

 Kevätretkenä 9. -luokkalaiset kävivät Yrityskylässä Lahdessa. Oppilaat jaettiin Yrityskylässä muutaman hengen ryhmiin, ja ryhmissä jokaisella oppilaalla oli oma roolinsa yrityksessä. Mukana olivat mm. toimitusjohtaja, myyntipäällikkö ja yritysvastuujohtaja. Yrityksissä tarkoituksena oli kehitellä myyntikampanja liittyen myytävään tuotteeseen (Kouvolan Lakritsi), neuvotella mahdollisimman hyviä myyntisopimuksia ja saada myytyä tuotetta. Yritysten tuloksia tarkasteltiin kvartaaleittain, ja lopuksi voittajajoukkue julkistettiin mm. toimitettujen tuotteiden määrää, liiketulosta sekä saatuja mainepisteitä tarkastellen.


9A:n kommentteja Yrityskylä-vierailusta:

"Päivä meni tosi nopeasti"
"Oli stressaavaa, mut ihan hyvällä tavalla"
"Kaikille riitti tekemistä"
"Teki mieli voittaa kisa!"
"Jäi ihan hyvät fiilikset"
"Oli vähän kuumottavaa"
"Lakupalkinto oli hyvä"

Paluumatkalla oppilaat lauloivat tuttuja suomalaisbiisejä kuorossa. Linja-autossa on tunnelmaa!












torstai 13. toukokuuta 2021

Mikroskooppinäytteitä järvestä

6B-luokka kävi Rantapuistossa hakemassa Tuusulanjärvestä vesinäytteitä, joita tutkittiin mikroskoopilla luokassa. Samalla ihasteltiin keväistä näkyä: Kolmisointuja oltiin just pesemässä!



 



tiistai 11. toukokuuta 2021

Puluboi-kirjailija Veera Salmi etävieraana

 Puluboi-kirjailija Veera Salmi etävieraana


Kolmosluokkien kirjailijavieraana tiistaina 11.5. oli lastenkirjailija Veera Salmi. Salmi on kirjoittanut jo useita Puluboi-kirjoja.

Salmi kertoi, että hän ei ollut itse 3. luokalla mikään himolukija, mutta hän ymmärsi työskennellessään päiväkodissa, että haluaisi alkaa kirjoittaa omia kirjoja. Yksi Salmen omista lempikirjoista on Fedja-setä, kissa ja koira

Salmi kysyi päiväkodissa työskennellessään lapsilta, millaisista kirjoista he pitävät. Lapset toivoivat Salmelta mm. vitsijuttuja, iloisia ja surullisia henkilöitä sekä mainoskatkoja. Sellaista kirjaa ei ollut olemassakaan, joten Salmen täytyi kirjoittaa se itse. Idean Puluboista Salmi sai pulusta, joka lähti seuraamaan häntä torilta.

Mitä ajatuksia kirjailijan vierailu herätti kolmosluokkalaisissa? Millaiselta kirjailijan työ vaikuttaa?

Kolmosluokkalaisten mielestä kirjailijan työ vaikuttaa mielenkiintoiselta ja hauskalta. Uutta tietoa kirjailijantyöstä oli muun muassa, että yhden kirjan kirjoittamiseen voi kulua usea vuosi ja saman kirjan saattaa joutua kirjoittamaan useamman kerran ennen kuin se saa lopullisen, julkaistavan muotonsa. Kirjailija myös tarvitsee hyvän mielikuvituksen, koska ilman sitä on hyvin vaikea kirjoittaa. Oikea elämä tarjoaa usein hyviä ideoita kirjoittamiseen ja kirjojen hahmoihin!

Oppilaat kysyivät kirjailijalta mm., onko Puluboi aito ja mikä mainos kirjoissa on kirjailijan itsensä mielestä kaikista hauskin. Oppilaita kiinnosti myös, miltä tuntuu olla kirjailija ja onko kirjailijantyö joskus vaikeaa.



https://otava.fi/kirjailijat/veera-salmi/



keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Äänien äärellä ja musiikin merkityksestä

 Arkipäivissä on monenlaisia ääniä. Musiikki on monelle arjessa tärkeää. Osa yläkoulun oppilaista kirjoitti pohtivia tekstejä äänten ja musiikin merkityksestä. Muutamia poimintoja 9C:n oppilaiden teksteistä:


"Joka päivä kuulemme monia ääniä. Kovaäänisiä ja hiljaisia, miellyttäviä ja epämiellyttäviä. Puhetta, linnun laulua, tuulen suhinaa, musiikkia, kolinaa, piippausta tai vaikka autojen tööttäilyä. Kaikki suhtautuvat ääniin eri tavoin. "

"Pystyn sietämään melua aika hyvin osittain johtuen siitä, että meillä on harvoin kotona täysin hiljaista. On hauska huomata, kuinka kaverini reagoivat esimerkiksi kolmevuotiaan pikkuveljeni tunteenpurkauksiin, kun minä en välttämättä edes kiinnittänyt niihin huomiota."

"Jokaisella meistä on ollut hetki, jolloin jokin ääni tai äänet ovat alkaneet ärsyttää korviamme. Oli se sitten sateen ropina tai ohi menevä juna. Toisille äänet ovat yhdentekeviä, kun taas toiset reagoivat herkemmin erilaisiin ärsykkeisiin."

"Jos alkaisi tutkimaan tarkemmin jokaisen ihmisen tapaa reagoida erilaisiin ääniin, kosketuksiin tai hajuihin, niin jokaiselle todettaisiin jonkinlaista erityisherkkyyttä. Vastaus voi kuitenkin tuoda helpotusta elämään, jotta tietää, miksi käyttäytyy kuten käyttäytyy. Pystyy myös itse selittämään paremmin omasta tilanteesta uusille ihmisille, ketkä ihmettelevät, miksi et pidä tietystä äänestä tai kosketuksesta."




"On olemassa epämiellyttäviä ja miellyttäviä ääniä sekä jotain siltä väliltä. Epämiellyttäviä ääniä on monia, mutta ääni, joka syntyy, kun veitsellä viiltää lautasta, on itselleni todella inhottava. Se saa minulle kylmiä väreitä. Kännykkäni herätysääni on myös yksi kauheimmista äänistä, varsinkin jos se keskeyttää mukavan unen. Äkilliset kovat äänet kääntävät usein huomioni pois siitä mitä olen tekemässä, ja näin häiritsevät." 

"Miellyttäviäkin ääniä on paljon kuten kissan kehrääminen ja kenkien kopina asfalttia vasten. Jotkut pitävät kitaran äänestä ja tulen aiheuttamasta rätinästä. Itselleni miellyttävät äänet ovat usein rauhoittavia ja hieman hiljaisempia."




"Itse kuuntelen musiikkia jatkuvasti. Koulumatkalla, kotona, salilla, kavereiden kanssa, juhlissa ja oikeastaan jokapaikassa. Luontaisinta minun on kuunnella musiikkia kuulokkeilla yksin. Musiikki, jota kuuntelen, vaihtuu mielialan ja ajankohdan mukana. Surullisena kuuntelen rauhallista ja surullista musiikkia ja keskityn lähinnä lyriikoihin. Iloisena kuuntelen pirteää musiikkia, mikä nostaa entisestään mielialaani."

"Musiikki on minulle tapa sosiaalistua ja käsitellä ilon ja surun tunteita. Koen, ettei minulla ole kunnollista musiikkimakua. Kuuntelen oikeastaan kaikkea suomipopista UK:räppiin. Ajattelen, että avarakatseisuus musiikin suhteen liittyy suureen perheeseen ja siihen, että kaikki kuuntelevat erilaista musiikkia, joten olen tottunut kaikkeen."

"Elämä ilman musiikkia olisi tylsää, hiljaista ja mautonta. Musiikki tuo tilanteisiin paljon eloa ja tunnelmaa. Elämä ilman musiikkia olisi vaikeaa ja outoa." "Koen musiikin niin suureksi osaksi omaa arkea, etten edes voi kuvitella, millaista olisi, jos en heräisi aamulla ja laittaisi heti kuulokkeita korviini ja sieltä soimaan menevää musiikkia herätäkseni kunnolla. Koulumatka olisi maailman tylsin, joutuisin kuuntelemaan vain rakennustyömaan raivostuttavia kolinoita ja katsomaan, kun ihmisillä on heti aamusta kiire. Omassa arjessani musiikki soi, kun teen ruokaa, kuljen julkisilla, kävelen kotiin, olen salilla tai juhlimassa kavereiden kanssa. Arjestani tulisi yksitoikkoista ja kuivaa." 





"Musiikki itselleni on osa jokapäiväistä elämää, mutta en pidä sitä mitenkään elintärkeänä. Uskon, että musiikki tekee elämästä kuitenkin onnellisempaa ja sillä on suuri vaikutus ihmisen mielialaan. Musiikkia on niin paljon erilaista, että siihen on vaikea kyllästyä ja musiikin kautta saa paljon inspiraatiota uusiin asioihin."


"Minulle musiikissa on tärkeintä on, että se saa kuuntelijan rauhoittumaan, keskittymään tai energiseksi. Hidastempoinen rauhallinen musiikki saa kuuntelijan rentoutumaan tai keskittymään paremmin. Nopeatempoinen ja “voimakas” musiikki tekee energiseksi. "




"Itse kuuntelen enemmän klassista ja rauhallisempaa musiikkia. Se kertoo minusta, että olen rauhallinen ja olen myös hieman sulkeutunut. Jos pitäisi kertoa oma musiikkimaku artikkelissa kerrottujen ominaisuuksien pohjalta, minä pitäisin eniten kantrimusiikista, koska olen hieman ujo ja ahkera."


"Ihmisillä syntyy helposti ennakkoluuloja, millaisia jonkin musiikkigenren kuuntelijat ovat. Ennakkoluuloja edesauttaa myös se, miten he pukeutuvat. Esimerkiksi hevifaneista ajatellaan, että he ovat tylyjä ja tunteettomia sekä heidän pukeutumisensa on myös hieman erikoisempaa kuin muilla ihmisillä. Pohjimmiltaan he ovat kuitenkin herkkiä. "



Kuvituksena on 3. -luokkalaisten cooleja kevätpupuja :) 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...