keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Mielipidekirjoituksia tasa-arvosta ja roskaamisesta

 Jokaisen tulee olla tasa-arvoinen  

Mielestäni kaikilla pitäisi olla samat ihmisoikeudet. Tasa-arvo kuuluu jokaiselle. Näinä päivinä jokaisen ihmisen tulisi olla samanarvoinen, mutta asia ei vieläkään ole silti näin. Havaitsemme paljon syrjintää, kiusaamista ja pilkkaamista erilaisuuden vuoksi. 

            Mielestäni erilaisuus on vahvuus. Kukaan yksilö ei ole täysin samanlainen. Kaikilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Ole vahvasti oma itsesi äläkä anna kenenkään vaikuttaa sinuun ihmisenä sanomisillaan, sillä jos kaikki olisivat samanlaisia, minkälaista elämä sitten olisi?  

            Jokainen on samanarvoinen. Oli sitten nainen tai mies, muunsukupuolinen, vanha tai nuori, vahva tai heikko, minkä kokoinen tai näköinen vain, rakastaen ketä haluaa. Minusta kaikki saavat olla mitä haluavat, sillä jokaisella on oikeus siihen. 

            Olen huomannut, että ihmisillä on huono olla, jos heitä kohdellaan huonosti. Minua itseänikin on kiusattu ja syrjitty erilaisuuteni takia, mutta otin itseäni niskasta kiinni ja puhuin asiasta. Sinunkin kannattaa puhua. Eriarvoisuuteen on tultava muutos. Alamme tosissaan tehdä töitä hyvän maailman eteen, jotta kaikilla olisi turvallinen ja hyväksytty olo ilman haukkumisia ja moittimisia. Jokainen haluaa olla arvostettu ja jokaisella on siihen oikeus. 

Onko ympäristön roskaaminen ok? 

Kävelen ulkona metsäpolkua pitkin. Huomaan, että pitkin metsää on heitelty vanhoja auton romuja, maskeja ja erilaisia roskia. Tulen surulliseksi, koska kaunis ympäristömme pilataan pikkuhiljaa roskaamalla. Yritän kerätä pari roskaa maasta. Se ei auta mitään, koska roskia on niin paljon. Mietin, minkälainen ihminen heittää roskan maahan tuntematta syyllisyyttä. 

Olen huomannut, että monesti ihmiset eivät jaksa viedä esimerkiksi maskia roskikseen vaan heittävät sen maahan. Tämä on mielestäni erittäin väärin. Maskin voisi laittaa vaikka takin taskuun siksi ajaksi, että vastaan tulee roskis. Maskit ja muoviroskat ovat sekä haittaa ympäristölle, että eläimille. Eläimet saattavat esimerkiksi jäädä maskin nauhojen vangiksi tai nielaista vaarallisen muoviroskan, joka voi aiheuttaa tukoksia eläimen kehossa. Muoviroskilla kestää myös maatua todella monta vuotta ja ne edesauttavat ilmastonmuutosta. Muovin haittoja on siis monia. 

Ymmärrän, että joitain ei kiinnosta ympäristömme siisteys tai eläinten hyvinvointi. Kuitenkaan roskien heittäminen luontoon ei ole ok. Ketään ei pidä eikä saa pakottaa ympäristön erityiseen huolehtimiseen tai siivoamiseen, kunhan muistaisi vain viedä omat roskansa roskiin. Enhän minäkään siivoa luontoa aina kun näen jonkun roskan maassa, mutta pyrin heittämään aina roskani roskikseen. 

Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla se, että roskiksia lisättäisi enemmän. Siten aina kun tarvitsee heittää roskan roskikseen, olisi matkan varrella semmoinen. Karmea luonto muuttuisi näin nopeasti takaisin kauniiksi. Jokainenhan haluaa kauniin luonnon, vai mitä? Toinen ratkaisu ongelmaan voisi olla se, että kaupassa myytävien tavaroiden pakkausmateriaaleina alettaisiin käyttää jotain helposti maatuvaa ja kierrätettävää. Mielestäni pakkauksissa on aivan liikaa turhaa muovia, joka lopulta saattaisi päätyä luontoon.  

Vaikka roska lopulta maatuisi, siinä olleet alkuaineet jäävät luontoon ja maaperään. Toivoisin, että jokainen opettelisi kierrättämään edes jotenkinKierrättää voi esim. Muovit, pahvit ja metallit. Kierrättämisen avulla myös luonto säästyisi ylimääräiseltä roskalta. Jos kaikki alkaisivat kierrättää, roskaa luonnossa olisi huomattavasti vähemmän. Ympäristön roskaaminen siis vähenisi, ja se on hyvä juttu, koska roskaaminen on väärin. 


Mielipidekirjoitusten kirjoittajat ovat 8. -luokkalaisia oppilaita. Kuvituksena on 6. -luokkalaisten ikuistamia pihlajia marjoineen.


Mielipidekirjoituksia koulusta

Mitä on kiusaaminen?

Onko sinua ikinä kiusattu tai oletko itse kiusannut ketään? Lähes jokainen meistä on kohdannut kiusaamista.Saattaa olla,että olet nähnyt, kun jotakuta toista kiusataan tai sinua itseäsi on kiusattu, mutta tiedätkö, mistä se johtuu?  

                    Kiusaajat ovat yleensä epävarmoja ja heikkoja yksin. Heillä voi olla heikko itsetunto ja mielenterveysongelmia.  Tiedän, että monet ajattelevat kiusaajia kivoina ja itsevarmoina, mutta se ei ole niin. Kiusaaminen johtuu siitä, että kiusaajilla on omia ongelmia elämässä, joita kiusaamisella yritetään peittää. Joskus myös sillä haetaan huomiota. Kun kiusaaja aloittaa kiusaamisen, hän ei välttämättä ole kiusatulle vihainen tai suuttunut. Kiusaaminen  muodostuu tavaksi, jolla kiusaaja varmistelee asemaansa kaveriporukassa.  

Kiusatuksi voi joutua ulkonäön, henkisten ominaisuuksien tai vaikkapa kansalaisuuden takia. Mielestäni se on tosi surullista ja lapsellista. Kiusata voidaan myös mielipiteen takia, mutta kannattaa muistaa, että kaikilla on oma mielipide, eikä väärää mielipidettä ole. Minua on joskus kiusattu kansalaisuuden takia. Opin tässä tilanteessa sen, että ei kannata kuunnella toisia eikä ole mitään väärää, jos olet  erilainen muiden verrattuna .   

Kiusatut ihmiset voivat kärsiä monenlaisista henkisen hyvinvoinnin ja mielialan ongelmista. Kiusaaminen voi aiheuttaa itsetunnon ja itsearvostuksen alenemista ja itsetuhoisia ajatuksia. Kiusaamisen on todettu vaikuttavan myös kiusattujen ihmisten fyysiseen terveyteen esimerkiksi nukkumisvaikeuksina ja syömishäiriönä. 

 

Kiusaamisesta kannattaa kertoa aikuisille, jotta he puuttuisivat tähän asiaan. Myös sillä, että ei anna kiusaajalle huomiota, on vaikutusta. Tärkeintä on, ettei jää tilantessa yksin. Voisit kertoa kiusaamisesta kokeneelle. Koulussa on kuraattori, kenelle voit kertoa kiusaamisesta.   



Koulu vie kaiken ajan 

Olin herännyt kello 6.00, koska koulu alkoi 8.15. Olin lähtenyt pyöräilemään koululle tasan kahdeksalta, jotta ehtisin ajoissa. Kuitenkin, kun saavuin koululle, minulla oli vielä yli 10minuuttia aikaa, joten jouduin seisomaan katoksen alla hyytävässä ilmassa. Koulun loputtua pyöräilen kotiin ja alan tekemään läksyjä. Aika kuluu nopeasti ja lähden treeneihin. Kun tulen kotiin kymmeneltä illalla, käyn suihkussa ja alan lukemaan testeihin ja kokeisiin. Ehtiikö siinä mennä aikaisin nukkumaan? 

Mielestäni 8 aamut ovat liian aikaisia. Yritän mennä aikaisin nukkumaan, mutta se ei silti riitä. Olen koko ajan väsynyt ja silti pitäisi jaksaa olla koulussa monen tylsän tunnin ajan. Sitten opettajat antavat vielä kasoittain läksyjä ja päättävät pitää testejä 2 päivän välein. Olen huomannut, että vapaa-aikani ei riitä ylimääräisille koulutehtäville. Eikä varmasti muidenkaan. 

Tiedän, että kotitehtävät ovat hyödyllisiä ja testit auttavat osaamaan asiat kokeissa. Opettajat eivät anna paljon koulutehtäviä huvin vuoksi. He ajattelevat vain oppilaiden parasta. On myös hankalaa antaa oppilaille arvosanoja ilman, että tietää kuinka hyvin he ovat oppineet läpikäydyt asiat 

Toivoisin koulupäivien olevan lyhyempiä, jotta vapaa-ajalla oli aikaa tehdä muutakin. Nukkuminen on tärkeää, varsinkin kun pitää käyttää muistia kokeisiin. Jos ei ole aikaa nukkua, en jaksa olla koulussa ja keskittyä tunneilla.  

Ratkaisuna ongelmaan ajattelen, että testejä ja kokeita tulisi olla vähemmän ja keskittää asiat vain tunneille ja koulussa tehtyihin tehtäviin. Ennen koulupäivät olivat vain parin tunnin pituisia eikä läksyjä ollut juuri lainkaan, nyt koulu vie kaiken ajan ja energian. Koulupäivät voisivat olla enintään 6 tunnin pituisia varsinkin, jos muita vapaa-ajalle annettavia tehtäviä on paljon. 

Mielipidekirjoitukset ovat 8. -luokkalaisten oppilaiden kirjoittamia. Kuvituksena on 3. -luokkalaisten piirtämiä ja värittämiä syyslehtiä :)

 

maanantai 18. lokakuuta 2021

Mielipidekirjoitus: Harrastukset tekevät iloiseksi

Harrastukset tekevät iloiseksi 

Harrastan jalkapalloa ja jääkiekkoa. 14-vuotilla on jo monta kertaa urheilutapahtumia viikossa. Arkipäivisin harjoituksia ja viikonloppuisin otteluita. Kilpa joukkueella on noin neljä kertaa viikossa harjoitukset. Harjoituksissa tehdään peliä ja yksilötaitoa kehittäviä harjoituksia. Jos haluaa kehittyä niin pitää käydä paljon harjoituksissa ja tehdä siellä asiat niin hyvin kuin osaa. Harrastuksista saa paljon kavereita ja urheilusta tulee hyvä mieli, mutta ei kaikkien mielestä se ei tietysti ole niin. Suosittelen kaikkia kokeilemaan erilaisia harrastuksia ja valitsemaan se mikä tuntuu itsestä hauskalta ja mukavalta. 

Tarvitseeko harrastuksia edes olla? Toivon, että jokainen harrastaa jotain. Sen ei tarvitse olla urheilua, se voi olla vaikkapa luontokuvausta, musiikkiin liittyvää tai videoiden kuvaamista. Nuo olivat vain esimerkkejä, harrastuksia niin monta erilaista, että jos lähtisin luottelemaan niitä siinä menisi koko päivä. Harrastuksia on hyvä olla myös sen takia, että ei olisi vaan kotona kaiket päivät vaan tekisi jotain järkevää. Jos sinulla ei ole mitään tekemistä sinusta voi tulla laiska ja tylsistynyt. Mikäli ei harrasta mitään se voi johtaa päihteiden käyttöön ja tyhmyyksien tekemiseen kavereiden kanssa.  

Tietysti, jos haluat paljon vapaa-aikaa niin ei kannata aloittaa harrastusta, jossa on monta kertaa viikossa harjoitukset. Pystyt viettämään aikaa kavereidesi kanssa, mutta ei kannata tehdä mitään tyhmää. Jotkut eivät vaan tykkää mistään harrastuksista. Ymmärrän täysin, jos haluaa vapaa-aikaa, mutta suosittelen vaan harrastamaan, koska koen itse harrastukset hyödyllisiksi ja mukaviksi. 

Haluaisin kaikkien kokeilevan erilaisia harrastuksia ja jos mikään ei tunnu mukavalta, niin sitten niitä ei kannata väkisin alkaa harrastamaan. Rakastan itse omia harrastuksia ja siksi haluaisin muidenkin kokeilevan. Olen saanut paljon kavereita harrastuksieni kautta. Tunnen itseni iloisemmaksi, kun harrastan jalkapalloa ja jääkiekkoa. 


Kirjoittajana 8. -luokkalainen oppilas 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...