keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Mielipidekirjoituksia tasa-arvosta ja roskaamisesta

 Jokaisen tulee olla tasa-arvoinen  

Mielestäni kaikilla pitäisi olla samat ihmisoikeudet. Tasa-arvo kuuluu jokaiselle. Näinä päivinä jokaisen ihmisen tulisi olla samanarvoinen, mutta asia ei vieläkään ole silti näin. Havaitsemme paljon syrjintää, kiusaamista ja pilkkaamista erilaisuuden vuoksi. 

            Mielestäni erilaisuus on vahvuus. Kukaan yksilö ei ole täysin samanlainen. Kaikilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Ole vahvasti oma itsesi äläkä anna kenenkään vaikuttaa sinuun ihmisenä sanomisillaan, sillä jos kaikki olisivat samanlaisia, minkälaista elämä sitten olisi?  

            Jokainen on samanarvoinen. Oli sitten nainen tai mies, muunsukupuolinen, vanha tai nuori, vahva tai heikko, minkä kokoinen tai näköinen vain, rakastaen ketä haluaa. Minusta kaikki saavat olla mitä haluavat, sillä jokaisella on oikeus siihen. 

            Olen huomannut, että ihmisillä on huono olla, jos heitä kohdellaan huonosti. Minua itseänikin on kiusattu ja syrjitty erilaisuuteni takia, mutta otin itseäni niskasta kiinni ja puhuin asiasta. Sinunkin kannattaa puhua. Eriarvoisuuteen on tultava muutos. Alamme tosissaan tehdä töitä hyvän maailman eteen, jotta kaikilla olisi turvallinen ja hyväksytty olo ilman haukkumisia ja moittimisia. Jokainen haluaa olla arvostettu ja jokaisella on siihen oikeus. 

Onko ympäristön roskaaminen ok? 

Kävelen ulkona metsäpolkua pitkin. Huomaan, että pitkin metsää on heitelty vanhoja auton romuja, maskeja ja erilaisia roskia. Tulen surulliseksi, koska kaunis ympäristömme pilataan pikkuhiljaa roskaamalla. Yritän kerätä pari roskaa maasta. Se ei auta mitään, koska roskia on niin paljon. Mietin, minkälainen ihminen heittää roskan maahan tuntematta syyllisyyttä. 

Olen huomannut, että monesti ihmiset eivät jaksa viedä esimerkiksi maskia roskikseen vaan heittävät sen maahan. Tämä on mielestäni erittäin väärin. Maskin voisi laittaa vaikka takin taskuun siksi ajaksi, että vastaan tulee roskis. Maskit ja muoviroskat ovat sekä haittaa ympäristölle, että eläimille. Eläimet saattavat esimerkiksi jäädä maskin nauhojen vangiksi tai nielaista vaarallisen muoviroskan, joka voi aiheuttaa tukoksia eläimen kehossa. Muoviroskilla kestää myös maatua todella monta vuotta ja ne edesauttavat ilmastonmuutosta. Muovin haittoja on siis monia. 

Ymmärrän, että joitain ei kiinnosta ympäristömme siisteys tai eläinten hyvinvointi. Kuitenkaan roskien heittäminen luontoon ei ole ok. Ketään ei pidä eikä saa pakottaa ympäristön erityiseen huolehtimiseen tai siivoamiseen, kunhan muistaisi vain viedä omat roskansa roskiin. Enhän minäkään siivoa luontoa aina kun näen jonkun roskan maassa, mutta pyrin heittämään aina roskani roskikseen. 

Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla se, että roskiksia lisättäisi enemmän. Siten aina kun tarvitsee heittää roskan roskikseen, olisi matkan varrella semmoinen. Karmea luonto muuttuisi näin nopeasti takaisin kauniiksi. Jokainenhan haluaa kauniin luonnon, vai mitä? Toinen ratkaisu ongelmaan voisi olla se, että kaupassa myytävien tavaroiden pakkausmateriaaleina alettaisiin käyttää jotain helposti maatuvaa ja kierrätettävää. Mielestäni pakkauksissa on aivan liikaa turhaa muovia, joka lopulta saattaisi päätyä luontoon.  

Vaikka roska lopulta maatuisi, siinä olleet alkuaineet jäävät luontoon ja maaperään. Toivoisin, että jokainen opettelisi kierrättämään edes jotenkinKierrättää voi esim. Muovit, pahvit ja metallit. Kierrättämisen avulla myös luonto säästyisi ylimääräiseltä roskalta. Jos kaikki alkaisivat kierrättää, roskaa luonnossa olisi huomattavasti vähemmän. Ympäristön roskaaminen siis vähenisi, ja se on hyvä juttu, koska roskaaminen on väärin. 


Mielipidekirjoitusten kirjoittajat ovat 8. -luokkalaisia oppilaita. Kuvituksena on 6. -luokkalaisten ikuistamia pihlajia marjoineen.


Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...