torstai 10. helmikuuta 2022

Talvisia tarinoita ja kuvia Tuusulanjärveltä

Yhteiskoulun tämän lukuvuoden MOK- eli monialaisten oppimiskokonaisuuksien teemana on järvenpääläisten rakas kotijärvi Tuusulanjärvi. 7. -luokkalaiset kirjoittivat tammikuussa Tuusulanjärven maisemiin sijoittuvia tarinoita, joita 2. luokkien oppilaat lukivat ja kuvittivat. Tässä kaksi tarinaa upeine kuvituksineen:

Talvinen päivä Tuusulanjärvellä

Aamulla syötyäni aamupalan suuntasin Tuusulanjärvelle viettämään aurinkoista päivää. Lähdimme isän kanssa Vanhankylänniemeen autolla. Laitettiin luistimet jalkaan ja reput selkään. Suuntasimme kohti Sarvikalliota.

Luistellessamme jäätietä pitkin jäimme katsomaan verkkojen nostoa vedestä. Saaliiksi papparainen sai kolme ahventa ja kaksi kuhaa. Jatkoimme matkaa Sarvikalliolle. Jää oli todella hyvässä kunnossa.

Sarvikallion näköalapaikalla sytytettiin nuotio palamaan ja grillattiin makkarat. Kallion päältä oli mahtavat maisemat talviselle järvelle. Vastapäätä näkyi Pekka Halosen talo. Iskä kertoi, että Pekka Halonen maalasi useasti tauluja näköalapaikalla. Auringon laskun jälkeen lähdimme takaisin kotiin.





kuvissa: Vanhankylänniemeen autolla


grillattiin makkarat


kuvissa: Vastapäätä näkyi Pekka Halosen talo

Pekka Halonen maalasi useasti tauluja

Jäätiellä

Kävelin Tuusulanjärvelle tehdyllä jäätiellä. Satoi hiljalleen lunta ja keskustan valot näkyivät pimeydessä. Erotin Kolmisointu-veistoksen rannassa. Oli rauhallista. Yhtäkkiä näin jotain erikoista. Noin 40-vuotias mies oli kävelemässä heikolla järven jäällä. Yhtäkkiä mies kuuli järjettömän kovan pamauksen ja huomaa, että jäähän on tullut iso halkeama. Mies yrittää lähteä rauhallisesti kävelemään pois järveltä, kunnes tajuaa, että ei pysty kävellä sieltä pois tai jää ratkeaa ja hän tippuu jääkylmään järveen. Minä huomaan, että hän tippuu järveen, joten alan heti soittamaan hätänumeroon. Rannalla oli ihmisiä, jotka huomasivat miehen tippuvan järveen. Yksi heistä kävi hakemassa pelastusrenkaan ja veneen. Hän kävi hakemassa miehen ja toteaa rannassa “hänellä ei ole pulssia!”. Kaikki olivat kauhuissaan ja yrittivät elvyttää miestä, mutta eivät onnistuneet.

Ambulanssi saapui vihdoin ja ensihoitajat aloittivat toimenpiteensä. Aluksi he luulivat, että mitään ei ole tehtävissä, kunnes he antoivat sähköä. Miehen pulssi alkoi hiljalleen palata normaaliksi. Mies oli ihan pökerryksissä. Hän oli menettänyt tajuntansa. Hänet vietiin jatkotoimenpiteisiin sairaalaan. Hän oli ollut sairaalassa noin 30 minuuttia hän muisti, että hän oli ollut ulkoiluttamassa koiraansa järven jäällä. Hänelle tuli paniikki ja alkoi hikoilemaan sairaalassa, koska ei tiennyt onko koira kunnossa. Koira oli nimeltään Liitu. Hänen turkkinsa väri on valkoinen. Liitu on rodultaan kultainennoutaja. Iältään noin puolivuotias. Kukaan ei ollut huomannut Liitua, koska se oli valkoinen ja sulautuu hyvin lumeen. Kaikki oli keskittynyt pelastamaan miestä. Liitu oli päässyt livahtamaan toiselle puolelle järveä. Jää ei ollut hajonnut, koska Liitu oli vielä niin kevyt.

Liidusta saatiin vihdoin tietoa 1,5 viikon jälkeen. Vastarannan mökinomistaja oli löytänyt Liidun kylmissään ja nälkäisenä. Hän oli ottanut sen mökkiin sisään ja ruokkinut. Lisäksi antanut sille juomista ja huolehtinut siitä hetken. Mökinomistaja oli laittanut ilmoituksen Liidusta Facebookiin ja poliisiasemalle. Liidun omistaja oli huomannut ilmoituksen ja itkenyt onnesta. Mies oli niin kiitollinen, että oli mennyt hakemaan Liidun heti. Mökinomistaja oli iloinen, että pystyi olemaan avuksi. Liitu oli onnessaan, kun sai palata isänsä luokse ja kotiinsa. 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...