keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

8. -luokkalaiset Taidetestaajat-vierailulla

Tiistaina 23.4.2024 8. -luokkalaiset oppilaat pääsivät Taidetestaajien kautta Helsinkiin kulttuurivierailulle, kun UMO Helsinki Jazz Orchestra toi  Tanssin taloon tuulahduksen Espanjasta! Mitä tapahtuikaan, kun lavalle nousi täysikokoinen big band, maailmanluokan flamenco-tanssija sekä flamenco-musiikin taitajat Suomesta ja Espanjasta? Mitä siitä ajattelivat 8. -luokkalaiset?

Kyseessä oli täysin uusi Taidetestaajille luotu taide-elämys, jossa flamenco-tanssijoiden koputussarjat, tumma ja ilmaisuvoimainen flamenco-laulu ja perinteinen big band muodostivat yhdessä massiivisen rytmikoneiston. Saksofonisolistina ja kapellimestarina esiintyvän espanjalaisen jazzin kärkimuusikoihin lukeutuvan Perico Sambeatin lisäksi UMOn kokoonpanoa konsertissa vahvistivat kolme huippuluokan flamencomuusikkoa: laulaja Alba Carmona ja cajón-rumpali David Domínguez Espanjasta sekä suomalainen flamencokitaristi Joonas Widenius.


Oppilaiden kommentteja esityksestä


Mitä esityksestä jäi mieleen?

"Esityksestä jäi mieleen hienot valot ja upeat tanssijat."

"Mieleeni jäi esityksestä upeat puvut, kivasti kopisevat kengät ja se, ettei joku osannut suomeksi sanoa muuta kuin kiitos.

"Yksi esityksen osista oli sellainen, että se oltiin tehty juuri meille, eli sitä ei vissiin ole näytetty aikaisemmin. Ja jonkun osan nimi suomennettuna oli yksinäisyys."
"Enemmän mulla jäi asioita mieleen yleisöstä ja muista tiloista kuin itse esityksestä." 

"Edessämme istuvilla oli jatkuvasti puhelimet käytössä ja puhelimen valo vilkkui kokoajan. Salissa ei saanu kunnolla happea ja haistoin vain muiden hajusteet (ärsyttävää)."

"Esityksestä jäi mieleen se, kun orkesteri soitti monia hienoja kappaleita erilaisilla soittimilla ja flamenco tanssi, missä tanssijat tanssivat flamencotanssia erilaisissa asuissa. Myös se, kun meille katsojille opetettiin hieman flamencotanssin käsiliikkeitä."

"Mieleeni jäi tanssijoiden hienot tanssit ja kauniit mekot."

"Mieleen jäi tanssijoiden asut ja heidän liikkeet ja myös musiikki."

"Esityksestä jäi mieleen tanssija mies ja punainen valaistus."

"Mieleen jäi tanssijoiden mekot ja upeat tanssiliikkeet."

"Esityksestä jäi mieleen ne tanssijat, koska ne tanssi hassusti mut iha kivasti."

"Esityksestä jäi mieleen ihanat puvut."
"Mieleeni jäi bussimatkat."

Mistä pidit esityksessä?

"Pidin tanssijoiden sulavista tanssiliikkeistä ja koko esityksen tunnelmasta."

"Esityksessä pidin kopisevista kengistä ja liehuvista mekoista. Joissain osissa oli laulua, pidin myös siitä."

"Pidin tanssiesityksistä ja musiikista."

"Pidin eniten orkesterista, koska ne osasivat soittaa niin hienosti."
"Pidin musiikin tunnelmasta ja oli kivaa nähdä uutta juttua. Aino asia, mikä harmitti, oli se, että emme voineet katsoa esitystä loppuun."

"Pidin kuinka elokuvamainen bändin soittama musiikki oli."

"Pidin esityksen monipuolisuudesta ja musiikista jota siellä soitettiin."

"Pidin esityksestä ja niitten mekoista, koska ne oli iha nättei."

"Tykkäsin tansseista ja asuista."

"Pidin siitä, että musiikkia soitettiin samaan aikaan kun tanssijat tanssivat, eikä musiikki tullut nauhalta."


UMO Helsinki, UMO Helsinki Jazz Orchestra, Uuden Musiikin Orkesteri... ytimekkäästi ilmaistuna UMO Helsingin 16 soittajan laajuinen big band -kokoonpano soittaa jazzia ja uutta musiikkia sekä paljon erilaista rytmimusiikkia kuten soulia ja bluesia. UMO Helsinki on ollut olemassa vuodesta 1975 asti ja on levyttänyt yli 50 levyä ja tehnyt tuhansia keikkoja ympäri Suomen ja muuta maailmaa. UMO Helsinki tekee noin 100 keikkaa vuodessa.


www.taidetestaajat.fi


https://umohelsinki.fi

torstai 18. huhtikuuta 2024

Kysymyksiä kansanedustajille eduskuntatalolla

12.4.2024 järjestettiin Nuorten parlamentti Helsingin eduskuntatalossa. Nuorten parlamenttia on järjestetty vuodesta 1998 lähtien. Nuorten parlamentissa tutustutaan ajankohtaisten aiheiden kautta yhteiskuntaan sekä siihen, miten nuoret voivat vaikuttaa. Tapahtumaan osallistui oppilaita 150 koulusta.

Päivä alkoi sisääntulolla ja ilmoittautumisella, minkä jälkeen pääsi aamiaiselle eduskuntatalon kahvilaan. Ensimmäinen tapahtuma alkoi kello 9.45. Se oli toimittajaoppilaille pidettävä Poliitikko nonstop. Poliitikko nonstopissa toimittajaoppilaat kysyivät kansanedustajilta ajankohtaisista asioista. Suuren henkilömäärän vuoksi järjestettiin kaksi eri tilaisuutta: A-auditorio ja Laki+Pykälä. A-auditorion Poliitikko nonstopissa kansanedustajista paikalla olivat Harry Harkimo (Liike nyt), Antti Kurvinen (Keskusta), Pinja Perholehto (SDP) sekä Ben Zyskowicz (Kokoomus). Kansanedustajilta kysyttiin muun muassa Nuorten päihteiden- ja puhelimen käytöstä sekä nuorten mielenterveydestä, Suomen taloudesta ja myös politiikan rajuudesta.  

Oppilasedustajat pääsivät kello 10.00 osallistumaan yhteen kuudesta valiokunnasta. Valiokunnat olivat suuri valiokunta, ulkoasianvaliokunta, liikenne- ja viestintävaliokunta, sivistysvaliokunta, tulevaisuusvaliokunta sekä ympäristövaliokunta. Valiokunnissa oppilasedustajat pääsivät käymään keskusteluja ajankohtaisista kysymyksistä ja teemoista poliittisten päättäjien kanssa. Oppilasedustajat harjoittelivat ja kävivät läpi tulevaa täysistuntoa täysistuntosalissa. 

Kello 11.30 toimittajaoppilaat, opettajat, media sekä kutsuvieraat rupesivat siirtymään lehtereille. Kello 12.00 alkoi Nuorten parlamentin täysistunto. Täysistunnossa ministereiltä kysyttiin muun muassa perusopetuksen parantamisesta, nuorten lukutaidon heikentymistäsekä nuorten tupakoinnista ja mielenterveydestä. Pääministeri Petteri Orpon johtaman hallituksen leikkauksista kyseltiin myös. Täysistunnon jälkeen kello 13.05 oli puhemiehen vastaanotto Valtiosalissa. Samalla oli tarjolla lounasta. 

Kello 14.30 oli mahdolliset kansanedustajatapaamiset, jotka koulut olivat sopineet etukäteen. Meidän koulumme pääsi tapaamaan kansanedustaja Pekka Toveria. Toverin kanssa keskustelimme täysistunnosta, nuorten mielenterveydestä, puhelimen käytöstä koulussa sekä feminiinisyydestä. Toverin mielestä puhelin ei kuulu tunnille, vaan tunnilla kuuluisi keskittyä oppimiseen. Toverin mielestä sosiaaliselle medialle pitäisi asettaa rajoja, koska se vaikuttaa nuorten mielenterveyteen. Mediassa näkyvät maailmanlaajuiset tapahtumat kuten sodat saattavat Toverin mukaan vaikuttaa nuoriin, mutta Toveri muistutti myös sosiaalisen median hyvistä puolista. 


Kirjoittaja on 9B-luokalla opiskeleva vierailulla mukana ollut oppilas. Kuvassa kansanedustaja Pekka Toveri sekä Järvenpään Yhteiskoulun oppilasedustajat


https://www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta/NuortenParlamentti/Sivut/default.aspx

maanantai 15. huhtikuuta 2024

Novelli odottamisesta

Odottaa voi linja-autoa, kahvin valmistumista, kesälomaa tai vaikkapa syntymäpäiväkekkereitä. Seiskaluokkalaiset kirjoittivat äikän tunneilla novellit odottamisesta. Tässä novellissa odotetaan maailmanloppua, mutta lopulta käy kuitenkin hyvin:

Maailmanloppu 

Max odottaa maailman loppua. Max makaa omalla sängyllään. Max on sänkynsä kanssa pihalla. Pihalla myrskyää. Taivaalla sataa ja ukkostaa. 

Max on odottanut koko päivän maailmanloppua. On myrskynnyt jo monta kuukautta, ja avaruudesta on tippunut meteoriitteja. Max on päätellyt, että maailman loppu on lähellä. Max on päätellyt, että maailman loppu on jo lähellä, koska aurinko tulee koko ajan vain lähemmäksi. 

Maxin luo tulee tyttö, joka on eksynyt toiselta planeetalta. Maxin mielestä tyttö on mukava, mutta Max ja tyttö ovat peloissaan, että mitä tapahtuu 

  • Älä pelkää. Kyllä me selviämme tästä yhdessä, Max sanoo tytölle.  

  • Kiitos, nyt ryhdymme hommiin, tyttö sanoo. - Nyt kaivetaan! 

  • Joo aloitetaan kaivaminen, Max vastaa ja ryhtyy hommiin. 

Yhtäkkiä meteoriitti lähestyy heitä avaruudesta. Se on niin iso, että he näkevät sen jo kaukaa. 

Max huutaa tytölle:  

  • Varo! 

Max lähtee juoksemaan ja tyttö lähtee juoksemaan. Max ajattelee, että ei näe enää tyttöä. Molemmat juoksevat eri suuntiin. 

Max juoksee kauppaan turvaan. Meteoriitti peittää koko kadun ja meteoriitti on kaupan vieressä. Maxia alkaa pelottaa, että hän joutuu olla taas yksin. Maa on halkeillut, ja meteoriitti on rikkonut vesi putkia. Kaupan ikkunat ovat rikkoutuneet. 

Max oli odottanut maailmanloppua. Maailmanloppu on nyt täällä. Sitten yhtäkkiä tyttö juoksee kauppaan ja sanoo: 

- Huhuu onko täällä ketään? 

- Täällä olen minä, Max vastaa ja innostuu. Max halaa tyttöä. 

Maailman loppua ei olekaan tullut. Tyttö ja Max menevät ulos ja kaikki on ennallaan. Sitten Max herää unestaan. Hän menee keittiöön ja halaa äitiä ja isää. 

Kirjoittajana 7. luokan oppilas

maanantai 8. huhtikuuta 2024

Ympäristötekoja yhdeksäsluokkalaisilta

9. -luokkalaiset perehtyivät kemian tunneilla ympäristöongelmiin sekä eri materiaalien kemiaan ja kiertotalouteen. He tekivät kotitehtävänä mahdollisimman monipuolisia ekotekoja: mm. valitsivat päästöttömän kulkuneuvon autokyydin sijaan ja ostivat vaatteen kirpputorilta ja säästivät näin uuden vaatteen valmistamiseen tarvittavat luonnonvarat. Ysit myös suunnittelivat jonkin oman tuotteen niin, että sen elinkaari olisi mahdollisimman vähän ympäristölle haitallinen. 

Lopuksi tehtävänä oli tehdä mahdollisimman vaikuttava ympäristöteko yhden oppitunnin aikana. Seuraavia tekoja saatiin aikaan: 

 

Fudisvälkkä ilman puhelimia: Halusimme vaikuttaa ympäristöön vähentämällä puhelimen käyttöä välitunnilla. Esim. videoiden katseluun tarvittava datansiirto kuluttaa paljon sähköä palvelimilla. Järjestimme halukkaille yläkoululaisille ruokavälitunnilla fudispelin liikuntasalissa, ja saimme kasaan ysit vastaan seiskat –pelin. 

 

 

Muoviroskikset luokkiin: Asensimme muoviroskikset moniin luokkiin yläasteella. Kierrättämällä muovia voimme vähentää sen määrää kaatopaikoilla, jätevedessä ja luonnossa. Samalla säästämme raaka-aineita ja energiaa. 

Image 

 

Pullojen kerääminen: Aluksi keräsimme pulloja koululla. Sitten laajensimme toimintaa ulkoalueille ja lopulta palautimme pullot pullonpalautusautomaattiin. Automaatissa oli myös lahjoitustoiminto, joten voimme yhdistää ympäristötekomme hyväntekeväisyyteen. Kerätyt pullorahat menivät Tuusulanjärven vesiensuojeluyhdistykselle. 

 

Roskien kerääminen ja kierrättäminen: Keräsimme roskia ja samalla kerroimme vastaantulijoille kierrättämisen tärkeydestä.  

 

 

Kierrätysjulisteita koululle ja kaupungille: Teimme erilaisia kierrätyksestä ohjeistavia julisteita ja veimme niitä koululle ja muutamaan yritykseen Järvenpään keskustassa. 

 

 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...