9. -luokkalaiset perehtyivät kemian tunneilla ympäristöongelmiin sekä eri materiaalien kemiaan ja kiertotalouteen. He tekivät kotitehtävänä mahdollisimman monipuolisia ekotekoja: mm. valitsivat päästöttömän kulkuneuvon autokyydin sijaan ja ostivat vaatteen kirpputorilta ja säästivät näin uuden vaatteen valmistamiseen tarvittavat luonnonvarat. Ysit myös suunnittelivat jonkin oman tuotteen niin, että sen elinkaari olisi mahdollisimman vähän ympäristölle haitallinen.
Lopuksi tehtävänä oli tehdä mahdollisimman vaikuttava ympäristöteko yhden oppitunnin aikana. Seuraavia tekoja saatiin aikaan:
Fudisvälkkä ilman puhelimia: Halusimme vaikuttaa ympäristöön vähentämällä puhelimen käyttöä välitunnilla. Esim. videoiden katseluun tarvittava datansiirto kuluttaa paljon sähköä palvelimilla. Järjestimme halukkaille yläkoululaisille ruokavälitunnilla fudispelin liikuntasalissa, ja saimme kasaan ysit vastaan seiskat –pelin.
Muoviroskikset luokkiin: Asensimme muoviroskikset moniin luokkiin yläasteella. Kierrättämällä muovia voimme vähentää sen määrää kaatopaikoilla, jätevedessä ja luonnossa. Samalla säästämme raaka-aineita ja energiaa.
Pullojen kerääminen: Aluksi keräsimme pulloja koululla. Sitten laajensimme toimintaa ulkoalueille ja lopulta palautimme pullot pullonpalautusautomaattiin. Automaatissa oli myös lahjoitustoiminto, joten voimme yhdistää ympäristötekomme hyväntekeväisyyteen. Kerätyt pullorahat menivät Tuusulanjärven vesiensuojeluyhdistykselle.
Roskien kerääminen ja kierrättäminen: Keräsimme roskia ja samalla kerroimme vastaantulijoille kierrättämisen tärkeydestä.
Kierrätysjulisteita koululle ja kaupungille: Teimme erilaisia kierrätyksestä ohjeistavia julisteita ja veimme niitä koululle ja muutamaan yritykseen Järvenpään keskustassa.