torstai 18. huhtikuuta 2024

Kysymyksiä kansanedustajille eduskuntatalolla

12.4.2024 järjestettiin Nuorten parlamentti Helsingin eduskuntatalossa. Nuorten parlamenttia on järjestetty vuodesta 1998 lähtien. Nuorten parlamentissa tutustutaan ajankohtaisten aiheiden kautta yhteiskuntaan sekä siihen, miten nuoret voivat vaikuttaa. Tapahtumaan osallistui oppilaita 150 koulusta.

Päivä alkoi sisääntulolla ja ilmoittautumisella, minkä jälkeen pääsi aamiaiselle eduskuntatalon kahvilaan. Ensimmäinen tapahtuma alkoi kello 9.45. Se oli toimittajaoppilaille pidettävä Poliitikko nonstop. Poliitikko nonstopissa toimittajaoppilaat kysyivät kansanedustajilta ajankohtaisista asioista. Suuren henkilömäärän vuoksi järjestettiin kaksi eri tilaisuutta: A-auditorio ja Laki+Pykälä. A-auditorion Poliitikko nonstopissa kansanedustajista paikalla olivat Harry Harkimo (Liike nyt), Antti Kurvinen (Keskusta), Pinja Perholehto (SDP) sekä Ben Zyskowicz (Kokoomus). Kansanedustajilta kysyttiin muun muassa Nuorten päihteiden- ja puhelimen käytöstä sekä nuorten mielenterveydestä, Suomen taloudesta ja myös politiikan rajuudesta.  

Oppilasedustajat pääsivät kello 10.00 osallistumaan yhteen kuudesta valiokunnasta. Valiokunnat olivat suuri valiokunta, ulkoasianvaliokunta, liikenne- ja viestintävaliokunta, sivistysvaliokunta, tulevaisuusvaliokunta sekä ympäristövaliokunta. Valiokunnissa oppilasedustajat pääsivät käymään keskusteluja ajankohtaisista kysymyksistä ja teemoista poliittisten päättäjien kanssa. Oppilasedustajat harjoittelivat ja kävivät läpi tulevaa täysistuntoa täysistuntosalissa. 

Kello 11.30 toimittajaoppilaat, opettajat, media sekä kutsuvieraat rupesivat siirtymään lehtereille. Kello 12.00 alkoi Nuorten parlamentin täysistunto. Täysistunnossa ministereiltä kysyttiin muun muassa perusopetuksen parantamisesta, nuorten lukutaidon heikentymistäsekä nuorten tupakoinnista ja mielenterveydestä. Pääministeri Petteri Orpon johtaman hallituksen leikkauksista kyseltiin myös. Täysistunnon jälkeen kello 13.05 oli puhemiehen vastaanotto Valtiosalissa. Samalla oli tarjolla lounasta. 

Kello 14.30 oli mahdolliset kansanedustajatapaamiset, jotka koulut olivat sopineet etukäteen. Meidän koulumme pääsi tapaamaan kansanedustaja Pekka Toveria. Toverin kanssa keskustelimme täysistunnosta, nuorten mielenterveydestä, puhelimen käytöstä koulussa sekä feminiinisyydestä. Toverin mielestä puhelin ei kuulu tunnille, vaan tunnilla kuuluisi keskittyä oppimiseen. Toverin mielestä sosiaaliselle medialle pitäisi asettaa rajoja, koska se vaikuttaa nuorten mielenterveyteen. Mediassa näkyvät maailmanlaajuiset tapahtumat kuten sodat saattavat Toverin mukaan vaikuttaa nuoriin, mutta Toveri muistutti myös sosiaalisen median hyvistä puolista. 


Kirjoittaja on 9B-luokalla opiskeleva vierailulla mukana ollut oppilas. Kuvassa kansanedustaja Pekka Toveri sekä Järvenpään Yhteiskoulun oppilasedustajat


https://www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta/NuortenParlamentti/Sivut/default.aspx

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...