torstai 25. maaliskuuta 2021

Tunne taide -projektissa yhdistyivät kuvataide ja musiikki

Kuva ja musiikki herättävät paljon tunteita ja niillä myös vaikutetaan tunteisiin. Musiikin ja kuvataiteen opetuksessa voidaan käsitellä tunteisiin liittyviä kysymyksiä. Ajatus yhdistää taideaineiden teemoja keskenään syntyi uteliaisuudesta kokeilla niiden yhteensopivuutta oppilaiden töissä.


Aluksi katsottiin kuvia, joissa värien käyttö on sidottu tunne- elämykseen. Tällaista symbolista värien käyttöä haettiin joistakin piirroselokuvien hahmoista ja erilaisten taiteilijoiden maalauksista. Tutkittiin myös erilaisia abstraktin taiteen tapoja ilmaista tunnetta muodon, värin ja maalaustyylin avulla ja tutustuttiin maalauksiin, joissa taiteilija on hakenut yhteyksiä musiikin ja kuvataiteen välillä.

Kuvataiteen tunneilla oppilaat valitsivat kaksi tunnetta, jotka kohtasivat tai muuttuivat samassa maalauksessa. Maalaus toteutettiin vesi- ja peiteväreillä.


Musiikin tunneilla tutustuttiin aluksi elokuvamusiikin keinoihin välittää erilaisia tunteita. Keskustelimme erilaisten soittimien, sävyjen ja rytmien synnyttämistä tunteista ja siitä, miten visuaalisuus ja äänet liittyvät yhteen ja herättävät yhdessä erilaisia tuntemuksia jopa niin, että eri aistit sekoittuvat. Tämän jälkeen maalattuihin kuviin sävellettiin Garagebandilla niihin sopiva musiikki. Musiikki ja kuvat yhdistettiin iMoviessa videoksi.


Valmiit audiovisuaaliset teokset katsottiin koko luokan kanssa, niiden herättämistä tunnelmista keskusteltiin ja niistä annettiin tekijöille positiivista palautetta kiinnittäen huomiota siihen, mikä niissä oli hyvin onnistunut.

 

 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...