perjantai 19. maaliskuuta 2021

70 uutta puuta rantapuistoon ja muita valeuutisia Järvenpäästä

7A-luokan oppilaat ovat viime viikkoina käsitelleet äikän tunneilla uutisia ja uutiskuvia. MOK-etäviikolla äikän tunneilla harjoiteltiin fiktiivisten uutisten kirjoittamista aiheena Järvenpää 70 -juhlavuoden kuusi teemaa. Syntyi valeuutisia mm. puiden istuttamiseen, juhlatapahtumiin ja taidemuseoon liittyen:

Uutisen otsikko: Järvenpäässä ongelmia puiden kasvatuksessa

Ingressi: Järvenpään keskustassa tapahtunut maanantaina onnettomuus puiden kasvattamisessa.

Leipäteksti:
Järvenpään keskustassa on maanantai aamuna kello 10.34 tapahtunut onnettomuus. Puiden istutuksen takia Sibeliuksen väylällä oli tie sulku. Aamulla humaltunut nainen ajoi tiesulku aitojen läpi päin uusia puita, ja tämä aiheutti paljon tuhoa istutuksessa. Puiden istuttamiseen menee kaksi viikkoa pidempään ennustetusta ajasta. Sibeliuksen väylällä jatkuu tiesulku.
Kuvateksti: Puiden istuttaminen Järvenpäähän ei ole sujunut täysin ilman ongelmia
                                                

Uutisen otsikko: 70 puuta istutettiin keskelle rantapuistoa 

Ingressi: Monet ihmiset ovat hämillään Järvenpään tekemästä tempauksesta, joka osoittautui katastrofaaliseksi! 

Leipäteksti: 
Järvenpään 70-vuotis juhlan kunniaksi rantapuistoon istutettiin 70 puuta. Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen oli ihmeissään, kun kuuli asiasta. Puut nimittäin istutettiin hyvälle asuintonttialueelle, johon olisi myöhemmin pitänyt rakentaa taloja. Ihmiset pitivät puiden istutusta hyvänä ideana ja osa heistä ehtivät käydä ihailemassakin niitä. Puut kuitenkin haluttiin siirrättää puut muualle. Tämä herätti asukkaissa ristiriitaisia tunteita; osa halusi siirrättää puut ja osa halusi pitää ne. Ihmiset, jotka halusivat säilyttää puut alkoivat pian pitämään mielenosoituksia, jotka riistäytyivät käsistä. Ihmiset marssivat ympäri rantapuistoa pitäen kovaa meteliä. Kaupunginjohtajan oli puututtava kapinointiin nopeasti. Hän piti tiedotustilaisuuden, johon tuli paljon väkeä. Siellä he sopivat, että puut siirrettäisiin toiseen paikkaan. Ihmiset rauhoittuivat ja antoivat periksi asian suhteen. Lopulta puut siirrettiin Terholan lenkkipolun varrelle, jossa lenkkeilijät voivat ihailla niitä. 

 Uutiskuva: 
   
Kuvateksti: Tästä metsästä puut kaadettiin. 


Uutisen otsikko: Järvenpäässä alkoi mellakka 

Ingressi: Monet ihmiset jäivät mellakan alle. Ainakin 10 ihmistä jäi alle ja on tulossa lisää. Ihmisiä ei saada rauhoittumaan.

Leipäteksti: 
Tänään aamulla alkoi mellakka ja syytä ei tiedetä. Ihmiset ryntäävät kaikkialla ja monet ovat jääneet alle. Heitä yritetään rauhoittaa ja viedä pois keskustasta. Monet ihmiset yrittävät auttaa poliiseja. Mellakan syytä yritetään saada selville. Ihmisiä häädetään keskustasta ja yritetään rauhoittaa. Ihmiset ovat matkalla sairaalaan. Uskotaan, että potilaita on tulossa lisää. Heitä hoidetaan mahdollisimman nopeasti, jotta uudet potilaat pääsisivät heti hoitoon. Useammilla on murtumia ja mustelmia. Ihmiset ovat vallanneet kauppoja ja heitelleet tavaroita. Tavaroita on mennyt rikki. Kauppojen ikkunoita on hajotettu ja ihmiset astuvat lasinsirujen päälle. Poliisit yrittävät häätää mellakoitsijat pois kaupoista. 

Uutiskuva:

Kuvateksti: Poliisit yrittävät sulkea Järvenpään keskustan, jotta mellakka loppuisi ja tapaturmia ei tulisi lisää.  


Uutisen otsikko: Järvenpään taidemuseo on ryöstetty 

Leipäteksti: 
tänään päivällä Järvenpään taidemuseo ryöstettiin. Tunti ennen, kun oli turistien vuoro mennä taidemuseoon niin se oli ryöstetty. Taidemuseon omistaja oli soittanut heti poliisit paikalle ja asiaa tutkitaan vieläkin. Myöhemmin päivällä poliisit oli saanut rosvot kiinni ja he saivat seitsemän vuoden vankila tuomion. 

Kuvateksti: Tänään aiemmin päivällä kolme rosvoa ryösti Järvenpään taidemuseon.

Uutisen otsikko: Lisää puita Järvenpäähän 

Ingressi: Puita istutetaan Järvenpään Prismakeskuksen katolle.

Leipäteksti:
Järvenpään Prismakeskuksen katolle on alettu istuttamaan puita. Syy on erittäin yksinkertainen, kasvomaskit eivät anna happea melkein yhtään ja ihmiset jo pyörtyilevätkin keskustan kaduilla. Keskustan asukas herra Albert Sihvonen alkoi kehitellä ideaa miten tämä katastrofi saataisiin loppumaan. Ja sieltä se älynväläys tuli. Alettaisiin istuttamaan happea antavia puita korkealle jotta happi leviäisi vähintään koko keskustan yläpuolelle ja sieltä sitten tuulen mukana muihin pikku alueille Järvenpäähän. Asukkaat kannattivat ajatusta ja siitä se sitten lähtikin. Puita on kasvatettu nyt noin jo kohta kolme viikkoa ja niiden idut alkavat jo näkyä. Prisman kassan henkilökunta käy katolla kastelemassa puita noin viisi kertaa päivässä vuorotellen. 

Uutisen otsikko: Järvenpäästä metsä?

Järvenpään asukkaat ovat päättäneet purkaa puolet Järvenpäästä ja tehdä siitä metsän. Metsään tulee noin 800000 puita ja yksi neljännes osa asukkaista muuttavat pois. Metsästä tulee suojelualue, jossa eläimet saavat olla rauhassa. Tällä päätöksellä Järvenpääläiset haluavat toimia ilmastonmuutosta vastaan. 

Otsikko: 70 puuta 70 vuotta täyttävään Järvenpäähän

Ingressi: Kaupungilla on suuria mietteitä juhlaa varten. Suunnitelmassa olisi 70 puuta Rantapuistoon. 70 vuotiaan Järvenpään kunniaksi. Luvassa on myös muuta. 

Leipäteksti: Järvenpään kaupunki on nyt 70 vuotta. Tämän kunniaksi on mietitty suurta istutus tapahtumaa, jolloin Järvenpäähän istutettaisiin 70 puuta Rantapuiston kupeeseen. Rantapuisto sijaitsee Tuusulan järven rannalla. Hanke on ollut mietinnässä jo pidemmän aikaa. Kaupunki on päättänyt, että istuttaminen alkaa pian. Rantapuistoon kasvatetaan kaupunkilaisten päättämiä puita, ja päätös on tehty äänestämällä. Rantapuistoon istutetaan 20 kuusta, 30 koivua ja 20 leppää. Puiden istuttamiseen saavat osallistua kaikki kaupunkilaiset ja paikan päälle järjestetään tapahtuma. Istutuksen kupeessa on myös luvassa pieni tapahtuma, jolloin juhlistetaan samalla Järvenpää 70v. Tapahtumassa juhlitaan Järvenpäätä, istutetaan 70 puuta ja tapahtumapaikalla on myös lahjoituspisteitä.

Uutiskuva: 
 
Kuvateksti: Järvenpäähän halutaan lisää puita.


Uutisen otsikko: Järvenpään 70 vuotta. Kaikki kuusi pääteemaa + yllätysteema on ilman mitään koronarajoituksia. 

Ingressi: Kun hallitus päätti, että ei piitata koronasta yhtään, järjestäjät saivat luvan suurelle yleisölle. 

Leipäteksti: 
Tiistaina 16.3 klo 14.00 hallitus järjesti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, että koronarajoitukset otetaan pois käytöstä. Lisätietoa on tulossa 18.3. klo 16 alkavassa tiedotustilaisuudessa ja Yle uutisissa. Silloin kerrotaan, miksi tähän ratkaisuun tultiin. Tällä hetkellä myös Järvenpään 70.v pääteemat järjestetään. Järvenpään 70.v teemat siis järjestetään yleisölle ja aikatauluista ilmoitetaan myöhemmin. Kaikki juttu tähän liittyen löytyy Järvenpään kaupungin sivuilta. Paikan päälle tulee artisteja, näyttelijöitä ja tubettajia ja Tubetour-päänäyttämö on Järvenpäässä. Hallitus kertoo myöhemmin minä päivänä tämä käytäntö otetaan käyttöön. Kaupassa, ravintoloissa ja muilla julkisilla paikoilla maskisuositus kumotaan ja vielä toistaiseksi mennään vielä koronaohjeilla. Käsidesiautomaatit pysyvät julkisissa paikoissa käytössä myös jatkossa.

Uutiskuva: 
                                             Kuvateksti: Arkistokuva: Järvenpään rantapuiston kolmisointu. 

Uutisen otsikko: Järvenpäässä juhlitaan 70 vuotta 

Ingressi: Järvenpäässä juhlitaan Järvenpään 70 vuotta. On päätetty, että turvavälit pidetään ja maskit pidetään päällä. 

Leipäteksti: Järvenpäässä juhlittiin lauantaina 13. päivä maaliskuuta 70 vuotta. Järvenpään asukkaat päättivät, että he istuttavat puut Järvenpäähän, Järvenpään 70 vuoden kunniaksi. He olivat sopineet, että tapaavat Järvenpään rantapuiston edessä sekä pitävät kahden metrin turvavälit ja he pitävät kasvomaskit päällään. Paikalle tuli yli 500 järvenpääläistä. Myöhemmin he lähtivät alueelle, missä Järvenpää on antanut heille luvan istuttaa puita. Jokaisella piti olla omat tarvikkeet. Myöhemmin he vielä paistoivat makkaraa, kun sää oli aurinkoinen sekä oli tosi lämmin. Jos lasketaan kaikki puut, jotka he olivat istuttaneet, yhteensä tulee 229 puuta. 

Uutiskuva: 
                                                                Kuvateksti: Istutustoimia Järvenpäässä 

 Kirjoittajat ovat 7A-luokan oppilaita.

 https://www.jarvenpaa.fi/matkailu-ja-kulttuuri/kulttuuri/jarvenpaa-70-juhlavuosi

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...