torstai 4. marraskuuta 2021

Luku- ja kirjoituskilpailussa palkittu tarina 3/3

Syyslukukauden koko koulun luku- ja kirjoituskilpailussa tehtävänä oli lukea romaani ja kirjoittaa sille jatko-osa. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Järvenpään Suomalaisen Kirjakaupan kanssa. Kilpailun kolmen voittajatekstin kirjoittajat ovat oppilaat luokilta 7A, 7B ja 7C. Voittajat saavat palkinnoksi Suomalaisen Kirjakaupan lahjakortit. Onnea voittajille ja kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille! Tässä yksi voittajateksteistä:

Hiiri lähtee uudelle seikkailulle ja löytää uuden ystävän, joka on hirvi. Hiiri ja hirvi lähtevät matkaamaan pitkin aavikkoa etsimään aarretta, jota kaikki ovat etsineet jo monia vuosia. He kävelevät pitkin aavikkoja, vuoria, metsiä ja rantoja. He yöpyvät monissa paikoissa ja törmäävät moniin outoihin asioihin. Lopulta käy odottamaton asia, joka saattaa yllättää. 

Hiiri kävelee metsätietä pitkin ja kuulee oudon äänen hänen takaansa. Hän näkee vain vilauksen ja outo asia on jo kadonnut metsään. Hiiri jatkaa kävelemistä rauhallisesti, mutta outo asia menee uudelleen hiiren edestä metsään. Hiiri lähti asian perään, koska hän halusi tietää mikä se on. Hän näkee edessään ison oudon asian, joka liikkuu. Outo asia kääntyy ja hiiri säikähtää. Sitten hiiri huomaakin, että se on vain hirvi, joka oli säikähtänyt jotain. Hiiri menee hirven luokse. He lähtevät kävelemään yhdessä tietä pitkin.  

Hirvi oli sanonut, että hän oli nähnyt jonkin pelottavan asian, mutta ei tiennyt mikä se on. Lopulta hiiri ja hirvi oli päässyt hiiren kotiin ja hiiri keitti teetä hirvelle. Hirvi oli myös sanonut, että hän oli kuullut joltakin, että joku oli löytänyt aarteen, jota kukaan ei ole ennen löytänyt, mutta se oli kadonnut häneltä. He päättivät yhdessä, että menevät etsimään aarretta. He pakkasivat mukaan ruokaa, lämmikkeitä ja köyttä, koska he suuntasivat vuorille päin ja joutuvat kiipeämään sinne. Hetken ajan kuluttua he lähtevät matkaamaan aavikkoa pitkin, jotta he pääsisivät rannikolle. He kävelevät monta tuntia, mutta sitten aurinko alkaa jo laskea.  

He pystyttävät teltat ja sytyttävät nuotion, jossa he paistavat vaahtokarkkeja. He juttelevat ja syövät vaahtokarkkeja. Lopulta heitä alkaa väsyttämään, joten he menevät nukkumaan. Pitkän yön jälkeen he alkavat pakkaamaan tavaroitaan ja lähtevät taas matkaan rannikkoja päin. Todella pitkän kävelymatkan jälkeen, he näkevät jo vettä. He innostuvat ja lähtevät juoksemaan vettä päin ja hyppäävät uimaan. Heillä on tosi hauskaa, mutta sitten he kuulevat pamahduksen. Tulee pitkä hiljaisuus ja sitten kuuluu uusi pamahdus. 

He lähtevät katsomaan mistä se kuului ja näkevät ihmisiä, jotka juhlivat. Hiiri ja hirvi lähtevät takaisin tavaroilleen, koska heitä ei kiinnostanut ihmiset. He jatkavat taas lepotauon jälkeen matkaansa pitkin rantoja. He alkavat jo pitkän matkan päästä nähdä kaukana olevat vuoret, joiden yli heidän pitäisi kiivetä. He huokaavat ja lähtevät kävelemään reippaasti kohti vuoria, jotta he olisivat vuorien luona iltaan mennessä. 

Aamulla hyvien yöunien jälkeen he heräävät iloisena, mutta peloissaan, koska heillä on edessä iso vuori kiivettävänä. Heti kun he ovat syöneet, he alkavat pakkaamaan tavaroitaan ja lähtevät vuoren juurelle. Hiiri yllättyy, kun näkee portaat, jotka on rakennettu pitkin vuoren rinnettä. He alkavat kiipeämään pitkin portaita ripeästi. Monen minuutin kuluttua he ovat vuoren huipulla ja näkevät jotain ihmeellistä. He näkevät monia kymmeniä hevosia niityllä, vuoren toisella puolella. He näkevät viidakon niityn takana, jossa aarre on nähty viimeksi. Hiiri ja Hirvi innostuvat, koska he ovat matkanneet monta päivää ja yötä ja ovat viimeinkin siellä missä pitäisi. 

He alkavat laskemaan liukumäkeä, joka on laitettu vuoren toiselle puolelle vuorea. Hevoset näkevät heidät ja lähtevät kauemmaksi Hirveä, koska hän on niin iso. Hirvi kävelee hiljaa hiiri selässään hevosten ohi ja katsoo hevosia. Hetken ajan kuluttua he ovat viidakon ja niityn rajalla. He katsovat toisiaan ja hyppäävät ojan yli, joka rajaa viidakon ja niityn. Hevoset tuijottavat vieläkin Heitä ja jatkavat sitten syömistä. Viidakko on pimeä ja kostea, mutta he jatkavat matkaansa. Siellä kuuluu outoja ääniä, jotka epäilyttävät Hiirtä. Hiiri katsoo hirveä ja hyppää hirven selkään, koska häntä väsyttää, joten hän ei jaksa kävellä. Pienen kävelymatkan päästä, he näkevät jonkin ison rakennuksen, joka on sammaleen peitossa. Hirvi kävelee lähemmäs rakennusta ja huomaa, että se on temppeli. He kävelevät hiiren kanssa sisälle. 

Temppelissä on pilkkopimeää, joten he sytyttävät lyhdyn, joka löytyi temppelin seinältä. Temppelissä on portaat, jota he alkavat kiipeämään ylös. Siellä on monia huoneita, mutta ne ovat pieniä, eikä niissä ole mitään. He jatkavat kiipeämistä ja pian he ovatkin jo temppelin ylimmässä kerroksessa. Siellä on pitkä käytävä, jota pitkin he alkavat kävellä. Käytävän päässä näkyy valoa. He katsovat toisiaan ja kävelevät varovasti eteenpäin. He lähestyvät valoa ja ovat huoneessa. Huoneessa on toinen pienempi huone, jossa on ovi, joka on lukossa. He katsovat ympärilleen eivätkä he näe mitään erikoista. Hirvi alkaa tutkia tavaroitaan ja löytää avaimen. Hän yrittää avata oven sillä, mutta se ei toiminut. Sitten hiiri huomaa seinässä kohdan, jossa on luukku. 

                      Hiiri avaa sen ja löytää avaimen. Hän antaa sen hirvelle, koska ei itse ylettyisi lukkoon. Huoneessa on arkku. He avaavat sen samalla avaimella millä he avasivat ovenkin. Arkusta löytyy paljon kultakolikoita ja niiden kaikkien alta he löytävät pienemmän arkun, jossa on kirja, joka on kultainen.He ottavat sen käteen ja avaavat sen. Se on tyhjää, mutta todella arvokas, joten he ottavat sen ja lähtevät takaisin kotiin. He kiipeävät vuoren yli, kulkevat pitkin rantoja, aavikkoa ja metsiä. Monen yön ja päivän jälkeen he ovat vihdoin kotikylässään.  

                      Hiiri ja Hirvi menevät Hiiren kotiin ja purkavat tavaransa. He ottavat kultaisenkirjan ja lähtevät viemään sitä museoon. Hirvi käärii sen vilttiin, jotta kukaan ei näe sitä ja he lähtevät suuntaamaan museota kohti. Museon luona he katsovat toisiaan ja kävelevät sisään. He ojentavat kirjan museon omistajalle ja saavat siitä palkkioksi paljon rahaa ja tammenterhoja, koska ne olivat todella arvokkaita heidän kylässään. Kun he lähtivät museosta, he päättivät, että menevät syömään. Hirvi halusi mennä syömään heinäpastaa, mutta hiiri halusi syödä pähkinäsalaattia. He päättivät yhdessä, että he menisivät kauppaan ostamaan aineksia, jotta he voisivat tehdä molempia. Kauppa on vain pienen kävelymatkan päässä museolta, joten heillä ei mene kuin pari minuuttia.  

                       Kaupasta he ostivat pähkinöitä, salaattia, kurkkua, tomaattia, heinää ja pastaa. He ostivat myös vähän leipää ja suklaata. Ostosten ostamisen jälkeen he lähtivät kävelemään hiiren kotiin ja matkalla he näkivät heidän ystävän, jota he eivät ole nähnyt pitkään aikaan. Hän on lintu. Hirvi keksi, että lintukin voisi tulla syömään. He kävelivät yhdessä hiirelle ja alkoivat kokkaamaan. Heillä oli todella hauskaa ja hirvi ja hiiri kertoivat linnulle heidän matkastaan. 

Jatko-osan inspiraationa ollut romaani: Kai Meyer: Jäinen valtakunta (alkuteos Risingshadow), Otava 2010

Kevätlukukauden luku- ja kirjoituskampanja on luokan yhteinen. Tästä tulee tarkemmat ohjeet tammikuussa. Järvenpään Suomalaisen Kirjakaupan kautta kolmelle oppilaalle on jälleen luvassa lahjakortti :)


Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...