maanantai 27. toukokuuta 2024

Taiteidenvälinen painotus: sähkökaappitaidetta suunnittelemassa

Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen järjestämänä Järvenpään keskustassa on varattavissa sähkökaappeja maalauksia varten. Yhteiskoulun lukuvuoden 2024-2025 luokille 8A ja 9A on varattu kymmenen sähkökaappia koulun lähistöltä.

Yhteiskoululaisten maalaamiin sähkökaappeihin on tulossa yhtenäinen metsäteema, joka linkittyy muihin koulussa tehtäviin ajankohtaisiin opiskeluprojekteihin kuten Järvenpään taidemuseon kanssa yhteistyössä tehtävän Koulu+taide -näyttelyn kokoamiseen. Metsät ja ylipäätään luonto tuovat ihmisille paljon hyvinvointia, joka on myös ollut hiljattain Yhteiskoululla painopistealueena ja näkyi mm. MOK- eli monialaisten opintokokonaisuuksien työskentelyssä toukokuussa 2024. 

Kymmenen keskusta-alueelle sijoittuvaa sähkökaappitaideteosta tulevat muodostamaan yhtenäisen kokonaisuuden, jolloin keskustaan muodostuu uusi käveltävä taidereitti. Tätä voivat hyödyntää osana opetusta esimerkiksi päiväkodit ja koululuokat.
Kymmenessä sähkökaapissa tulee esiintymään kymmenen suomalaiseen luontoon kuuluvaa eläintä. Monien niistä asuinpaikka on metsä. Eläinten kuvat ovat kauniita, tuovat muistutuksen luonnon- ja eläintensuojelusta keskustaan ja voivat toimia osana usean oppiaineen opiskelua. Eläimet liittyvät paitsi luonnontieteisiin myös esimerkiksi kuvataiteeseen ja kansanperinteeseen. 

Maalattavat eläimet on valittu yhdessä oppilaiden kanssa keskustellen ja miettien, mitkä eläimet ovat oleellisia Järvenpäässä, mitä eläimiä näkyy myös kaupunkiluonnossa ja mihin eläimiin liittyy kansanperinnettä ja uskomuksia. Mukaan on tulossa lintuja, nisäkkäitä ja kaloja.
Jokaiseen sähkökaappiin tulee maalattavaksi eri eläin, ja maalaukset tehdään 3-5 oppilaan ryhmissä. Kevätlukukauden 2024 lopuksi oppilaat piirsivät ja värittivät luonnokset maalauksia varten; maalauspuuhiin päästään toivottavasti heti elokuussa seuraavan lukuvuoden alkaessa.

torstai 23. toukokuuta 2024

8A-luokan mukana MOKkailemassa

Lukuvuoden MOK- eli Monialaiset opintokokonaisuudet -projekti toteutettiin toiseksi viimeisellä kouluviikolla. Luokat olivat jakautuneet erilaisiin ryhmiin, joissa yhteistä MOK-teemaa HYVINVOINTI käsiteltiin eri tavoin ja eri oppiaineiden näkökulmista. 8A-luokka teki MOK-projektiaan yhdessä mm. luokkien 7D ja 9A kanssa. Mitä päiviin mahtui? Tässä kuvareportaasi MOK-oppituntien kulusta 8A-luokan mukana:


Koska metsillä tutkitusti on ihmisiin monenlaisia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia, tämän lukuvuoden MOK aloitettiin katsomalla suomalainen elokuva Metsän tarina. Se kertoo tietoa metsistä ja suomalaisesta metsämytologiasta sekä tarjoaa upeita luontokuvia eri vuodenaikoina. 


Elokuvan katsomisen jälkeen keskusteltiin yhdessä, millä tavalla metsät liittyvät hyvinvointiin ja miten ne voivat sitä tukea.

Sen jälkeen ryhdyttiin valmistelemaan muille luokille metsä- ja/tai muita hyvinvointiaiheisia puuhapisteitä. Työtä jatkettiin seuraavana koulupäivänä vielä yhden oppitunnin ajan. Taitavissa käsissä ja luovasti ajatellen syntyi muun muassa ristikoita, sanasokkeloita, piirrä ja arvaa -taidepeli, pakopeli sekä taideseinämä, jolle sai suunnitella ja piirtää oman taruhahmon metsään.

Tämän jälkeen lähdettiin kiertelemään muiden luokkien tekemiä tehtävärasteja. 7D-luokan tehtävärastilla rentouduttiin, joogattiin, meditoitiin ja keskusteltiin erilaisista harrastuksista. 8-9K-luokan rastilla pelattiin ulkona koripalloa ja muita palloaiheisia pelejä. Sitten olikin jo ruokailun aika!
Seuraava MOK-päivä alkoi kokoontumalla saliin katsomaan yleisön kanssa vuorovaikutteista Adventures of Harriharri -videopeliesitystä. Harold Hejazin videopeliesitys seuraa Harriharrin elämää Helsingissä. Pelin päähahmo Harriharri on juuri saapunut Suomeen ja toivoo saavansa uusia ystäviä sekä lämpimän vastaanoton uuteen kulttuuriin. Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan, koska ponnisteluista huolimatta hän kohtaa jatkuvia vastoinkäymisiä pyrkiessään suomalaisen yhteiskunnan jäseneksi. Esitys herätti yleisössä monenlaisia tunteita - usean kohdalla sympatiaa ja ymmärrystä vaikeassa tilanteessa olevaa teoksen päähenkilöä kohtaan.
Videopeliesityksen jälkeen tehtiin ryhmissä 9A-luokan laatimia tehtäviä liittyen muun muassa kiitollisuuteen sekä tunteiden tunnistamiseen ja hyväksymiseen. Kirjoitetut kiitoskirjeet sai halutessaan jättää kiitosseinälle muiden luettavaksi tai viedä kiitoksen kohteena olevalle henkilölle päivän päätteeksi. Kiitoksen aiheita löytyi helposti omaa arkea ajattelemalla.
Lopuksi testattiin vielä oman luokan tekemät tehtävät. Seinälle koottu kollaasi uusista metsäolennoista oli kasvanut ja tehtävät oli muutenkin otettu hyvin vastaan. Sellainen MOK tällä kertaa, ensi lukuvuonna taas jotain muuta :)

keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Taidetta kuvin, sanoin ja sävelin Aholassa

Yhteiskoulun 9. -luokkalaiset kävivät KUPO- eli Koulujen KulttuuriPolku-vierailulla Aholassa toukokuun puolivälissä.

Järvenpäässä Tuusulanjärven rannalla sijaitseva Ahola esittelee taiteilijapariskunta kirjailija Juhani Ahon ja kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin elämää ja taidetta. Museossa pääsee näkemään, miltä Aholassa näytti ja millaista arkinen elämä oli Ahojen aikaan. Millaiset olivat Juhani Ahon aarteenaan vaalimat kalastustavarat ja millaisilla suksilla hän hiihti Tuusulanjärven jäällä? Millaiset olivat Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijatarvikkeet ja miten hän piirsi? 


Ahola on Tuusulanjärven taiteilijayhteisön syntypaikka, koska Ahot olivat ensimmäiset Tuusulanjärven tuntumaan asumaan muuttaneet taiteilijat. He asuivat Aholassa vuosina 1897–1911. 1900-luvun ensimmäisinä vuosina rakennettiin Eero Järnefeltin Suviranta, Pekka Halosen Halosenniemi ja Jean Sibeliuksen Ainola.


Aholaan kokoonnuttiin syömään, juomaan, saunomaan, seurustelemaan, juhlimaan ja keskustelemaan taiteesta, yhteiskunnasta, aatteista, ideologioista, politiikasta ja elämästä. Taiteilijayhteisön jäsenet saivat vaikutteita toisiltaan ja olivat luomassa perustaa suomalaiselle taiteelle sen kultakaudella Suomen syntyhetkinä. 


Ahot muuttivat Helsinkiin 1911. 1920-luvulla talo sai toisen kerroksen ja klassististyylisen julkisivun, kun se muutettiin asuntolaksi kotitalousopettajaopistolle. Tässä käytössä Ahola toimi 1970-luvulle saakka, jonka jälkeen talo jätettiin tyhjilleen. 1990-luvulla rakennus kunnostettiin näyttelytilaksi Juhani Aho -seuran aloitteesta. 

Aholan esittelykierroksen jälkeen museo-opas luetutti oppilailla Helsingin Sanomien edeltäjää, sanomalehti Päivälehteä, ja mieleen palauteltiin tunnettuja taiteen kultakauden maalauksia. Vierailun lopuksi oppilaat harjoittelivat Helsingin Sanomissa toukokuussa 2022 julkaistun kommenttikirjoituksen muokkaamista niin, ettei siinä suoraan kerrota tavoitteista ja kritisoida sotatoimista Ukrainassa. Tehtävässä harjoiteltiin symbolien kautta ilmaisemista ja samaistuttiin sortovallan aikaan, jolloin Suomessa sensuroitiin taidetta. Sortotoimenpiteet vaikuttivat aikanaan Tuusulanjärven taiteilijayhteisön työskentelyyn ja arkeen.



maanantai 13. toukokuuta 2024

Luovia valonlähteitä

7. -luokkalaisten käsityön tehtäviin kuuluu Valonlähde-työ. Työssä suunnitellaan ja valmistetaan pehmeitä ja kovia materiaaleja yhdistellen maksimissaan 30 senttimetrin korkuinen, yhden tai useamman valon sisältävä esine. Materiaaleina Valonlähteeseen ovat käytettävissä muun muassa metalli, erilaiset kankaat, langat, puu, peiliosat, lasi ja muovipleksi. Käytettävät menetelmät saa valita itse, ja suosittuja ovat ainakin huovutus ja virkkaaminen.

Tänä lukuvuonna Valonlähde-työn tekeminen aloitettiin ennen joulua, ja valmista tuli viimeistään toukokuussa. Suunnitteluun käytettiin muutama oppitunti, ja niin suunnittelu- kuin rakenteluvaiheestakin pidettiin työpäiväkirjaa. Loppuraportissa Valonlähteen valmistuttua arvioitiin omaa työskentelyä ja työtä.

7. -luokkalaisten käsissä syntyi erityisesti pöydälle laitettavia Valonlähteitä. Useassa aiheeksi oli valittu eläin. Moni oppilas sai omaan huoneeseen itse tehdyn tuotteen!


Kuvassa on 7A-luokan oppilaiden suunnittelemia ja tekemiä Valonlähteitä


keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Valtakunnallisia kirjoitelmia huumorista koulussa

9. luokan äidinkielen ja kirjallisuuden valtakunnallisessa kirjoittamistaitojen kokeessa kirjoitettiin aineistopohjaiset kirjoitelmat. Tämänvuotisina aineistoina oli huumoria käsittelevät kolumnit, joista toiseen oli määrä kirjoittaa vastine. Jokaisen 9. luokan parhaimmistoon kuuluvan vastineen kirjoittajalle lahjoitettiin palkintona Suomalaisen Kirjakaupan lahjakortti. Äikänopet ja Järvenpään Suomalaisen Kirjakaupan henkilökunta onnittelevat palkinnon saajia ja kiittävät kaikkia yhdeksäsluokkalaisia reippaasta ja usean oppilaan kohdalla menestyksekkäästä osallistumisesta valtakunnalliseen kokeeseen! Tässä kolmen palkitun kirjoittajan vastine:

Huumori edistää oppimista 

Paula Niitynlaidan kolumnissa “Opetus on vakava asia” (Iltapäiväsanomat 1.10.2023) hän esittää väitteen, jonka perustein huumori kuuluu koulun käyntiin vain rajoitetuin kriteerein. Niitynlaidan mukaan oppilaat voivat oppia paremmin, jos huumori jää vähemmälle ja opetus pidetään tiukkana ja tehokkaana. Itse ajattelen, että huumori on pikemminkin tehokeino lasten ja nuorten oppimiseen. Liian tiukka ja tehokas oppiminen voi ottaa lapsilta pois sen oppimisenilon, joka kuuluu jokaiselle. Jos lapsi tai nuori ei saa tilaa nauraa ja olla iloinen koulussa voi se jäädä vähäiselle muissakin ympäristöissä. Koulun pitäisi olla tila oppimisella ja kasvamiselle. Tässä tilanteessa se myös tarkoittaa sitä, että oppilas on oikeutettu oppimaan sosiaalisia taitoja, kuten nauramaan yhdessä muiden kanssa.  

Niitynlaita sanoo kolumnissaan, että huumori voi häiritä vakavaa keskittymistä ja oppimista sekä vaikeuttaa opetussuunnitelman seuraamista. On totta, että liika huumori voi vaikeuttaa niiden oppilaiden keskittymistä, jotka valmiiksi jo kamppailevat keskittymisen kanssa. Koen kuitenkin itse, että sopivassa määrin huumori voi auttaa herättämään mielenkiintoa oppimiseen. Voin omasta kokemuksestani sanoa, että keskittyminen ainakin omalla kohdallani parantuu huimasti, kun oppimiseen liitetään huumoria ja jotain, joka saa mielenkiinnon heräämään aiheeseen. Jos opetus on liian vakavaa, ei mielenkiinto säily ja syntyy riski, jossa oppilailla ei ole jaksamista tulla kouluun huonon ilmapiirin vuoksi. Keskittyminen, oppiminen ja opetussuunnitelman seuraaminen ei häiriinny, jos opettajalla säilyy ammattitaito ja hän osaa vetää rajat oppilaille huumorin lomassa. 

Niitynlaidan mukaan opettajan ja oppilaan roolit voivat heikentyä liian huumorin seurauksena. Hän sanoo “Huumori voi heikentää opettajan ammatillista uskottavuutta.” Mielestäni huumori luo arvostusta opettajaa kohtaan. Olen kuullut monien oppilaiden käyvän keskustelua opettajista, jotka käyttävät huumoria tehokeinona. Keskustelusta käy usein ilmi se, että näiden opettajien tunneilla oppiminen on kivaa ja helppoa sekä oppilailla on arvostusta näitä opettajia kohtaan. Tämä näkyy myös konkreettisesti esimerkiksi koearvosanoissa ja päättöarvosanoissa. Uskon huumorin olevan keino, jolla opettajat pystyvät näyttämään oppilaille, että heidän ei tarvitse olla vastakkain. Oppiminen voi olla kivaa ja sen ei tarvitse olla pakotettua. Opettajan kuuluu opettaa oppilaille oppimiseniloa siinä missä kaikkea muutakin. Jos huumori pysyy ammattitaidollisena en näe siinä mitään pahaa.  

Hän esitti myös ongelman, joka tuo esille vaaran jonkun loukkaantumisesta huumorin takia. “Se, mikä saa toisen nauramaan, saattaa loukata toista,” Niitynlaita kirjoittaa. Aina vitsaillessa on se vaara, että joku osallinen loukkaantuu. Tässä tilanteessa on siis tärkeää muistaa se, ettei huumorin ideana ole nauraa kellekään vaan nauraa yhdessä. Vitsit eivät saa kohdistua kehenkään yksilönä. Niiden ideana on luoda keveyttä ilmapiiriin sekä oppimiseen. 

Kokonaisuudessaan ajattelen siis, että koulu on paikka huumorille. On tärkeää muistaa huumorin rajat, mutta vielä tärkeämpää on tiedostaa huumorin vaikutus oppimiseen. Olen samaa mieltä Niitynlaidan kanssa siitä, että oppiminen tulee ottaa tosissaan ja rajat täytyy osata vetää. En kuitenkaan näe ongelmaa oppimisen ja huumorin sekoittamisessa ja luulen, että se on hyvä keino parantaa oppilaiden keskittymistä sekä oppimista. 

Huumori on hyväksi koulussa ja sen ulkopuolella

Samuli Hirvaskanto kertoo kolumnissaan Nauru kuuluu kouluun (Iltapäivälehti 30.9.2023), oman mielipiteensä siitä, miten nauru kuuluu koulun arkeen. Hirvaskanto kertoo olevansa sitä mieltä, että vaikka koulumaailma on vakavaa ja kurinalaista, voi koulussa hyödyntää huumoria monissa asioissa positiivisesti apuna. Itse olen sitä mieltä, että koulumaailman kuuluu olla osittain vakavaa ja tiukkaa, mutta sen ei kuulu olla inhottava paikka oppia ja toimia. Kuitenkin on myös hyvä, että koulumaailma on kurinalainen, sillä ilman sääntöjä ei koulusta päästyä lapset osaa elää hyvien tapojen mukaista elämää.

Huumori, naurattaminen ja nauraminen kuuluuvat kouluun ja ne voivat toimia tukena kunnolliseen elämään oppimisessa vakavuuden ja kurinalaisuuden lisänä. Oppitunneilla ja välitunneilla, kun opettajat osaavat vitsailla ja ottaa myös rennosti oppilaiden kanssa saavat oppilaatkin kuvan, että opettajat pyrkivät hyvään. Opettajien tiukka kurinpito ja ainainen vakavuus voi viestiä oppilaille, ettei opettajat välitä oppilaista persoonina, vaan oppilaita käsitellään kuin robotteja. Oikeissa tilanteissa opettajien ja oppilaiden yhteinen huumori luo oppilaiden ja opettajien välistä suhdetta ja viestii oppilaille, että opettajat kohtelevat heitä yksilöinä.

Hirvaskannon mielestä huumorilla saa apua myös vaikeiden tilanteiden tullesa eteen, sekä stressaavista tilanteista selviämiseen. Itse olen samaa mieltä asiasta ja toivon, että kaikki näkisivät huumorin keinona selvitä vakavista hetkistä. Jokaisella on joskus vaikeita aikoja elämässä, eikä kukaan selviä ilman yhtäkään vastoinkäymistä elämän matkan läpi. Joskus elämässä myös tulee eteen niin suuria esteitä, ettei haluaisi uskoa niiden olevan totta. Tämänlaisen tilanteen tullessa eteen on oltava keinoja joiden avulla pääsee etenemään.

Hetkinä jolloin valtavan suuri este tulee nenän eteen olisi hyvä, että osaisi käyttää huumoria keinona selvitä. Esimerkiksi koulumaailman haasteet ovat usein haasteita, jotka pystyy jakamaan muiden kanssa. Kun keksii keinon päästä niistä haasteista huumorin avulla yli yhdessä, on silloin elämän taakka, sekä koulusta koituva taakka hieman keyempi kantaa.

Hirvaskannon mielestä koulusta tulee helpompi matka kulkea, kun koulumaailmaan lisätään huumoria. Se on mielestäni täysin totta, ei elämän kuulu olla vain vakavaa. Pitää osata nauraa itselleen, heittäytyä vitsiin mukaan ja muuttaa vakavat asiat huumorin kautta helpommin käsiteltäviksi. Elämä on sellainen, jonkalaiseksi ihminen itse sen tekee. Jokainen kohtaa vastoinkäymisiä ja se ei ole oma syy, mutta omalla vastuulla on se, miten päättää selvitä. Tämä pätee myös kouluun ja koulumaailman haasteisiin. Kun osaa käyttää huumoria haasteista selviämiseen, niistä selviää helpommin.

Hirvaskanto kuvaa hyvin kaikkea, mihin huumori auttaa. Huumori ei sovi jokaiseen tilanteeseen, mutta monissa tilanteissa oikein käytettynä huumori tuo vain hyvää. Huumorin käyttö negatiivisesti tai kiusaamista varten pitäisi saada loppumaan. Kaikki huumorin hyöty pitäisi ottaa irti käyttäen huumoria hyviin tarkoituksiin muiden asioiden tukena. Hirvaskanto tiivistää mielestäni hienosti: "Kaiken kaikkiaan huumori on voimakas työkalu opetuksessa, joka voi tehdä oppimisesta mielenkiintoisempaa, auttaa luomaan rentoja ilmapiirejä, kehittää luovuutta ja sosiaalisia taitoja, sekä auttaa oppilaita käsittelemään stressiä." Huumori on hyväksi elämässä ja koulumaailmassa, kun siitä ottaa hyödyn irti.

Huumori lujittaa koulunkäyntiä!

Paula Niitynlaita kirjoittaa kolumnissaan "Opetus on vakava asia" (Iltapäivälehti 10/2023), että huumoriin tulisi suhtautua koulumaailmassa maltilla ja että sen paikka koulumaailmassa on kyseenalainen. Niitynlaitan mukaan liiallinen huumorin käyttö "voi häiritä oppimista ja vakavaa keskittymistä". Hänen mukaansa koulussa tulisi ennen kaikkea keskittyä opiskeluun.

Itse pidän tätä näkökulmaa jokseenkin outona. Mielestäni huumori on oiva tapa saada oppilas olemaan aktiivisena mukana opiskelussa. Rento ja huumorintajuinen ympäristö saa oppilaan kiinnostumaan herkemmin aiheesta ja siihen tarttuminen on silloin helpompaa. "Liiallinen huumori saattaa viedä huomion pois oppimistehtävistä ja opettajan esittämistä tärkeistä tiedoista ja taidoista." Näin väittää Niitynlaita. On totta, että opetuksen aiheessa on pysyttävä mutta asianmukainen ja tunnelmaa keventävä huumori on ennen kaikkea positiivinen ominaisuus opetuksessa.

Opettajien ja oppilaiden välinen huumori on myös se, joka tuo heitä yhteen. Koulumaailmassa nimenomaisesti se huumorintajuinen opettaja on oppilaiden suosiossa, kun taas kuivan ja tylyn opettajan opetuskin jää oppilaan mielenkiinnon ulkopuolelle. Huomioni kiinnittyi kolumnissa Niitynlaitan väitteeseen: "Liiallinen huumori voi antaa vaikutelman siitä, että opettaja ei ota tehtäväänsä vakavasti", ja että tällainen opettaja voisi menettää luotettavuutensa oppilaiden silmissä. Jossakin ääritapauksessa tämä voi ehkä olla totta mutta oman kokemukseni mukaan huumorintajuinen ja toki myös kuria ylläpitävä opettaja on se, joka saa oppilaan kunnioituksen.

Kolumnissaan Niitynlaita on kirjoittanut, että huumori voi vaikeuttaa opetussuunnitelmassa pysymistä ja että sen takia opetettavat asiat jäisivät tunnilla vähemmälle huomiolle. Mielestäni tämä mielipide oli hyvin erikoinen koska nämä kaksi asiaa, huumori ja opetus, eivät mielestäni aja toisiaan alas vaan pikemminkin kävelevät käsi kädessä. On outoa olettaa, että huumorinkäyttö koulussa olisi opetukselle tai oppimiselle turmiollista.

Niitynlaita väittää myös, että huumori voisi "hämärtää opettajan ja oppilaan rooleja". Hänen mukaansa huumori voisi haitata opettajan auktoriteettiä. Omasta kokemuksestani sanoisin kuitenkin, että tämä ei ole totta ja että huumorintajuinen opettaja nimenomaan luo oppilaalle herkemmin auktoriteetintajua. Auktoriteetti on koulussa ehdottoman tärkeä asia ja mielestäni huumori on erinomainen tapa lujittaa sitä.

Paula Niitynlaitan väitteistä huolimatta pidän kuitenkin itse huumoria tärkeänä osana koulua. Huumorin avulla opiskelu on mielekästä ja se keventää tunnelmaa sekä kannustaa oppimaan. Ei ole ihmiselle luontaista elää ilman huumorintajua.


Kirjoittajat ovat luokilta 9A, 9B ja 9C. Kuvituksena on 9B-luokan piirtämiä inflaatiohirviöitä. Tehtävä oli vakava osa 9. -luokkalaisten viimeistä yhteiskuntaopin koetta.

maanantai 6. toukokuuta 2024

Taiteidenvälinen opetus: Kädentaitopuut Keravalla

Taiteidenvälisen painotuksen luokat 7A ja 8A sekä kuvataiteen 9. luokan valinnaisryhmä osallistuivat Keravan Päivölänlaakson koulun luokkien 1AB ja 1-2K kanssa Järvenpään naapurikaupungin Kerava100 -juhlavuoden Kädentaitopuut-ympäristötaideteoksen tekemiseen. Teoksen ideoijana ja kokoajana toimi Keravan Opisto.

Puita suojaaviin rautakehikoihin koottiin maanantaina 6.5. erilaisia ympäristötaideteoksia, joita ovat olleet tekemässä niin koululuokat, harrastusryhmät kuin yksittäiset taiteen ja käsityön opiskelijat ja harrastajatkin. Teoksissa on nähtävillä erilaisia kädentaitotekniikoita kuten huovutusta, tilkkutöitä, kollaaseja ja mosaiikkeja, tupsuja, pienoismalleja sekä maalauksia ja piirroksia. 

Monissa teoksissa otetaan kantaa muun muassa suvaitsevaisuuden, erilaisuuden arvostamisen ja toisten huomioimisen puolesta. Juuri kukkaan puhjenneet kirsikkapuut Kädentaitopuiden läheisyydessä tarjosivat mitä kauneimman ympäristön keväisen ulkoilmanäyttelyn avajaisille!








Kädentaitopuut-ympäristöteos on nähtävillä Keravan Paasikivenkadun varren puiden rautakehikoissa toukokuun ajan. 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...