keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Taidetta kuvin, sanoin ja sävelin Aholassa

Yhteiskoulun 9. -luokkalaiset kävivät KUPO- eli Koulujen KulttuuriPolku-vierailulla Aholassa toukokuun puolivälissä.

Järvenpäässä Tuusulanjärven rannalla sijaitseva Ahola esittelee taiteilijapariskunta kirjailija Juhani Ahon ja kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldtin elämää ja taidetta. Museossa pääsee näkemään, miltä Aholassa näytti ja millaista arkinen elämä oli Ahojen aikaan. Millaiset olivat Juhani Ahon aarteenaan vaalimat kalastustavarat ja millaisilla suksilla hän hiihti Tuusulanjärven jäällä? Millaiset olivat Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijatarvikkeet ja miten hän piirsi? 


Ahola on Tuusulanjärven taiteilijayhteisön syntypaikka, koska Ahot olivat ensimmäiset Tuusulanjärven tuntumaan asumaan muuttaneet taiteilijat. He asuivat Aholassa vuosina 1897–1911. 1900-luvun ensimmäisinä vuosina rakennettiin Eero Järnefeltin Suviranta, Pekka Halosen Halosenniemi ja Jean Sibeliuksen Ainola.


Aholaan kokoonnuttiin syömään, juomaan, saunomaan, seurustelemaan, juhlimaan ja keskustelemaan taiteesta, yhteiskunnasta, aatteista, ideologioista, politiikasta ja elämästä. Taiteilijayhteisön jäsenet saivat vaikutteita toisiltaan ja olivat luomassa perustaa suomalaiselle taiteelle sen kultakaudella Suomen syntyhetkinä. 


Ahot muuttivat Helsinkiin 1911. 1920-luvulla talo sai toisen kerroksen ja klassististyylisen julkisivun, kun se muutettiin asuntolaksi kotitalousopettajaopistolle. Tässä käytössä Ahola toimi 1970-luvulle saakka, jonka jälkeen talo jätettiin tyhjilleen. 1990-luvulla rakennus kunnostettiin näyttelytilaksi Juhani Aho -seuran aloitteesta. 

Aholan esittelykierroksen jälkeen museo-opas luetutti oppilailla Helsingin Sanomien edeltäjää, sanomalehti Päivälehteä, ja mieleen palauteltiin tunnettuja taiteen kultakauden maalauksia. Vierailun lopuksi oppilaat harjoittelivat Helsingin Sanomissa toukokuussa 2022 julkaistun kommenttikirjoituksen muokkaamista niin, ettei siinä suoraan kerrota tavoitteista ja kritisoida sotatoimista Ukrainassa. Tehtävässä harjoiteltiin symbolien kautta ilmaisemista ja samaistuttiin sortovallan aikaan, jolloin Suomessa sensuroitiin taidetta. Sortotoimenpiteet vaikuttivat aikanaan Tuusulanjärven taiteilijayhteisön työskentelyyn ja arkeen.



Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...