maanantai 27. toukokuuta 2024

Taiteidenvälinen painotus: sähkökaappitaidetta suunnittelemassa

Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen järjestämänä Järvenpään keskustassa on varattavissa sähkökaappeja maalauksia varten. Yhteiskoulun lukuvuoden 2024-2025 luokille 8A ja 9A on varattu kymmenen sähkökaappia koulun lähistöltä.

Yhteiskoululaisten maalaamiin sähkökaappeihin on tulossa yhtenäinen metsäteema, joka linkittyy muihin koulussa tehtäviin ajankohtaisiin opiskeluprojekteihin kuten Järvenpään taidemuseon kanssa yhteistyössä tehtävän Koulu+taide -näyttelyn kokoamiseen. Metsät ja ylipäätään luonto tuovat ihmisille paljon hyvinvointia, joka on myös ollut hiljattain Yhteiskoululla painopistealueena ja näkyi mm. MOK- eli monialaisten opintokokonaisuuksien työskentelyssä toukokuussa 2024. 

Kymmenen keskusta-alueelle sijoittuvaa sähkökaappitaideteosta tulevat muodostamaan yhtenäisen kokonaisuuden, jolloin keskustaan muodostuu uusi käveltävä taidereitti. Tätä voivat hyödyntää osana opetusta esimerkiksi päiväkodit ja koululuokat.
Kymmenessä sähkökaapissa tulee esiintymään kymmenen suomalaiseen luontoon kuuluvaa eläintä. Monien niistä asuinpaikka on metsä. Eläinten kuvat ovat kauniita, tuovat muistutuksen luonnon- ja eläintensuojelusta keskustaan ja voivat toimia osana usean oppiaineen opiskelua. Eläimet liittyvät paitsi luonnontieteisiin myös esimerkiksi kuvataiteeseen ja kansanperinteeseen. 

Maalattavat eläimet on valittu yhdessä oppilaiden kanssa keskustellen ja miettien, mitkä eläimet ovat oleellisia Järvenpäässä, mitä eläimiä näkyy myös kaupunkiluonnossa ja mihin eläimiin liittyy kansanperinnettä ja uskomuksia. Mukaan on tulossa lintuja, nisäkkäitä ja kaloja.
Jokaiseen sähkökaappiin tulee maalattavaksi eri eläin, ja maalaukset tehdään 3-5 oppilaan ryhmissä. Kevätlukukauden 2024 lopuksi oppilaat piirsivät ja värittivät luonnokset maalauksia varten; maalauspuuhiin päästään toivottavasti heti elokuussa seuraavan lukuvuoden alkaessa.

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...