sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Lukukampanjapalkinnot luokille 4-9S ja 6C!

 Yhteiskoulun ja Järvenpään Suomalaisen Kirjakaupan kevään lukutempauksessa palkituiksi tulleet luokat ovat 4-9S ja 6C. Luokat opettajineen saavat itse päättää, miten kirjakaupan lahjoittamat kirjalahjakortit hyödynnetään.


Oppilaat saivat suunnitella luokan yhteisen lukukampanjan itse. 6C:n oppilaat kertoivat aluksi, minkä tyylisen kirjan haluaisivat lukea. Kirjastolta lainattiin sitten useampia kirjoja, joista oppilaat saivat valita itseä kiinnostavan vaihtoehdon. Sen jälkeen kaikki kirjoittivat itselleen lukusuunnitelman. Kirjan piti olla luettuna 18.3. mennessä, ja oppilaat määrittivät itselleen rajapyykkejä siitä, kuinka paljon piti olla luettuna mihinkin päivään mennessä. Oppilaat valitsivat koko luokalle kolme kirjan työstämistapaa: kirjan maailmaan liittyvän julisteen, sarjakuvan jostain kirjan kohtauksesta tai kirjan esittelyn PowerPoint-esityksenä.

Onnea voittajaluokille ja intoa lukemiseen myös jatkossa kaikille! 🙂






 


torstai 25. maaliskuuta 2021

Tunne taide -projektissa yhdistyivät kuvataide ja musiikki

Kuva ja musiikki herättävät paljon tunteita ja niillä myös vaikutetaan tunteisiin. Musiikin ja kuvataiteen opetuksessa voidaan käsitellä tunteisiin liittyviä kysymyksiä. Ajatus yhdistää taideaineiden teemoja keskenään syntyi uteliaisuudesta kokeilla niiden yhteensopivuutta oppilaiden töissä.


Aluksi katsottiin kuvia, joissa värien käyttö on sidottu tunne- elämykseen. Tällaista symbolista värien käyttöä haettiin joistakin piirroselokuvien hahmoista ja erilaisten taiteilijoiden maalauksista. Tutkittiin myös erilaisia abstraktin taiteen tapoja ilmaista tunnetta muodon, värin ja maalaustyylin avulla ja tutustuttiin maalauksiin, joissa taiteilija on hakenut yhteyksiä musiikin ja kuvataiteen välillä.

Kuvataiteen tunneilla oppilaat valitsivat kaksi tunnetta, jotka kohtasivat tai muuttuivat samassa maalauksessa. Maalaus toteutettiin vesi- ja peiteväreillä.


Musiikin tunneilla tutustuttiin aluksi elokuvamusiikin keinoihin välittää erilaisia tunteita. Keskustelimme erilaisten soittimien, sävyjen ja rytmien synnyttämistä tunteista ja siitä, miten visuaalisuus ja äänet liittyvät yhteen ja herättävät yhdessä erilaisia tuntemuksia jopa niin, että eri aistit sekoittuvat. Tämän jälkeen maalattuihin kuviin sävellettiin Garagebandilla niihin sopiva musiikki. Musiikki ja kuvat yhdistettiin iMoviessa videoksi.


Valmiit audiovisuaaliset teokset katsottiin koko luokan kanssa, niiden herättämistä tunnelmista keskusteltiin ja niistä annettiin tekijöille positiivista palautetta kiinnittäen huomiota siihen, mikä niissä oli hyvin onnistunut.

 

 

maanantai 22. maaliskuuta 2021

Ommeltuja Kolmisointuja, kahooteja, lempipaikkakuvauksia ja paljon muuta Järvenpäästä!

 Tämän lukuvuoden MOKin eli Monialaisen OppimisKokonaisuuden aiheena oli Järvenpää 70. Yhteiskoululla vietettiin MOK-viikkoa 15.-20.3.2021, ja viikon aikana ehdittiin tehdä monenlaisia töitä, esimerkiksi:

  • Ompuissa 1-4lk oppilaat tekivät töitä aiheesta lempipaikkani Järvenpäässä ennen ja nyt. 
  • Luokka 3-4 D teki orkesteriesityksen Popcorn Järvenpään syntymäpäivän kunniaksi. 
  • 9.-luokkalaiset tutustuivat Järvenpään työpaikkoihin ja yrityksiin ja kirjoittivat viestin kuvitteelliselle kaverilleen: https://jarvenpaanyhteiskoulunverkkolehti.blogspot.com/
  • 6C teki Järvenpää-aiheisen tietovisan/aarrejahdin koko koululle. 
  • 9. -luokkalaiset kirjoittivat niin romanttisia kuin realistisiakin novelleja miljöönä Järvenpää:
https://jarvenpaanyhteiskoulunverkkolehti.blogspot.com/2021/03/romantiikkaa-ja-realismia-jarvenpaasta_19.html

Kohtauksia Järvenpäässä -animaation juoni- ja äänisuunnittelukäsikirjoitus 

  

Maisema (A-L): A 

  

Henkilöt/hahmot/esineet, jotka animaatiossa seikkailevat/esiintyvät (numerot 1-48):  2, 25, 41, 24 ja 26 

Juonikäsikirjoitus   

Äänikäsikirjoitus  

Mitä kuvassa aluksi on:  

Tausta A (joutsenet), joiden ohi kävelevät hahmot 2, 25 ja 41 

 

  

  

Millaisia ääniä kuvassa aluksi on: Hiljaista puheensorinaa, askelia ja koiran tassuttelua ja ehkä haukahdus 

Mitä sitten tapahtuu 

Kuvaan ilmestyy hahmo 24, joka jää tuijottamaan taustan joutsenia 

 

  

Millaisia ääniä ja äänitehosteita kuuluu ja miten (esim. millaisin välinein) äänet tuotetaan: Pysähtyvät askeleet 

Mitä sitten tapahtuu 

Taustalla näkyvät linnut alkavat liikkua ja paljastavat siipensä. Hahmo 24 katsoo tilannetta järkyttyneenä 

  

Millaisia ääniä ja äänitehosteita kuuluu ja miten (esim. millaisin välinein) äänet tuotetaan: Siipien kahinaa (höyhenet) ja yllättynyt/järkyttynyt huokaus 

Mitä sitten tapahtuu 

 Hahmo 24 nousee linnun kyytiin. Paikalle saapuu hahmo 26 

  

  

 Millaisia ääniä ja äänitehosteita kuuluu ja miten (esim. millaisin välinein) äänet tuotetaan: Kyytiin nousemisesta syntyvää kahinaa 

Mitä sitten tapahtuu 

Hahmo 24 lentää henkiin heränneellä patsaalla kauas pois. 

  

  

  

 Millaisia ääniä ja äänitehosteita kuuluu ja miten (esim. millaisin välinein) äänet tuotetaan: Lentämisestä kuuluvat äänet, jotka kaikkonevat hitaasti 24 mukana. 


 * 9A ja 7B katsoivat Yle Areenasta Emma ja Milla Islannissa -sarjaa ja suunnittelivat sen pohjalta Järvenpäähän sijoittuvaa kaverimatkailusarjaa, jota kuvattaneen koronan hellittäessä.


Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...