torstai 10. syyskuuta 2020

Mainostarinoita ruokamainoksiin

 

8B-luokka aloitti syksyn äikän opiskelut mainoksien tarkastelemisella. Tunneilla keskityttiin ruoka-aiheisten mainosten tutkimiseen. Havaittiin, että tietynlaiset sommitelmat, värit, kielen keinot ja muut markkinoinnin vaikutustavat toistuivat mainoksissa. Lopuksi kirjoitettiin mainoksiin sopivia mainostarinoita:

Martta on 61-vuotias nainen, joka asuu maalla. Martta tahtoo kahvia, mutta hänellä ei ole varaa ostaa kahvia eikä hänellä ole tarvikkeita itse tehtyyn kahviin. Martta päättää lähteä etsimään kahviin tarvikkeita ja menee pakkaamaan. Martta lähtee aamulla ja lentää Suomesta Intiaan ja yöpyy teltassa. Aamulla Martta kysyy paikallisilta, onko heillä kahvia. Martan pettymykseksi kenelläkään ei ole kahvia, joten hän jatkaa matkaa Indonesiaan. Indonesiassa Martta näkee paljon norsuja, mutta yksi norsu on sininen. Sininen norsu tulee Martan luo ja alkaa puhua: “Tule minun mukaani”. Martta oli hämillään mutta totteli sinistä norsua. Norsu vei Martan luolaanjossa tuoksui hyvälle. Luolassa oli kotoisaa ja lämmintä. Norsu tarjosi kahvia Martalle ja hän maistoi vähän ja sitten otti lisää. Sininen norsu sanoi Martalle: “Ota mukaasi tätä kahvia niin paljon kuin tahdot”. Martta otti reppunsa täyteen Paulig- kahvia ja kiitti norsua. Seuraavana aamuna Martta lähti kotiin, ja kotona hän joi kahvia ja myi sitä naapureille. Martta sai elää kahvin kanssa elämänsä loppuun asti.  

 

Olipa kerran Leevi. Hän heräsi aamulla ja meni keittiöön syömään aamupalaa, mutta huomasi, että aamupalaa ei ollutkaan. Hän soitti hädissään äidille ja kertoi, ettei aamupalaa ollutkaan kotona. Leevi lähti sitten nälkäisenä kauppaan ostamaan aamupalaa itselleen.   

Kaupassa hän huomasi, että siellä oli vain yksi mielenkiintoinen tuote, joka herätti mielenkiintoa Leevissä. Sitten Leevi päätti ostaa tuotteen Start Natural (paahdettu mysli). Kauppareissun jälkeen hän lähti jännittyneenä kotiin, koska Leeviä mietitytti mitä olikaan ostanut aamupalaksi. Kotona hän katsoi pakettia epäileväisenä, ja sitten Leevi avasi myslipaketin ja kaatoi mysliä kulhoon ja vielä sekaan maitoa.   

Aamupalaa syödessään hän mietiskeli, miksi mysli oli viimeinen kaupassa. Sitten hän tajusi, että hän sai herkullisen startin päivään ja soitti äidille ja sanoi, että löysin loistavan aamupalan. Aamupäivällä kun äiti tuli kotiin, Leevillä oli ilouutisia. Leevin ilouutinen oli, että hän oli syönyt loistavan aamupalan ja on nyt virkeänä menossa kouluun.  Koulussa hän kehuskeli luokkakavereilleen, kuinka hyvän aamupalan hän oli syönyt ja kuinka virkeä ja energinen hän nyt on.  

  


Erään ison teeyhtiön omistaja lähti aamukävelylle ennen isoa kokousta. Hän käveli läheiseen metsään siinä toivossa, että se vähentäisi stressiä. Vihreän, terveen ja kauniin metsän sijaan hän näki metsän täynnä roskaa. Muovipusseja, metallitölkkejä ja karkkipapereita ympäriinsä. Tästä hän sai hyvän idean tämän aamun kokouksen puheenaiheeksi ja lähti kiireellä töihin. Kokous oli pian ohi, ja he päättivät etsiä keinon tehdä teepussista kokonaan ympäristöystävällisen ja kierrätettävän. Niin he viettivät seuraavat viikot etsien ympäristöystävällisiä vastikkeita nykyisille teepusseille, kunnes he lopulta tekivät sen. Kokonaan kierrätettävä teepussi! Se on täysin muoviton, valkaisematon ja biohajoava. Siinä on luomupuuvillanaru ja se on pakattu entistäkin kauniimpiin kierrätettäviin kuoriin. Ja mikä parasta: se on nyt kaupoissa!  

Olivia on kiireinen yksinhuoltajaäiti, joka omistaa oman yrityksen. Hänellä ei aina ole aikaa laittaa ruokaa lapsilleen. Monena päivänä, kun Olivia tulee töistä kotiin, on hänellä vastassa nälkäisiä lapsia. Olivia miettii usein keinoja, joilla helpottaa arkea ruuanvalmistuksen kanssa.   

Perjantaisin Olivialla oli tapana antaa itselleen pari tuntia omaa aikaa kiireisen viikon jälkeen, kun lapset olivat menneet nukkumaan. Yhtenä perjantaina Olivia istahti viimein pehmeälle sohvalleen ja otti uusimman lehden esille. Hän alkoi selailla lehteä hajamielisesti. Yhtäkkiä hänen silmiinsä osui ratkaisu arjen ongelmiin. Sivulla oli mainos Kariniemen uusista gluteenittomista kanarenkaista. Olivian ilme kirkastui ja hänestä tuntui, kuinka kaikki ongelmat olisivat hävinneet maailmasta. Hän päätti lähteä heti seuraavana aamuna lähimpään kauppaan ostoksille.  

Siitä illasta lähtien Olivia on suosinut Kariniemen tuotteita, eikä ole kertaakaan kuullut lasten valittavan ruuasta. Kariniemen tuotteet helpottivat Olivian elämää, ja nyt ne voivat helpottaa myös sinun elämääsi.   


Kirjoittajina 8B-luokan oppilaita
 




 

Taiteidenvälinen opetus: Ruokaa!-näyttely 8.10.-8.11.2024

Ruokaan liittyy monenlaisia muistoja. Ruokaa tarjotaan tärkeissä tilaisuuksissa, lohdutukseksi ja kun on aihetta juhlaan.  Ruokaa ja elämää...