Koronavirus muuttaa paljon arkea ja herättää monenlaista pohdintaa. Alla yhdeksäsluokkalaisen pohtiva kirjoitelma ajankohtaisesta aiheesta.
Koronavirus suomalaisten arjessa
Vuosi 2020, koronavirus, koko maailma sekaisin, Suomi mukaan lukien ja kädet kuivat kuin hiekkapaperi jatkuvasta pesusta. Koronavirus eli COVID-19 on Kiinan Wuhanista peräisin oleva tartuntatauti. Virus on todennäköisesti ensin tarttunut eläimen ja ihmisen välillä ja sittemmin levinnyt ihmisestä ihmiseen. Sen tyypillisiä oireita on kurkkukipu, kuume, lihas- ja päänsärky, kuiva yskä ja hengenahdistus. Koronavirus levisi ensin Kiinassa ja muualla Aasiassa nopeasti ja rantautui sieltä sitten myös Eurooppaan ja Amerikkaan. Tällä hetkellä Euroopassa on todettu enemmän koronavirustartuntoja kuin Aasiassa.
Koronavirus oli ehkä suurimmalle osalle maailman väestöstä tuohon aikaan vielä vain pelkkä vitsi, eikä asiaan osattu suhtautua vakavasti. Netissä pyöri erilaisia koronavirusmeemejä, ja suomalaisten oli helppo lähteä vitsailuun mukaan, sillä eihän Suomessa ikinä tapahtuisi mitään tuollaista katastrofia, eihän? Tilanne on yksinkertaisesti ahdistava.
Ensimmäinen koronavirustartunta Suomessa todettiin kiinalaisella turistilla Lapissa. Silloin oli vielä todennäköistä, ettei virus tulisi leviämään Suomessa epidemiaksi, ja suomalisille vakuuteltiin, että mitään hätää ei ole. Aluksi kaikki, jotka epäilivät saaneensa tartunnan, testattiin, mutta tartuntojen määrän kasvaessa on vaikeaa enää pysyä perässä, joten vain riskiryhmiin kuuluvat ja iäkkäät ihmiset testataan. Tällä hetkellä tartuntojen todellista määrää on vaikea arvioida, sillä ne kasvavat hurjaa vauhtia.
Miten koronavirus vaikuttaa suomalaisten arkeen? Koulut kiinni, aavemaiset kadut, tyhjät kaupat, tapahtumat peruttu ja Uusimaa eristetty. Olen kuullut monen ihmisen suusta, kuinka elämä ei tunnu todelliselta vaan ennemminkin elokuvalta. Tämä kyseinen virus vaikuttaa jokaisen suomalaisen arkeen eri tavoin.
Koronavirus on ensisijaisesti vienyt meiltä normaalin arkirutiinimme, työn ja koulun; hommat tehdään kuitenkin etänä, eli ei tämä lomaa ole, paitsi joillekin. Yritysten ja varsinkin pienyritysten ahdinko on suurin. Yritykset joutuvat lomauttamaan työntekijöitään tai jopa irtisanomaan heitä. Pienyrityksillä tilanne on vielä vaikeampi. Asiakkaiden määrä vain laskee laskemistaan, kuten myös heidän tulonsa. Hallitus onkin kehottanut kansalaisia tukemaan pienyrittäjiä mahdollisimman paljon esimerkiksi ostamalla lahjakortteja myöhempään käyttöön. Onneksi osa suomalaisista on saanut säilyttää työnsä ja hoitaa ne etänä.
Koulut ovat siis myös sulkeneet ovensa, ja hommat hoidetaan etänä. Koko ajan ollaan samassa tilassa töiden ja vapaa-ajan kanssa, mikä alkaa helposti ahdistaa. Harrastuskaudet ovat ohi. Nuoret eivät käytä enää vapaa-aikaansa harrastuksiensa parissa. Nyt kun on aikaa, voi kehitellä itse itselleen uusia harrastuksia.
Tuntuu, että kaikki olisi kiellettyä. Kehotetaan pysymän neljän seinän sisällä. Mihinkään ei saa mennä, mitään ei saa tehdä. Olo on kuin mökkihöperöllä. Ei saa nähdä kavereita (paitsi ulkona), kehotetaan pysymään poissa julkisilta paikoilta ja kauppaankin tulee mennä vain tarpeen tullen. Väistämättäkin tylsyys koittaa jossain vaiheessa. Netflix selailu loppuun, kaikki maailman reseptit on testattu ja jokainen palapelinpala on paikallaan. Tämä virus varmasti vaikuttaa myös ihmisten mielenterveyteen. Se, että joutuu koko ajan olemaan yksin, ei tee hyvää ihmismielelle. Ihminen on kuitenkin laumaeläin, joten se tarvitsee sosiaalista elämää myös perheen ulkopuolelta. Siksi on tärkeää, että tuemme toisiamme henkisesti. Parisuhteet tässä voivat kärsiä ja pahasti. Jos toinen osapuoli asuu Uudenmaan ulkopuolella, pariskunnalla voi mennä tovi jälleennäkemiseen.
Kaikkien pitäisi ymmärtää tilanteen vakavuus. Jos tauti ei olisi sinulle vaarallinen, yritä ymmärtää, että jollekin se on tappava. Älä siis heilu ulkona tekosyynä “En minä siihen kuole”. Yli 10 hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä, mutta kaikki eivät noudata niitä. Nuorten olisi tärkeä ymmärtää, että hallitus ei ole määrännyt näin turhaan. Kyse on meidän omasta terveydestämme, ja parhaiten pidät siitä kiinni pysymällä sisällä.
Entä tämä kauppojen ammottava tyhjyys? Kärryt ovat täynnä säilykkeitä, leipää, saippuaa, käsidesiä ja sitä kuuluisaa vessapaperia. Tilanne on nyt jo hieman rauhoittunut, mutta silti vessapaperihyllyissä on vajeita. Jos ihminen tarvitsee kahdeksi karanteeniviikoksi 50 rullaa vessapaperia, kyseessä saattaa olla jokin muu tauti kuin korona. Muutenkin ohjeistus “peskää käsiä” ei tarkoittanut, että hamstratkaa vessapaperia. Ihmiset vaeltavat kaupoissa maailmanlopun meiningeissä. On kamala hätä saada jotakin tuotetta ennen kuin se loppuu. Alkoholin myynti on lisääntynyt myös huomattavasti. Ihmisten on ehkä vaikea erottaa arkea ja viikonloppua.
Ehkä tässä koronassa on myös jotain positiivista. Nyt kun joutuu viettämään paljon aikaa kotona perheen kesken, perheelle on vihdoin riittävästi aikaa. On aikaa tehdä sellaisia asioita, joihin ei normaalisti olisi aikaa. Voi pitää yhteyttä ystäviin, joita ei voi nähdä tämän epidemian aikana. Kulutus on myös vähentynyt. Kaupoissa on turha pyöriä, joten ei tule myöskään ostettua mitään ylimääräistä. Ei ole myöskään sopiva hetki sijoittaa mihinkään kalliiseen, kuten autoon tai asuntoon, sillä se voisi lopulta koitua kohtaloksi.
Lohduttava ajatus on kuitenkin se, että emme ole tässä tilanteessa yksin. Koko maapallo kamppailee tällä hetkellä tätä tautia vastaan. Virus ei kestä koko elämäämme, ja se tulee kyllä päättymään ennemmin tai myöhemmin (todennäköisesti myöhemmin). Sauli Niinistön sanoja lainaten: “Ottakaa fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä”, ja ollaan toinen toistamme tukemassa. Me selvitään tästä yhdessä!
Lähteet: thl.fi ja is.fi huhtikuun alussa 2020